Een inspirerend ijzeren varken

zwijnen 2Zij staat met haar jonkies in Apeldoorn, op de rotonde voorbij de Julianatoren. Patrick Visser, de schepper van deze indrukwekkende beeldengroep, biedt het geheel te koop aan, de familie staat in de etalage. Het beeld maakt een behoorlijke impact op de kijker en past daarom heel goed als mijn laatste bijdrage voor het alom beweende en betreurde Epernet, als een afscheidscadeau voor vaste medewerkers, voor Jan en Jan, Bert, Anita, Gerrit en Gert, Sjaan, Gerard, Harry en al die anonieme lezers. Het was een leuke en inspirerende tijd, we wachten nu op een vervolg.

O ja, over ‘een ijzeren varken’. Dat is een uitdrukking, het betekent: hij is heel sterk, het leven zit er bij hem ingeroest. Geen kunstenaar had deze gedachte beter tot uitdrukking kunnen brengen. Het stoere materiaal, de sombere kleur, de houding, alles ademt kracht en agressie, kortom hier staat een moeder die haar kroost met primitieve moederliefde te allen tijde verdedigen en beschermen wil. Een prachtig afscheidscadeau toch? De kracht, schoonheid en het ongerepte van onze Veluwe staan hier op een paar vierkante meter in Apeldoorn.

 

 

een ijzeren varken

te midden van het drukke verkeer
scharrelt de ijzeren familie daar rond

geen mens komt er in de buurt,
‘n ieder houdt eerbiedig afstand

de moeder waakt over haar kroost
tot en met de tanden gewapend

ook in 2020 zal het leven doorgaan
in de veluwse bossen, ondanks alles

zelfs zonder Epernet…

 

Het ga eenieder van ons goed, helaas lopen we door de Corona een afscheidsreceptie en een aubade voor het huis van Jan S. mis, maar we zullen elkaar niet vergeten en zo groot is Epe nou ook weer niet …

zwijnen 2

zwijnen 3

zwijnen 1 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.