Woar blif de tied: Derk van Zuuk met zijn 'hondenkar'

Lamme Derk 1755x1196 (Custom)Een prachtige foto uit Emst, van Derk van Zuuk zittend bij zijn ‘hondenkar’. In de volksmond sprak men over "lamme Derk"; hij had geen volgroeide benen en was gehandicapt. Derk zit hier voor de Hervormde Kerk op de hoek van de Vaassenseweg met de Stationsweg.  Derk van Zuuk overleed op 13 november 1930 te Warnsveld op 79 jarige leeftijd. ¹)

Lamme Derk

Derk van Zuuk met zijn ‘hondenkar’ – 1904.

Hondenkarren werden al afgebeeld op antiek Grieks aardewerk. Vanaf 1672 zijn Nederlandse gegevens bekend over honden die een bepaalde soort wagentjes voorttrokken. Honden werden eeuwenlang als lastdier in groten getale voor, onder of achter een wagen ingespannen. In 1910 kwamen er met de Trekhondenwet regels en voorschriften voor het gebruik van een hondenkar. Vele beroepsgroepen hebben gebruik gemaakt van de trekkracht van de hond, bijvoorbeeld: de bakker, de groenteboer, de petroleumventer ofwel olieman, imkers, kruideniers, klompenverkopers, kleine boeren, eierenhandelaren, fourniturenverkopers, marskramers, rondtrekkende fotografen, slagers, visboeren, voddenverkopers, verhuizers en diverse ambachtslieden. Overal kwam het gebruik van het ‘paard van de armen’ voor.

Het Nederlandse staatsbedrijf voor de posterijen heeft tot 1922 brieven en kleine pakketjes met de hondenkar bezorgd. Dit werd gedaan door hun brievengaarders, briefbestellers ofwel postbodes. Het Nederlandse leger had ten tijde van de Eerste Wereldoorlog meer dan 1200 honden in militaire dienst. De dieren werden in een tweespan ingespannen voor mitrailleur-, munitie- en gereedschapswagens.

In Nederland is het gebruik van een hond als trekkracht (sinds 1963) verboden, er is een vrijstellingsmogelijkheid voor de sledehondensport. In België, waar trekhonden eveneens verboden zijn, bestaat sinds 1989 een trekhondenvereniging. Met speciale toestemming van het ministerie voor landbouw is hen toegestaan om trekhonden op diervriendelijke wijze te gebruiken bij wijze van sport en om de traditie in stand te houden. Er worden demonstraties gegeven bij evenementen. ²)

Voor Derk van Zuuk was zijn 'hondenkar' in die tijd essentieel om zich voort te bewegen.

 

Bronnen:
¹) Tekst uit het archief van Henk Kloezeman uit Emst.
²) Wikipedia de vrije encyclopedie.

 

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 008-2014)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.