Woar blif de tied – Paradijselijk wonen aan de Hoefijzerweg in Epe

Foto 1. Boerderij Albertus Brummel CustomWe hebben het hier over de voormalige boerderij van Albertus Brummel aan de Hoefijzerweg 26 in Epe. Het is een zijweg van de Heerderweg tegen over Hotel-Restaurant Dennenheuvel in de nabijheid van het Loodgietersbedrijf van Berkhoff. Het schurkt aan tegen het buurtschap Vemde. Voorheen was het adres met huisnummer C468. Op 15 november 1950 werd het Hoefijzerweg 12 en vanaf 1 december 1967 werd het vernummerd naar het huidige adres Hoefijzerweg 26.

Albertus Brummel werd in deze boerderij geboren op 1 juni 1932 en was de zoon van E. (Egbert) Brummel en Z. J. (Zwaantje Johanna) Brummel Scholten. Hij had nog twee zusters te weten: Jacomina (1929) en Gerritje Wilhelmina (1947). Na de oorlog ontmoette hij zijn vrouw J.J. (Mientje) van Essen. Zij kwam uit Wissel en zag het levenslicht op 27 oktober 1932. Het jonge paar trouwde te Epe op 30 mei 1958. Op het bruiloftsfeest bij Café Kromdijk aan de Sint Anthonieweg speelden de Gelderse Rakkers uit Zuuk. Er werden twee dochters geboren, te weten: Zwaantje Johanna (23 februari 1963) en Aartje (6 oktober 1965).

Foto 1. Boerderij Albertus Brummel Custom

De voormalige boerderij van Albertus Brummel aan de Hoefijzerweg 26 in Epe – ca. 1980.

Op de boerderij werd geploegd, gepoot en gezaaid, gegraven en gespit, gesnoeid en gemaaid. Maar ook geboren, geleefd en weer doodgegaan. Het boerenerf en al het land besloeg een oppervlakte van 3,5 bunder.

Foto 2. Westzijde Hoefijzerweg 26 Custom

Het huidige landhuis van de familie F. Buis met zicht op de westzijde.

Foto 3. Oostzijde Hoefijzerweg 26 Custom

De prachtige tuin met kunstwerk aan de oostzijde van het landhuis.

Foto 4. Oostzijde Hoefijzerweg 26 Custom

De tuin met zicht op de paddenpoel, met op de achtergrond de Dophoeveweg.

Foto 5. Noordzijde Hoefijzerweg 26 Custom

Het landhuis nu gezien vanaf de noordzijde.

Foto 6. De weide tuin op het westen van de Hoefijzerweg 26 Custom

Zicht op een gedeelte van de 3,5 bunder weide-tuin op het westen.

Albertus bezocht eerst de Dorpsschool aan de Hoofdstraat in Epe en daarna de Landbouwschool aan de Oenerweg. Naast het boerenwerk was Albertus nog zo af en toe werkzaam voor Loodgietersbedrijf van Berkhoff, zijn naaste buurman. Hij hielp er sleuven graven voor aansluitingen van huizen, op bijvoorbeeld het riool. Ook groef hij wel paalsleuven in de grond, om afrasteringen voor tuinen te realiseren. Tevens werkte hij in de tuin op camping De Beekhorst aan de Bijsterboschweg 8 in Epe.

Foto 7. Camping De Beekhorst Custom

Kampeercentrum en bungalowbedrijf De Beekhorst van eigenaar J. Versteeg – 1962.

Zijn diensttijd bracht hij door op verschillende kazernes. Hij was van de lichting 52-3 en moest opkomen in de Adolf van Nassaukazerne in Zuidlaren. Op een dag werd hij door een misverstand maar liefst drie keer, op diezelfde dag, overgeplaatst. Achtereenvolgens naar de Johan Willem Frisokazerne in Assen, en legerplaats De Wittenberg tussen Garderen en Stroe, om uiteindelijk terecht te komen in de Willem III-Kazerne in Apeldoorn, bij de Staf van het 1e Legerkorps. Zijn slaapgelegenheid was in gebouw A3, weet Albertus Brummel zich nog haarfijn te herinneren. Tijdens zijn dienst in Apeldoorn kreeg hij ‘fijt’, een ontsteking aan zijn duim, en bracht hij tien dagen door in het Militair Hospitaal ‘Onder de Linden’ in Arnhem. Zijn functie als dienstplichtig soldaat was die van chauffeur. Hij maakte ritten naar bivakkampen om deze te bevoorraden met etensgamellen. Ook maakte hij ritjes met BOS-middelen (Benzine Olie en Smeermiddelen). Hij vond het een prachtige tijd.

Foto 8. Willem III kazerne Custom

Een vierluik van de Koning Willem III – Kazerne aan de Frankenlaan 70 in Apeldoorn – 1973.

Na zijn diensttijd was hij een poosje actief als ‘melkrijder’. Met paard en wagen haalde hij voor de melkfabriek Gelria uit Zuuk de volle melkbussen op bij boeren uit de omgeving. Het was geen gemakkelijke periode. Vooral bij de winterdag met sneeuw, vorst en opdooi op met name slechte zandwegen, was het in de duisternis niet prettig werken. Albertus Brummel was ook nog werkzaam in het magazijn van de Coöperatie in de voormalige R.K. Kerk aan de Hoofdstraat in Epe. Het kerkje stond op het huidige Sint Martinusplein tegenover de Wibra. Voor diezelfde Coöperatie kwam hij in de buitendienst op een vrachtwagen te werken. Bij de boeren in de omgeving werd onder andere meel en veekoeken gebracht, en alle spullen die een boer zoal nodig heeft. Hij bestuurde achtereenvolgens een 5 tons Daf, een 6 tons Bedford en een 8 tons Daf Diesel uit 1978.

Foto 9. Coopereratie Custom

De voormalige Coöperatie gevestigd in de oude R.K. Kerk - 1960

De langste periode van zijn werkzame leven was die voor Drukkerij Hooiberg aan de Diepenweg in Epe. Maar liefs 28 jaar hield Albertus het daar vol. Hij begon ook hier in het magazijn, maar belandde al gauw op de vrachtwagen. In heel Nederland bracht hij het drukwerk voor Hooiberg naar de klanten. Na zijn werkzame leven ging Albertus in juli 1992 met pensioen, om te genieten van zijn welverdiende vrijheid en AOW.

Al het personeel van de Drukkerij Hooiberg op de gevoelige plaat. Met in het midden Albertus Brummel – ca. 1980.

In 2001 besloten Albertus Brummel en zijn vrouw Mientje om hun boerderij aan de Hoefijzerweg te verkopen. Ze konden er een heel mooie prijs voor krijgen en verhuisden naar de Hoofdstraat 181 in Epe. De huidige bewoners, de familie F. Buis uit Apeldoorn, lieten de hele boerderij slopen, om er vervolgens een prachtig landhuis op te laten bouwen. Op 16 april 2012 werd het echter een inktzwarte dag voor Albertus en zijn gezin. Zijn vrouw Mientje kwam op bijna 80-jarige leeftijd te overlijden. Albertus Brummel woont sindsdien alleen, maar slaat zich zo goed en zo kwaad als het kan door het leven heen. Met zijn 85 jaar is de gezondheid dik in orde. Hij krijgt veel aanloop van zijn kinderen en kleinkinderen en dat houdt Albertus Brummel op de been, al went het alleen zijn eigenlijk nooit.

Bronnen:

- Interview met de heer Albertus Brummel.

Foto’s:

- 1. Privé-archief de heer Albertus Brummel.
- 2. t/m 7. (genomen in 2018) – 9. en 10. - Collectie Lohuizerbrink.

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 003-2018)

lohuizerbrinklogo

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • GERRIE

  Ik ben Gerrie Kolb Brummel en heb 25 jaar aan de hoefijzerweg gewoond nadat ik getrouwd ben in de aanbouw gewoond waar eerst de ouders van mijn moeder gewoond hebben.Toen ben ik naar Nijkerk verhuist en heeft mijn broer de boerderij gekocht en zijn mijn ouders in de aanbouw gaan wonen.Een mooie tijd daar gehad.

 • Peter Otterspeer

  Heel mooi verhaal en leuk om nog een aantal oud collega's zo terug te zien!

 • Berend Berkhoff

  Nog een kleine aanvulling, mijn oma Bertha Nijhof heeft op het boerderijtje gewoond,, of zij er geboren is weet ik niet.
  Ook een ongetrouwde zuster van haar woonde er Mientje Nijhof.
  Toen het verkocht werd is er een klein stukje land uitgehouden voor Mientje , Zij heeft daar een huisje opgebouwd en een kippenschuur om nog iets geld te verdienen.
  Na haar overlijden in de oorlog erfde mijn oma Bertha Haverkamp-Nijhof het en kon mijn vader en moeder Bertha Berkhof-Haverkamp het kopen, Zij woonden en hadden een smederij in Oene.
  In 1948 kwam ook de smederij naar de hoefijzerweg

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.