Woar blif de tied: Een toevluchtsoord in bangen tijd (epiloog)

24. Eper verzetsgroep CustomEerlijk gezegd hadden we verwacht dat het Eper gemeentebestuur inmiddels tot inkeer zou zijn gekomen en had besloten toch mee te werken aan het verzoek van Ben Jonker om een gedenkteken voor de familie Van Essen te plaatsen op de plek waar hun huis aan de Wachtelenbergweg heeft gestaan, maar zo ver is het nog niet. Nog niet, want we kunnen ons niet voorstellen dat het college voet bij stuk houdt. Iedereen die afgelopen twee weken de verhalen over deze mensen heeft gelezen, zal die mening ook zijn toegedaan.

Er is ook een positieve ontwikkeling te melden: de foto van de verzetsgroep waarbij Gert van den Esschert namen vroeg, kan bijna worden voorzien van een compleet bijschrift. Er ontbreekt nog maar één naam.

24. Eper verzetsgroep

De historische vereniging Ampt Epe, die het initiatief van Ben Jonker voor het door de Stichting Broken Wings te realiseren gedenkteken van harte ondersteunt, is er blij mee, want de mannen op de foto zijn belangrijk geweest voor de historie van Epe en verdienen het om in woord en beeld voort te leven. Alleen persoon nummer 6 met zijn markante gezicht is nog niet bekend. De overigen zijn:

1. Dries Bakker (Doornspijk), 2. Anton Broekhuis (buurman), 3. Evert van Loenen (buurman van de Van Essens), 4. Tonny Daamen, 5. Herman van Essen, 7. Gait Visser (Visser de smid, zwager van Narres), 8. Narres van Essen (broer van Herman), 9. Mannes van Essen (zoon van Narres), 10. Aalt van Vemde (van De Remboe), 11. Marius van Ark (van de Brinklaan), 12. Mannes van Essen (zoon van Herman), 13. Marinus Schoots.

De mensen die voor de namen gezorgd hebben: hulde en hartelijk dank! Wie kan voor de laatste ontbrekende naam zorgen?

 

Nu kunnen ook de namen bij de andere foto's van verzetshelden geplaatst worden.

18. Schietinstructie door het Eper verzet op de hei

De man op de voorgrond is Tonny Daamen. Daarachter v.l.n.r: Aalt van Vemde, Gerrit Jan de Wilde, en B.A. Geradts met naast hem W.J. (Wim) Mulder.

 

En bij deze:

17. Eper Verzetsgroep

Aalt van Vemde, B.A. Geradts, J. ‘Tonny’ Daamen, Gerrit Jan de Wilde en W.J. (Wim) Mulder.

 

Hieronder is het hele boek van mej. Van Klaveren te downloaden (en vervlgens te printen), op pdf-formaat. Handig om te printen en aan ouderen te geven die de oorlog hebben meegemaakt, maar geen internet hebben.

 

- Wordt ongetwijfeld vervolgd -

 

Bijlagen:
Bewaar het bestand Een toevluchtsoord in bangen tijd.pdfHet hele verhaal[ ]1040 kB

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.