Woar blif de tied: Mooie pentekeningen van ’t Heidebad

Foto 2. Pentekening t Heidebad CustomSoms stuit je op zomaar op mooie pareltjes in je eigen verzameling. In dit geval op twee getekende prentbriefkaarten van Vakantieoord Heidebad* uit Epe, waarvan er één ondertekend is door H. Holterman. Je gaat je dan afvragen wie deze tekenaar is die zo prachtig kan tekenen.

 

Al googelend ben ik erachter gekomen dat de persoon in kwestie ook al in 2016 werd gezocht. Op het ‘stamboomforum’, een website voor genealogen, is er een zoektocht naar dezelfde persoon. Het Historisch Genootschap Lochem Laren en Barchem hebben namelijk een behoorlijke verzameling pentekeningen van deze amateurkunstenaar, maar weten verder niets van deze persoon en startten hier een onderzoek.

Foto 1. Pentekening t Heidebad Custom

Pentekening van Vakantieoord Heidebad, ondertekend door H. Holterman – ca. 1950.

Een aanknopingspunt is nog, dat de bewuste H. Holterman rond 1950 - 1960 in Lochem zou hebben gewoond. Hij moet daar een winkel aan de Gudulastraat 1 hebben gehad, waar hij o.a. boeken en ansichten van zijn eigen werk verkocht. Dit laatste zou kunnen kloppen, want op de twee prentbriefkaarten die ik in mijn bezit heb, staat achterop:
Uitgeverij „De Boekenbeurs op ’t Ei” – Lochem.

Foto 2. Pentekening t Heidebad Custom

Dit is de tweede pentekening en stelt de ‘Schaapskooi’ voor een zijvleugel van ’t Heidebad. Op andere fotokaarten wordt er ook wel gesproken van de ‘Schaapskooie’. Deze pentekening is niet ondertekend, maar is ongetwijfeld van dezelfde kunstenaar – ca. 1950.

Het is de heer E. (Eddy) ter Braak, die de bibliotheek van het Historisch Genootschap Lochem beheert, die de oproep om meer gegevens heeft geplaatst. Hij is het ook die zelf nader onderzoek doet en met de oplossing komt.

‘Hendrik (Henk) Holterman is gevonden.
Via een achterneef in Apeldoorn en een kleindochter in Markelo kwam ik terecht bij de dochter van tekenaar en schilder H. Holterman. Zij kon me vertellen, dat ze inderdaad zijn dochter was. Haar vader heette Hendrik, maar werd Henk, of ook wel Henne, genoemd. Hij was in 1911 in Deventer geboren.
Rond 1940 ging hij naar Lochem, waar zijn vader oorspronkelijk vandaan kwam, voor hij zich als timmerman in Deventer vestigde. Henk begon in Lochem aan de Kastanjelaan een particuliere uitleenbibliotheek. Of hij er toen ook al schrijfbehoeften en prentbriefkaarten met tekeningen van eigen hand bij verkocht is niet bekend. Hij deed dat later (1948) wel, nadat hij verhuisd was met vrouw en dochter naar de Gudulastraat in het centrum van Lochem.
Mogelijk bood de bibliotheek en winkel het gezin te weinig inkomen, want Henk ging aan de slag als vormmaker bij de firma Stork in Hengelo. In 1953 verhuisde het gezin naar die stad. Hier heeft hij de rest van zijn leven gewoond. Henk heeft zijn leven lang tekeningen, etsen, gewassen pentekeningen, aquarellen en schilderijtjes gemaakt. Overal waar hij heen ging, ging zijn schildersdoos mee.’

Foto 3. Heidebad Custom

Een overzicht van ’t Heidebad uit 1954.

Waarschijnlijk werden de pentekeningen van ’t Heidebad in opdracht van dit vakantieoord getekend, om deze aan de vakantiegangers in ‘t kampwinkeltje te verkopen. Er is nog geen bewijs of de ansichtkaarten ook daadwerkelijk zijn verkocht. De twee exemplaren die ik in mijn bezit heb, zijn niet verstuurd, oftewel deze hebben ‘niet gelopen’.

Bronnen:
Websites: stamboomforum.nl en hgllochem.

Foto’s: Collectie Lohuizerbrink.

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 002-2018)

* Het vakantiecentrum ‘t Heidebad in Wissel bestond al in 1935. De beheerder was toen dhr. C.W. Marx. Het vakantieoord kwam in 1947 in particuliere handen van de Nederlandse Reisvereniging, Winkelbedrijf v.d. Meer en Schoep en Wilton-Feijenoord.
Momenteel is Hotel Villa Heidebad een Conferentiehotel onder leiding van Wim en Joyce van Vilsteren en Bjarne Pechler.

lohuizerbrinklogo 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.