Woar blif de tied – Het kruispunt Tongeren in 1924

Kruispunt Tongeren 1924In deze aflevering een mooi nostalgisch beeld van een foto die ik onlangs heb verworven. Het betreft een aantal poserende motorrijders met stofbril en motorkleding, op het kruispunt van de Elburger- en Nunspeeterweg met de Tongerenseweg en links de Chevalierlaan. De Elburgerweg rechts gaat naar ’t Harde, Elburg en Oldebroek. Via de Chevalierlaan links verwijst de wegwijzer naar Tongeren en Gortel. Richting Epe, Heerde, Vaassen en Apeldoorn ga je via de Tongerenseweg. Naar Elspeet en Nunspeet volg je de Nunspeterweg.

 Foto 1. Kruispunt Tongeren 1924

Motorrijders poseren op 20 april 1924 voor de fotograaf, de drie kinderen op klompen - toevallige toeschouwers ? - hebben hun hoofd van de fotograaf afgewend.

De Wegwijzer (2587) heeft hier de vertrouwde blauwwitte-strepen, verder het opschrift: TOERISTENBOND VOOR NEDERLAND. Een wegwijzer van de A.N.W.B. Deze bestaat sinds 1 juli 1883, en werd opgericht 'Ter bevordering van het vélocipède rijden in Nederland'.¹.)

Of het hier om deelnemers aan een toertocht voor motorrijwielen gaat is onbekend. Ook het type motorfiets is moeilijk te achterhalen. De twee mensen bij de motorfiets hebben een kind bij zich met een ‘spiegeleibordje’ in de hand. Of het (stop)bordje ook met deze motorrijders heeft te maken? ‘t Zou zomaar kunnen. Het is een stopbordje dat onder anderen door de politie, en heden ten dage nog door de klaar-overs bij de scholen, word gebruikt, teneinde mensen en kinderen veilig over te laten steken. Achter het kind staat nog een motorfiets in de richting naar ’t Harde.

Foto 2. Epe Kruispunt Elburger en Nunspeeterweg 1942

Hier ziet u nog een keer het kruispunt, maar dan op een foto uit 1942. Door het toenemende verkeer en de vele auto-ongelukken is uit veiligheidsoogpunt hier in 1997 een rotonde aangelegd. De kaart werd uitgegeven door N.V. Uitg. Mij Rembrandt – Utrecht. No 42.

U ziet, de wegen zijn in 1924 nog niet zoals nu voorzien van mooi asfalt. In 1904 werd de Tongerenseweg die volledig uit zand bestond gereconstrueerd, onder anderen door het aanbrengen van quenast. Dit is een soort fijnkorrelige bruine of grauwe granietsoort. Deze werd gewonnen bij de gemeente Quenast in de Belgische provincie Waals-Brabant. ².)

Foto 3. Kruispunt Tongeren Epe 1952

Deze kaart laat de situatie 10 jaar later zien (1952). De wegwijzer verwijst nu niet alleen naar ’t Harde en Elburg, maar ook naar De Dellen en de Legerplaats bij Oldebroek. Via de Chevalierlaan wordt nu niet alleen naar Tongeren en Gortel verwezen, maar ook naar Vierhouten. De kaart werd uitgegeven door ZENS Epe.

 

Bron:
¹.) www.anwb.nl.
².) Website Ampt Epe.nl – De Tijdlijn van Epe.

Foto’s:
Collectie Lohuizerbrink

(Gert van den Esschert - lohuizerbrink-epe.nl – 004-2017)

lohuizerbrinklogo 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.