Woar blif de tied: 25 Jaar Coöperatieve Aankoopvereniging Epe e/o

Copy of Personeel Coop Epe klein

Beste mensen, Gert van den Esschert heeft jullie nodig voor zijn derde boek in de serie 'Epe mien däärpien', dat als subtitel ‘Ik vergeat ’t nooit' krijgt. Hij zoekt namen bij een oude foto. Een aantal mensen die er op staan zijn bekend, maar veel ook nog niet. Hopelijk komt hij via Epernet een stap dichterbij.


(door Gert van den Esschert)

In Epe werd in 1916 door een aantal boeren de Coöperatieve Aankoopvereniging Epe en Omstreken opgericht. De grote animator was de heer George van Blarcum. In 1941 werd het 25-jarig bestaan gevierd en al het personeel met hun vrouwen op de foto vastgelegd. In 1916 kocht men het R.K. Waterstaatskerkje aan de Hoofdstraat voor de opslag van allerlei granen, pootaardappelen en meel. Het oude kerkje maakte in 1966 plaats voor het parkeerterrein van Albert Heijn. De Coöperatie verhuisde toen naar de Paasvuurweg.
In een van de hoofdstukken die ik aan het schrijven ben voor mijn nieuwe boek ‘Epe mien däärpien – Ik vergeat ’t nooit’ zal bijgaande foto geplaatst worden. Enkele namen zijn inmiddels bekend. Bijvoorbeeld Jans van Dragt (3) en Hermen Visser (5) maar ook de bekende Aalt van Vemde (8) wordt herkend. Graag roep ik uw hulp in om de andere namen te achterhalen.

Jubileumfoto Coöperatieve Aankoopvereniging Epe – 1941.

 

(Gert van den Esschert - lohuizerbrink-epe.nl – 005-2016)

lohuizerbrink

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Gert van den Esschert

  Even een 'update' vooraan zittend 2e van rechts (21) is de vrouw van Jan Vijge, mevrouw Aartje Vijge van Essen. Als u nog meer namen weet ik hoor het graag.

 • Gert van den Esschert

  Even een 'update': 1. ? - 2. Lammert Vosselman - 3. Jans van Dragt - 4. Gait Jan Vosselman* - 5. Hermen Jan Visser - 6. Gerhard Stegeman -
  7. ? - 8. Aalt van Vemde - 9. Jan Vosselman - 10. Drikus Vosselman - 11. Ab Vosselman - 12. ? - 13. Berta van Dragt-Meijer - 14. ? -
  15. Jenni van Vemde-Mulder - 16. Riek Visser van Putten - 17. ? - 18. Jaap Prins - 19. Gerrit Tenkink - 20. Gerritje Tenkink-Kleiboer 21. ? -
  22. Jan Vijge. *Gait Jan Vosselman was chauffeur bij de Coöperatie. De voornamen van de gebroeders Vosselman kwamen van mevrouw Wil van Dijk-Hulsbergen, waarvoor mijn dank. Hopelijk worden de vraagtekens nog omgezet in namen; ik zie u reactie graag tegemoet.

 • Gert van den Esschert

  Beste Evert, Wim en Bé bedankt voor het aanleveren van de namen, hopelijk komen jullie en andere lezers, tot nog meer namen. Met name de gebroeders Vosselman is het moeilijk met de voornamen. Waarschijnlijk is nr. 11 Ab Vosselman. De gebroeders Vosselman hadden een transportbedrijf ook wel slepersbedrijf genoemd. Ze trokken met hun paarden bomen uit de Eper bossen, en ruimden voor de gemeente bij de winterdag de sneeuw in het dorp. Zij reden daarbij met een ploeg door de straten van Epe, in een V-vorm, getrokken door paarden. Tevens hadden ze een expeditiebedrijf en vervoerden vee naar Deventer. Ook brachten zij voor de coöperatie veevoeder naar de boeren in de omgeving.

 • Evert Huiskamp

  15 Jenny Mulder van Verde, 22 Jan Vijge, 21 mvr Vijge, 2, 4 ,9 ,10, 11,Vosselmam van de Hamerstraat tegen over oude lts voor namen weet ik niet, 18 Prins en 17 vrouw prins, 6 Stegeman. Krijg misschien meer namen binnenkort. Hoop dat jullie hier iets mee kunnen. Groetjes Evert Huiskamp

 • Wim

  2 personen ken ik zeker, maar helaas zijn die twee ook bij jullie bekend. Aalt van Vemde en Hermen Visser. Dit was mijn oom, maar ik zou het moeten nazoeken, en heette volgens mij Harm Jan en geen Hermen.
  Mevr. Nr 16 lijkt echter wel heel veel op de vrouw van Harm Jan Visser. Het zou dan Marie van Putten zijn.

 • Verder graven brengt mij erop dat Nr. 17 waarschijnlijk mevrouw Prins is (de echtgenote van de directeur).

 • Er staan verschillende bekende gezichten op. Bij twee kan ik inmiddels wel namen geven. Nr.6 is Gerhard Stegeman en Nr.18 is Jaap Prins (jarenlang directeur geweest van de Coöperatie). Ik zal nog verder in het geheugen moeten graven om meer namen aan de foto te kunnen koppelen

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.