Agenda

'Epe mien däärpien 3 – Ik vergeat ’t nooit' in aantocht

EMD 3 cover Aangepast‘Epe mien däärpien’ deel 3. Het boek, met als ondertitel 'Ik vergeat ‘t nooit’, is de opvolger van de gelijknamige delen 1 en 2, die respectievelijk eind 2010 en eind 2013 verschenen. Epenaar Gert van den Esschert heeft net als bij de vorige delen uitgebreid de tijd genomen om zich te documenteren en allerlei feiten en wetenswaardigheden uit de verhalen en interviews te checken. Dit heeft geleid tot een elftal zeer uitgebreide verhalen met circa 350 foto’s in zwart-wit en kleur. Zijn boek wordt op zaterdag 1 september gepresenteerd met twee signeersessies bij eerst Boekhandel Bosch (13.00-14.30 uur) en bij The Read Shop (14.30-16.00 uur), beide in Epe.

Het doel van de auteur is onveranderd gebleven. Gert van den Esschert wil met dit derde deel het historisch besef onder Epenaren bevorderen. Ook dit keer bracht hij menig uurtje door in het streekarchief van Epe, Hattem en Heerde aan het Sint Martinusplein 16 in Epe.

,,Geweldig dat Uitgeverij Gelderland uit Epe zich opnieuw achter dit initiatief heeft geschaard. Ondanks de toenemende ontlezing, de gestegen papierprijzen en de onder druk staande positie van boekhandels en andere afnamepunten heeft zij zich bereid verklaard ook dit boek uit te geven. De uitgeverij zorgt er mede voor dat dit stukje regionale historie wordt vastgelegd en doorgegeven aan latere generaties.”

 

Net als in deel 1 en 2 staan ook in dit boek weer vele prentbriefkaarten en foto’s uit familiealbums. In ‘Epe mien däärpien deel 3 – Ik vergeat ‘t nooit’ worden historische verhalen verteld over de gebroeders Van Essen, Gerrit Kleene, kapper Hugiën Kaal, Jans van Dragt en Willem Gilles, bij oudere Epenaren misschien beter bekend onder zijn artiestennaam ‘Professor Guillaume Williams’. Aan bod komt ook de in de jaren 60 en 70 roemruchte Blok’s band. Behalve deze verhalen over personen schetst de auteur in de andere hoofdstukken een historisch beeld van Huize De Korrenberg op Landgoed Tongeren, Grutterswaren en Broodbakkerij ‘de Woeste’ en boekhandel Bosch. Tot slot belicht Gert van den Esschert de Nieuwe Vijver, die vanaf de jaren 30 werd aangelegd in het kader van de werkverschaffing, en de ingrijpende reconstructie van de Hoofdstraat in 1965.

Zowel de verhalen over personen als gebouwen zijn prettig geschreven, persoonlijk en met een groot gevoel voor de streek en de sfeer uit die tijd.

‘Epe mien däärpien deel 3 – Ik vergeat ‘t nooit’ is gebonden uitgevoerd, in full colour, met hard kaft. Het boek is met 160 pagina’s nog dikker dan deel 1 en 2. Epe mien däärpien deel 3 kost € 25 en is vanaf 1 september verkrijgbaar bij de regionale boekhandels in Epe en omgeving en bij Uitgeverij Gelderland aan de Hoofdstraat 143 in Epe.

ISBN: 978-94-91826-55-9

www.uitgeverijgelderland.nl

EMD 3 cover Aangepast

epemiendaaarpienepemiendaaarpienepemiendaaarpien

Bart van Essen melken hoek Duisterestraat Schotweg juni 1970 Aangepast

Bart van Essen 'onder' de koe. Hij zat op de hoek Duisterestraat-Schotweg.

Bloks Band Aangepast

De toen befaamde Blok's Band.

J.W. Gilles 1939

Kapper Kaal ca 1940 Aangepast

Kapper Hugiën Kaal. Als een klant 'Zuuker scheermesjes' vroeg, kreeg hij condooms ...

Gert van den Esschert Aangepast

De auteur van inmiddels drie Epe mien däärpien's, Gert van den Esschert, die op deze site overigens een eigen historische rubriek heeft.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Wat is het toch altijd frappant dat bij alle partijen na de verkiezingen feest wordt gevierd. Bij de winnaars uiteraard, maar ook bij de verliezers, omdat het verlies kleiner was dan verwacht, omdat de partij 'weer klimt', omdat de partij de grootste is gebleven, omdat ze een 'factor van belang' is gebleven, omdat de uitslag weliswaar slechter is dan de vorige keer maar beter dan in de peilingen, enzovoorts. Dus eigenijk alleen maar winnaars en geen verliezers. Politiek ten voeten uit.VA02 2019 01 Aangepast

De nieuwe VA-krant is een heel bijzondere. Om naar uit te kijken! Hier vast een leuk voorproefje!100% wild: vanmorgen twee wilde zwijnen met 16 biggetjes gezien. Ze zijn er vroeg bij. Voorjaarsbode? Nee, zachte winter, want de draagtijd is bijna vier maanden.Vrolijk makend filmpje van de dag over Jenny, een paard dat dagelijks alleen aan de wandel gaat.Prachtadvertentie in De Schaapskooi .In De Telegraaf: Gezin uit Epe kreeg plots Syrische buren: ’Nu hulp nodig’Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.