Woar blif de tied: Zoekplaatje … (7)

Onbekende soldaten (Custom)Onlangs kreeg ik een foto in handen met het verzoek om deze te plaatsen in de rubriek ‘Woar blif de tied’. Zowel de datum van deze foto als de soldaten en de man en de vrouw  en een klein kind op de schoot van een deze soldaten is onbekend.

Onbekende soldaten (Custom) (2)

Het zou wellicht te maken kunnen hebben met ingekwartierde militairen. Een week voor de Duitse inval in Polen, op donderdag 24 augustus 1939, begon het Nederlandse leger met de voormobilisatie. Deze was bedoeld om de grote mobilisatiestroom enige dagen later op te vangen. Door Europese spanningen gedwongen moesten duizenden jonge mensen van hun privé-plannen afzien.

Gelaten arriveren 200.000 mannen op 29 augustus op hun voorlopige bestemming, voor ze definitief 'ergens in Nederland' worden gelegerd. Burgers in uniform worden een vertrouwde verschijning in het straatbeeld. Men houdt aanvankelijk geen rekening met een lange mobilisatieperiode, zoals in 1914-1918. Betrokkenheid in de oorlog lijkt ook niet erg waarschijnlijk. Nederland is immers neutraal en doet haar uiterste best om deze onpartijdigheid naar het buitenland uit te dragen. In het geheim worden er echter wel contacten gelegd met de geallieerden. Echter op 10 mei 1940 valt Duitsland ons land binnen.

Epe wordt bevrijd op 19 april 1945.

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 005-2015)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.