Woar blif de tied: Epe 1 - De Dapperen van het seizoen 1950-1951

dappervooropAls je van buiten door de klapdeuren de kantine van uitbater Gerard Jansen van de v.v. Epe aan de Kweekweg binnen kwam, dan hing daar altijd links aan de wand een prachtige karikatuur van het eerste elftal. Het waren de mannen van trainer Ab Lastdrager uit Apeldoorn die op een sublieme manier op het papier waren gezet. Onlangs kwam ik via Huub Coenen (72), oud-trainer van de s.v. Epe (1974-1977) die als tekenaar en karikaturist werkzaam was voor o.a. de Telegraaf, dat bijgaande karikatuur van „De Dapperen’ is getekend door de zeer bekende Zwollenaar Teun van der Veen.

Schilder, tekenaar en ontwerper Teun van der Veen ( 1902-1992)

dapperendapperendapperen

De karikatuur van Teun van der Veen van het kampioensteam van Epe 1. Zij werden kampioen van de 3e Klasse B op zondag 22 april 1951. Boven v.l.n.r:  Jan Post,  Arend Jan Hofmeijer, Gerard Jansen (linkshalf), Rein Scholten (doelman), Henny Koedijk en Frits Vredenberg. Onder v.l.n.r: Peter Berends (rechtsbinnen), Jopie Logen (linksbinnen), trainer Ab Lastdrager, Joop Vierwinden en aanvoerder Henk Bijsterbosch, Bertus van Dijk (rechts half) en Felix de Munnik – 1951.

De heer van der Veen werkte eind jaren veertig van de vorige eeuw met grote regelmaat als tekenaar en karikaturist voor de sportafdeling van de Zwolse Courant en de Gemeenschappelijke Pers Dienst, hij werd bekend bij het grote publiek in Zwolle en wijde omgeving. Samen met de Zwolse journalist Hans Alma maakte hij vele reportages van een pagina groot in Overijssel, Gelderland en Drenthe, waarbij zijn vlotte tekenstijl een opvallende blikvanger bleek.

Foto 2

Het clubhuis van v.v. Epe werd op zaterdag 24 maart 1956 officieel geopend door mr. C.N. Renken. Van 1955 tot 1968 was hij burgemeester van Epe – 1956.

Oprichting v.v. Epe, ontstaan uit de v.v. Unitas

v.v. Epe werd opgericht op 1 augustus 1939. Haar eerste competitiewedstrijd was op 29 september 1940 te Apeldoorn tegen Columbia 4 en de Epenaren wonnen met 0-1 door een doelpunt van Th. D. Dalmolen. Epe voetbalde aan de Spoorlaan van 1940 tot 1953 en van 1953 tot 1974 aan de Kweekweg. Momenteel voetbalt de club al weer zo’n veertig jaar op sportpark de Wachtelenberg.

Het Veluwsch Nieuws, Nieuwsblad voor de Noord-Oost-Veluwe, met een bloemrijk bericht.

Het Veluwsch Nieuws van maandag 23 april 1951 schrijft over het kampioenschap in zeer bloemrijke bewoordingen:
‘… toen het kranige team bij ’t Hof van Gelre zijn voertuig verliet, juichte een enorme menigte het geestdriftig toe.‘ Epe voetbalt sinds 4 jaar in de 3e klasse ’en wat men voor onmogelijkheid hield, is werkelijkheid geworden: de blauwen hebben ook in die 3e klasse de hoogste titel in de wacht gesleept.‘ De krant noemt een paar bekende namen uit die tijd: ‘Naast die vreugde en die trots, kennen de voetballers stellig eveneens dankbaarheid jegens de oprichters van weleer, o.a. de heer B. Braam, die 10 jaren lang secretaris was, de vechters uit de G.V.B.-tijd J. Vierwinden, H. Koedijk en J. Post zijn van dezen immer actief, de ereleden Post Sr, en Van Meekeren, die zoveel voor Epe deden en nog doen, maar bovenal jegens het huidige bestuur en de trainer. De heren M.C. Smijs, voorzitter J.W. Jansen, secretaris H. Klein Tijssink, penningmeester, Fr. Vredenberg en C. Man in ’t Veld, hebben kans gezien, het verenigingsschip langs de vele moeilijke klippen te sturen, zodat het nu onder hun bekwame leiding kan varen op effen wateren. Dhr. J. Lastdrager heeft als oefenmeester een belangrijk aandeel in het huidige succes. Voetbal en mensenkennis stelden hem in staat het vertrouwen der blauwe jongens te winnen en hen te stimuleren tot grote krachtsinspanning. Evenwel, bestuur noch trainer zouden resultaten hebben bereikt, wanneer de leden niet uit het goede voetbalhout gesneden waren. Het geheim van de snelle opeenvolging der verschillende promoties is o.i. gelegen in het feit, dat het kampioenselftal steeds de vaste wil om de hoogste plaats te bereiken, heeft bezeten.’

Foto 3

Het kampioensteam op een (ingekleurde) foto. Staand v.l.n.r.:  Trainer Jan Lastdrager, Piet Hendriks, Peter Berends, Gerard van Mekeren, Felix de Munnik, Frits Vredenberg, Joop Vierwinden, Jopie Logen, Arend Jan Hofmeijer, ...Bomhof en grensrechter Dorus Nitert. Gebukt v.l.n.r.:  Bertus van Dijk, Henny Koedijk en Gerard Jansen. Zittend v.l.n.r.: Henk 'Kiessie' Bijsterbosch, Rein Scholten en Jan Post – 1951.

Victoria Boys steekt Epe de helpende hand toe

Bovenstaand elftal werd dus op zondag 22 april 1951 "kampioen" doordat concurrent het Victoria Boys gelijk speelde tegen Wijhe. Zelf boekten de mannen van trainer Ab Lastdrager op diezelfde dag een 5 - 1 zege in een vriendschappelijk duel uit bij Steenwijk, doelpunten: Jopie Logen 4x en Felix de Munnik 1x. In de promotiecompetitie redde Epe het helaas niet en Quick Nijmegen promoveerde naar de 2e Klasse.

Foto 4

Terug uit Steenwijk, Epe 1 - Kampioen – 1951.

Receptie in hotel restaurant ’t Hof van Gelre van Jac. Miedema

Op zaterdag 28 april wordt de receptie gehouden in ’t Hof van Gelre. ‘Een lange rij van sprekers’ houdt ‘vaak geestige en altijd hartelijke speeches’.

Wethouder Kwakkel, pastoor Bart Som, afgevaardigden van de hockeyclub E.M.H.C, gymnastiekvereniging Hercules, Eper schaakclub De 7 Pionnen, zangvereniging Eensgezindheid, de Koninklijke Harmonie, de neutrale kleuterschool, de toneelvereniging Heikneuters, Togido en het Eper Jeugdtoneel. De Stichting Sportpark Epe, de Winkeliersvereniging, de VVV ‘Epe’s Bloei, de supportersvereniging en de voetbalverenigingen Davo en Daventria uit Deventer, Hattem, Heerde, ZAC  uit Zwolle en SVV (Vaassen); allemaal zijn ze aanwezig om de blauwwitten te feliciteren. Na afloop is er een diner in ’t Waeghuys, maar al om 20.00 uur keert het gezelschap terug naar ’t Hof van Gelre voor een door Harry Kuijters georganiseerde feestavond.

Foto 5

Hotel Restaurant ’t Hof van Gelre - 1951.

Voorzitter Marinus  Smijs huldigt de ‘knapen’ van het 1e elftal en overhandigt elk hunner een fraaie portefeuille. ‘Trainer Jan Lastdrager ontvangt een enveloppe met inhoud. ‘De Blauwe Jeugd-Actie’ gewaagt bij monde van de heer Th. Niers eveneens van grote verdiensten van de oefenmeester en offreert hem een sigarenaansteker. Bram de Munnik overhandigt elke speler namens de supportersvereniging ‘een keurig trainingscostuum.’ Het aanbieden van een nieuw clublied ‘waaraan een aantal geestdriftige Epenaren tevoren menig uur had besteed’ valt in het water, doordat het programma, o.m. door een tijdrovende verloting met veel prijzen, sterk uitloopt. Hierdoor ook komen de cabaretiers Harry Meijer en Jan Schrama minder aan bod dan sommigen hoopten.

Foto 6

Hier ziet u de kantinemedewerkers van de v.v. Epe aan de Kweekweg met v.l.n.r.: mevrouw Elly van ’t Veer, Gerard Jansen, Dick Uijttenboogaart en Jaap van ’t Veer – 1957.

Mijmeringen

Zo af en toe denk ik nog wel eens aan de thuiswedstrijden van s.v. Epe met soms wel zo’n 3000 toeschouwers aan de lijn en aan die knusse kantine daar aan de Kweekweg. In het midden stond een grote grijze potkachel. Vooral 's winters kon je hier mooi omheen staan om je handen te warmen. Ook de vele sleutelhangers die aan grote draden door de kantine hingen komen nog in mijn herinnering voor. Hier hield uitbater Gerard Jansen altijd een verloting, waarbij je kleine bruine enveloppen van een draad kon trekken en een prijs kon winnen. In de envelop kon dan een winnend nummer zitten, met bijvoorbeeld als prijs een fles wijn, maar er zaten ook wel eens 'nieten' in. Tevens herinner ik mij de 'Jukebox' die in de nabijheid van de verloting stond, met muziek zoals: de Blue Diamonds - Ramona, Neil Sedaka - O'Carol, Cliff Richard - Living Doll en Peter & zijn Rockets met Marijke.

Zelf trainde ik als 10-jarige pupil op woensdagmiddag onder leiding van Leo Beenhakker. Nu zo’n 50 jaar geleden, de herinneringen zijn wel wat vervaagd. Dat deze man later nog bondscoach zou worden van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse en Europese topclubs zou gaan trainen, kon ik toen nog niet bevroeden. Hij trainde het 1e elftal van s.v. Epe tussen 1965 en 1967.

Anekdote van Henk Roelofs over Leo Beenhakker verteld door Huub Coenen

Een mooi verhaal van wijlen mijn vriend Henk Roelofs. Leo Beenhakker was de best geslaagde student aan het CIOS en werd daarom door Wim Jansen naar Epe gehaald. Leo verstond de Epenaren niet en begreep ook niet dat de trainingen niet gingen, zoals hij geleerd had.

Volgens Henk gaf Leo na de eerste training sommige spelers de opdracht om het trainingsmateriaal te verzamelen en op te bergen.

Tegen Herman Veldhuis zou hij gezegd hebben: 'Veldhuis, jij haalt ginds de . . . . op  .' En Herman zou geantwoord hebben:  'Ik hale niks. Haal ze zelf maar op. Ie wordt d'r veur betaald.'

De ontgroening van Leo als trainer.

Foto 7

Een suikerzakje dat bij de koffie werd geserveerd in de kantine van de v.v. Epe aan de Kweekweg. De laatste vier cijfers (2483) van het telefoonnummer van de v.v. Epe staan nog steeds in het telefoonnummer van s.v. Epe namelijk: 0578-612483.

Naamswijziging

Op 1 augustus 1969 wijzigt v.v. Epe zijn naam in s.v. Epe, ‘dit in verband met de mogelijkheid meerdere sporten tot de vereniging aan te trekken, zoals nu reeds de handbal en het afgelopen seizoen zaalvoetbal’, schrijft secretaris Max Gosschalk in het jaarverslag over dit seizoen. s.v. Epe bestaat op 1 augustus a.s. 75 jaar!

 

Bronnen:
Website: wieiswieinoverijssel.
Jubileumboek ‘70 Jaar s.v. Epe 1939 – 2009’ – auteur: Tonnie Brands, m.m.v. Gerrit Tenkink.

Foto’s: Collectie Lohuizerbrink-Epe.


(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 007-2014)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.