'Epe mien däärpien 3 – Ik vergeat ’t nooit' in aantocht

EMD 3 cover Aangepast‘Epe mien däärpien’ deel 3. Het boek, met als ondertitel 'Ik vergeat ‘t nooit’, is de opvolger van de gelijknamige delen 1 en 2, die respectievelijk eind 2010 en eind 2013 verschenen. Epenaar Gert van den Esschert heeft net als bij de vorige delen uitgebreid de tijd genomen om zich te documenteren en allerlei feiten en wetenswaardigheden uit de verhalen en interviews te checken. Dit heeft geleid tot een elftal zeer uitgebreide verhalen met circa 350 foto’s in zwart-wit en kleur. Zijn boek wordt op zaterdag 1 september gepresenteerd met twee signeersessies bij eerst Boekhandel Bosch (13.00-14.30 uur) en bij The Read Shop (14.30-16.00 uur), beide in Epe.

Het doel van de auteur is onveranderd gebleven. Gert van den Esschert wil met dit derde deel het historisch besef onder Epenaren bevorderen. Ook dit keer bracht hij menig uurtje door in het streekarchief van Epe, Hattem en Heerde aan het Sint Martinusplein 16 in Epe.

,,Geweldig dat Uitgeverij Gelderland uit Epe zich opnieuw achter dit initiatief heeft geschaard. Ondanks de toenemende ontlezing, de gestegen papierprijzen en de onder druk staande positie van boekhandels en andere afnamepunten heeft zij zich bereid verklaard ook dit boek uit te geven. De uitgeverij zorgt er mede voor dat dit stukje regionale historie wordt vastgelegd en doorgegeven aan latere generaties.”

 

Net als in deel 1 en 2 staan ook in dit boek weer vele prentbriefkaarten en foto’s uit familiealbums. In ‘Epe mien däärpien deel 3 – Ik vergeat ‘t nooit’ worden historische verhalen verteld over de gebroeders Van Essen, Gerrit Kleene, kapper Hugiën Kaal, Jans van Dragt en Willem Gilles, bij oudere Epenaren misschien beter bekend onder zijn artiestennaam ‘Professor Guillaume Williams’. Aan bod komt ook de in de jaren 60 en 70 roemruchte Blok’s band. Behalve deze verhalen over personen schetst de auteur in de andere hoofdstukken een historisch beeld van Huize De Korrenberg op Landgoed Tongeren, Grutterswaren en Broodbakkerij ‘de Woeste’ en boekhandel Bosch. Tot slot belicht Gert van den Esschert de Nieuwe Vijver, die vanaf de jaren 30 werd aangelegd in het kader van de werkverschaffing, en de ingrijpende reconstructie van de Hoofdstraat in 1965.

Zowel de verhalen over personen als gebouwen zijn prettig geschreven, persoonlijk en met een groot gevoel voor de streek en de sfeer uit die tijd.

‘Epe mien däärpien deel 3 – Ik vergeat ‘t nooit’ is gebonden uitgevoerd, in full colour, met hard kaft. Het boek is met 160 pagina’s nog dikker dan deel 1 en 2. Epe mien däärpien deel 3 kost € 25 en is vanaf 1 september verkrijgbaar bij de regionale boekhandels in Epe en omgeving en bij Uitgeverij Gelderland aan de Hoofdstraat 143 in Epe.

ISBN: 978-94-91826-55-9

www.uitgeverijgelderland.nl

EMD 3 cover Aangepast

epemiendaaarpienepemiendaaarpienepemiendaaarpien

Bart van Essen melken hoek Duisterestraat Schotweg juni 1970 Aangepast

Bart van Essen 'onder' de koe. Hij zat op de hoek Duisterestraat-Schotweg.

Bloks Band Aangepast

De toen befaamde Blok's Band.

J.W. Gilles 1939

Kapper Kaal ca 1940 Aangepast

Kapper Hugiën Kaal. Als een klant 'Zuuker scheermesjes' vroeg, kreeg hij condooms ...

Gert van den Esschert Aangepast

De auteur van inmiddels drie Epe mien däärpien's, Gert van den Esschert, die op deze site overigens een eigen historische rubriek heeft.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.