Woar blif de tied: VV Gelre Epe’s eerste voetbalclub - 1905/1906

Foto 4 (Custom) (Custom)Epe’s eerste officiële voetbalclub is de VV Gelre. De mannen speelden in de clubkleuren rood shirt en witte broek. De club heeft vermoedelijk zo’n 22 jaar bestaan. Er kon ook daarna nog in verenigingsverband gevoetbald worden, want er was al voor de opheffing een andere club opgericht.
VV Gelre had op onderstaande foto een heus vaandel, een voor die tijd rijk en uniek bezit.

VV Gelre

Foto 1 (Custom)
Epe’s eerste voetbalclub, de VV Gelre, met het vaandel dat haar in 1914 werd uitgereikt, op een foto uit 1917.


VV Gelre ziet het levenslicht in 1905 of 1906 - de exacte datum valt moeilijk te ontcijferen - en start aanvankelijk met één elftal. De oprichters zijn onder anderen L.C.  (Louis Charles) Kolff (1867-1922),  Jan en Piet Loeff, zonen van dokter P (Paul) Loeff, N.A. Schouten, J. van de Vinne en de gebroeders Lammers. Als een paar jongens bij de heer Kolff aankloppen met het idee te gaan voetballen, krijgen ze van hem een terrein, een bal en een paar doelpalen en zo is VV Gelre geboren. De club voetbalt op een terrein aan de Dellenweg, achter De Eper Veste.

Even over de heer L.C.  (Louis Charles) Kolff (1867-1922). Deze is burgemeester geweest van Wieringen en wel van 1896 tot 1902 en dan weer vanaf WOI tot zijn dood in 1922. De familie Kolff woonde van 1900 tot 1913 in huize De Brinkgreve, het latere hotel Rozenhof dat in 1961 werd gesloopt. Nu staat hier het appartementencomplex Rozenhof. De heer Kolff liet in 1913 Huize Kolthoven aan de Tongerenseweg bouwen.

Foto 2 (Custom)

Huize de Brinkgreve aan de Heerderweg – 1905.


Rond 1909 verhuist VV Gelre naar de Heerderweg, tegenover de Marechausseekazerne. Ook dat terrein is beschikbaar gesteld door de heer L.C. Kolff. In die tijd organiseert men vaak zogenaamde seriewedstrijden met clubs uit omringende dorpen. Hierbij speelt de ene vereniging verschillende dagen (vaak achtereenvolgende zaterdagen of zondagen) op het terrein van een andere vereniging tegen diverse clubs. Het gebeurt dan nog wel eens dat het team moet worden verstrekt met gastspelers uit Heerde, Vaassen of Elburg. Zo ontvangt dhr. Broeders uit Vaassen voor een gespeelde wedstrijd ƒ2,50 of een paar metworsten. Bij mevrouw Kuyer aan de Rozenhoflaan kan men voor ƒ 0,01 een glas water kopen. Toch speelt Gelre ook wel tegen andere clubs. Zo wint VV Gelre 1 met 20-0 van Vitesse 1 uit Apeldoorn, zo meldt het Nieuws- en Advertentieblad voor Epe, Heerde, Wijhe, Olst en omstreken (N&A) van 20 mei 1908.

Op zaterdag 16 mei 1914 komen de leden samen in Hotel-Pension Veluwe van M.R.G. (Gauke) Geerligs, tegenover het station (waar tegenwoordig ’t Waeghuys staat). Zij krijgen daar uit handen van de heer Van der Dussen een vaandel. Zijn toespraak is bewaard gebleven:
‘Leden en aspirantleden van voetbalvereniging Gelre. Toen ik enige tijd geleden in het bezit kwam van dit vaandel wist ik er geen betere bestemming aan te geven dan het te schenken aan de voetbalvereniging Gelre. Wit en rood, deze kleuren spreken ons zeer aan. Wit is de kleur der onschuld en reinheid en Rood is de kleur der liefde en vuur.’

Foto 3 (Custom)

Het Hotel-Pension Veluwe van Gauke Geerligs aan de St. Antonieweg – 1912.

 

De heer G.J. (Gerard) van Mekeren voorzitter s.v. Epe 1967-1970 en 1974-1976, schrijft in 1979 in een historisch overzicht:
‘De broertjes Beumer uit Oene dachten op een zekere zondag een wedstrijd van Gelre in Epe te gaan bezoeken. Al vroeg ging men te voet op pad richting Epe. Bij het terrein aangekomen bleek echter een entree van 10 cent betaald te moeten worden. En juist dat dubbeltje hadden ze niet. Zoals er ook toen al linke jongens bestonden kwam men toch op het terrein. Doch controleur Goos Westerink, de slager, bijnaam ‘de Held van het Hakblok’, deed hen met een schop onder hun achterste weer buiten de afrastering belanden. Ze zijn toen maar weer te voet naar Oene terug gegaan.’

Het eerste team van VV Gelre komt pas in 1919 voor het eerst uit in de 1e Klasse van de Gelderse Voetbalbond (GVB). De eerste bondswedstrijd is op 12 oktober 1919 in Apeldoorn en wel tegen Apoldro 1. In een van de clubbladen Contact van de s.v. Epe schrijft amateurhistoricus Jan Gerard: ‘Geholpen door ‘Vrouwe Fortuna’ slaagden de gastheren er in met 6-0 te winnen. Het ging de Gelrianen de eerste wedstrijd niet voor de wind.’

Foto 4 (Custom)

De VV Gelre hier op een foto op 10 september 1922 aan de dijk in Hattem. Men had met seriewedstrijden de eerste prijs gewonnen.
Staand v.l.n.r.: chauffeur Rindert Dijkstra, Evert Wonink, Jans Hennephof, Anton van Meekeren, J. Westerink, Wim Bartelds en Toon Logen.
Midden v.l.n.r.: G. Kwakkel, G.J. Prins en G. Bourgonje.
Zittend v.l.n.r.: J. Roescher, Steven Tenkink (uit Emst) en Henk Prins.

Foto 5 (Custom)

Hier poseert het winnende team van de VV Gelre op de bus van Dufour & Prinsen. De chauffeur Rindert Dijkstra was toen werkzaam voor dit bedrijf, dat aan de Hoofdstraat zat, maar later beter bekend werd als de Ford-Garage van L. Hooghiemstra. Nu zit hier o.a. de IJssalon Roberto. In 1923 begon de jonge Rindert Dijkstra voor zichzelf. Hij richtte D.A.B. op Dijkstra Autobusbedrijf. Later zat hier het touringcarbedrijf Frans Moors. Of de foto bij Pension Spoorzicht in Epe of in Hattem is genomen, is vooralsnog onbekend.  

 

VV Gelre blijft op het terrein aan de Heerderweg tot 7 maart 1920. Daarna verhuist de club, en wel naar de Schotweg bij de schietbaan. Het terrein, een zandvlakte tussen twee wallen, van de voormalige schietvereniging ‘Willem Tell’, wordt opgeruimd, geëgaliseerd en voetbalrijp gemaakt. Op 20 mei 1923 opent burgemeester baron J.L.J.B. Sweerts de Landas (tussen 1889 en 1926 burgemeester van Epe) het terrein officieel. De burgemeester doet dat door de aftrap te verrichten van de wedstrijd tussen VV Gelre en de jongeren van die club. De jongeren winnen de pot met 7-4. Een opstelling van VV Gelre rond 1923: Steven Tenkink, Jo Roescher, Henk Prins, D. Dicou, Gerrit Prins, G. Bourgonje, Evert Wonink, Jans Hennephof, Anton van Meekeren, Tiemen Kamphuis en Wim Bartelds.

In 1927 gaat VV Gelre ter ziele. Onduidelijk is waarom. Maar in die jaren is geldgebrek vaak een voorname oorzaak. Soms gaat de penningmeester er met de pecunia vandoor, soms komen er simpelweg onvoldoende inkomsten binnen.


S.D.L.

Inmiddels was er al op 2 september 1926 een nieuwe club opgericht, genaamd S.D.L. (Sport-Doet-Leven), maar de naam werd na een jaar omgedoopt in Eper Boys. De club kreeg een terrein gelegen aan de Spoorlaan, dat beschikbaar werd  gesteld door dhr. Daan Steenbergen, eigenaar en bewoner van ‘de Veldhoeve’.


Eper Boys

Foto 6 (Custom)

Het eerste elftal van Eper Boys met het voltallige bestuur op een foto van 3 juni 1927. Het team promoveerde in datzelfde jaar naar de 2e Klas GvB.
V.l.n.r.: Evert Wonink (voorzitter), G.J. van Westerveld, J. Das, H. Wonink, J. de Graaf, K.v.d. Put, H. Bats (keeper), J. van Doorm, H. Witteveen, D. Steenbergen, E. Bats (penningmeester), L. Bosch en H. de Graaf (secretaris). De foto werd genomen door Zweedijk uit Epe, die toen in huize de Wildforst woonde.

De kleedruimte voor de gasten van Eper Boys bevindt zicht bij Café-Pension Rust Wat. In de Adreslijst 1933 – 1934 van de Geldersche Voetbalbond lezen we het volgende: ‘Kleeding, blauwe trui met witte kraag en manchetten, broek zwart, kousen zwart met blauw-witte rand.’ In diezelfde adreslijst zien we overigens dat v.v. Emst dan nog in een groen-wit shirt met zwarte broek speelt. De kleur van de kousen is ‘gewoon’.

 


Foto 7 (Custom)Voorzitter van Eper Boys dhr. Evert Wonink, geboren op 29 augustus 1898 te Rheden, hier op een foto uit 1966.

Foto 8 (Custom)

Café-Pension Rust Wat - 1957

Bij het  voetbalveld aan de Spoorlaan heeft men met  eenvoudige middelen een kleedhokje van 3 bij 5 meter in elkaar getimmerd. Het gaat om niet meer dan 3 houten schotten, waarbij de voorzijde voorzien is van grof gaas. Het geheel is afgedekt met golfplaten. Eraan vastgekoppeld bevindt zich een kalkhokje annex ‘plee’.

In 1926-1927 start het eerste elftal van Eper Boys in de 3e klasse. Het eindigt meteen als tweede en promoveert daarmee naar de 2e Klasse. De kampioen Robur et Velocitas uit Apeldoorn mag niet promoveren, omdat het al een team in de 2e klasse heeft.

In 1931 krijgt het terrein aan de Spoorlaan een grondige opknapbeurt. Op 17 mei 1931 opent burgemeester D.F.J. van Walsem (burgemeester van Epe 1926 t/m 1938) het sportcomplex opnieuw. Eper Boys 2 wordt dit seizoen kampioen en wel op zondag 15 maart 1931.

De ledenlijst van de club kan op één velletje papier. Lid van Eper Boys zijn in het seizoen 1933-’34 (volgens opgave aan de Geldersche Voetbalbond): Egbert Bats, Gerrit Berkhoff (Oene), Lambert Bosch jr, Jan Das, Theo Haverkamp (Zuuk), J.L. Heering, J.B. Hulsink, Derk Jan Keizer (Oene), G.J. Kers, J. Kleiboer, Anton van Meekeren, Gerard van Meekeren, Wim Ooms, Aart Poll Jonker. W. Poll Jonker, Arend Post, Henk Prins, Jo Roesscher, Aart Schrijver (Zuuk), Aart Schurink, J. Tenkink, G.J. Tenkink, H. Veenbergen (Tongeren), Jo Veenbergen (Tongeren), Jan Veenbergen, G. van de Vlekkert (Oene), Bernard van de Vlekkert, Tiem Westerveld, J. Witteveen en A. Zwarthof. De club zit met 30 leden net boven het minimum aantal leden van 20. Later zijn er de volgende leden bijgeschreven: H. Pannekoek, Jan van Ark, Reinaart Post, Arend-Jan van Norel en Hamer. Uit hetzelfde formulier aan de GVB valt op te maken dat Henk Prins voorzitter van de club is. Egbert Bats is secretaris en Jo Veenbergen penningmeester. Commissarissen zijn Aart Schurink en Piet Otterspeer.
Foto 9.) Een elftal van de Eper Boys uit 1930? De datum ontbreekt helaas. Op de foto wel herkenbaar keeper Steven Tenkink, met daarachter met blonde kuif van Jan Das. De rest van de spelers is vooralsnog onbekend.

Het seizoen er na (1933-1934) eindigt Eper Boys wél bovenaan de ranglijst van de 1e klasse GVB en promoveert het naar de 4e klasse KNVB. Het Eper archief bevat een poster uit 1934 met de aankondiging van de ‘Tweede Eper Licht Voetbalmatch” op 11 mei: Eper Boys 1-Kamp v. Oldebroek 1. (Entree 20 cent en voor kinderen 10 cent). Electrische verlichting.’ Op de scheidsrechterlijst van de vereniging Apeldoorn komt maar één scheidsrechter uit Epe voor, namelijk Gait Ekkel, die aan de Vlijtweg C47 woont. Deze Gerrit (Gait) Ekkel (1893-1972), die oorspronkelijk uit Kampen kwam, had in 1953 een naaimachinewinkeltje aan de Hoofdstraat 134. Volgens opgave was hij van beroep reiziger in naaimachines. Vervolgens zat hier nog de zuivelspeciaalzaak van Aalbertus Witteveen. Momenteel is hier het Chinees-Indisch restaurant China gevestigd.

Het terrein van de Eper Boys wordt begin jaren ’30 gekeurd door consul Hendrik de Graaf jr., die aan de Hoofdstraat woont. Legendarisch in die periode is Wicher van Lohuizen, de terreinknecht die met de woorden ‘achtu de doad of van ut tein af' de orde op en rond de velden bewaakt. Van Lohuizen kan de ‘r’ niet uitspreken, maar iedereen weet wat hij bedoelt. Er worden in die periode ook veel oefenwedstrijden gespeeld, met name tegen de hier ‘kampeerende Amsterdammers’. In het seizoen 1939-’40 stelt de KNVB ‘in verband met den internationalen toestand’ een noodcompetitie in, meldt het Nieuws- en Advertentieblad. Hierin spelen: KHC-2, PEC-2 en 3, Sportclub Zwolle 1, Vaasser Boys-1, Wijhe-1, ZAC-2 en Zwolsche Boys-2. De noodcompetitie wordt in oktober opgeheven wegens gebrek aan clubs. Ook Eper Boys heeft [voor mobilisatie] ‘verscheidene spelers onder de wapenen’. De Eper Boys gaan uiteindelijk ter ziele. In 1940 wordt de club door gebrek aan financiële middelen opgeheven.

 

E.S.V.

Er was nog een officiële voetbalclub tijdens de periode van Eper Boys, namelijk: E.S.V. de Eper Sport Vereniging.
Deze werd in 1932 opgericht in café – pension de Geldersche Bloem, waarbij Herman Stindt uit de vierde generatie de meest bekende en laatste uitbater was. Het café dateerde van 1 mei 1881, maar moest plaats maken voor winkels en werd op 17 april 1978 gesloopt.

Foto 10 (Custom)

Café de Geldersche Bloem aan de Hoofdstraat, t.o. nu de winkel van Grando Keukens & Bad.  

 

Het bestuur bestond uit de heren Th. Niers (voorzitter) en verdere bestuursleden onder wie o.a. de heren Koekenberg en Langendijk. E.S.V. had het voetbalveld liggen aan de Schotweg, achter Huize Kolthoven. De club ressorteerde onder de Rooms Katholieke Utrechtse Voetbalbond, afgekort R.K.U.V.B. (afdeling Gelderland). Het seizoen 1933-1934 werd zij kampioen van de 3e Klasse. Aangezien de club over weinig of geen reservespelers beschikte, ging het met E.S.V. snel bergafwaarts. De club hield in 1935 op te bestaan.

Foto 11 (Custom)

Huize Kolthoven aan de Tongerenseweg gebouwd in 1931 door de heer L.C.  (Louis Charles) Kolff.


Officiële voetbalverenigingen

De officiële clubs die in de voetbalbonden speelden:
VV Gelre Epe’s eerste voetbalclub van 1905 tot 1927.
S.D.L. Sport Doet Leven, later onder de naam Eper Boys van 1926 tot 1940.
E.S.V. Eper Sport Vereniging van 1932 tot 1935.

Buurt-clubjes
Misschien is het interessant om te weten dat er ook heel veel buurtclubjes in Epe hebben bestaan.
V.S.V. (Vemder Sport Vereniging) - S.S.S. - Z.S.V. (Zuuker Sport Vereniging) –Excelsior - Zuuker Boys - Oud Wissel, opgericht op 12 mei 1922, speelde zelf in de 3e Klasse van de G.V.B. – Sparta wat later Eper Boys werd , speelde veel op een terreintje gelegen aan de spoorlijn tegenover Smit de kolenhandelaar – D.T.S. (Door Training Sterk) van huize Beekzicht onder leiding van dhr. Van Dijk – Olympia omgedoopt in H.V.V. (Haverkampse Voetbal Vereniging) – S.D.O. van de Schietbaan en Wachtelenberg – Excelsior, die speelde op een terreintje nabij de Hertenkamp – Een Mulo-clubje dat speelde onder de naam UNITAS. En tenslotte T.G.M. en Blauw Wit, die zich samen bundelden en later uitkwamen onder de naam D.O.S., maar uiteindelijkwerd hieruit op 1 augustus 1939 het hedendaagse s.v. Epe opgericht.

s.v. Epe – EZC’84

In 1963 wordt er binnen de s.v. Epe een zaterdagafdeling geboren. Deze afdeling gaat op 21 maart 1984 zelfstandig als voetbalclub verder onder de naam EZC’84. (Eper Zaterdag Club). s.v. Epe viert volgend jaar haar 75-jarig bestaan, en EZC’84 is dan al weer 30 jaar oud.


Bronnen:
Jubileumboek "70 Jaar s.v. Epe 1939 - 2009 – auteur: Tonnie Brands, mmv: Gerrit Tenkink.
Jubileumuitgave 50 Jaar s.v. Epe 1939 – 1989 van auteur Jan Gerard.
Foto’s:
Foto 1 Privé-archief Dirk Jan Jonker.
Foto 2, 3 en 8, 9, 10 en 11 Collectie Lohuizerbrink.
Foto 4, 5, 6 en 7 Privé-archief Jan Gerard.

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 010-2013)

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.