Woar blif de tied: beeldmateriaal van boerderij 'de Rietberg' gezocht

Foto 1  (Custom) (2)Onderstaand verhaal met een verzoek tot plaatsing op Epernet.nl kreeg ik binnen van oud-Epenaar Gerrit Zonnenberg, al jarenlang woonachtig in Heerde, maar in zijn jeugdjaren woonde hij in Epe. Hij is op zoek naar beeldmateriaal van boerderij 'de Rietberg'en schrijft het volgende:

‘Al enige tijd ben ik op zoek naar beeldmateriaal en wetenswaardigheden betreffende een oude boerderij, ‘de Rietberg’ in Epe. Graag kom ik in contact met mensen die beschikken over foto’s, schilderijen, filmbeelden of andere informatie betreffende de geschiedenis van de boerderij en haar bewoners. Tevens zoek ik namen van kunstschilders die een schilderij hebben gemaakt van deze bijzondere boerderij in de periode 1900-1955.

Boerderij ‘de Rietberg’ heeft gestaan aan de Hagedisweg 7, nabij de kruising met de Rietberglaan. In 1963 is op deze plek een woning gebouwd en bewoond door de familie Stevenick. De laatste bewoner was de familie Wassink. De woning uit ’63 is ondertussen afgebroken. Onlangs is hier een nieuwe woning gebouwd, Hagedisweg 17. De plaats waar de boerderij heeft gestaan is ook nu nog duidelijk te herkennen. Twee oude Lindebomen markeren de locatie waar de voorzijde van de boerderij ongeveer heeft gestaan. Veel Epenaren kennen of hebben herinneringen aan deze boerderij, o.a. omdat op maandag 10 september 1956 deze eeuwenoude boerderij door een felle brand werd verwoest. De boerderij was ten tijde van de brand zeker 350 jaar oud.

De brand ontstond omstreeks 9.30 uur. Onder schooltijd, tijdens ons speelkwartier van de Dorpsschool, rukte de Eper brandweer uit. Sensatie op het plein, want het gebeurt zelden tot nooit dat overdag de brandweer met groot materieel en loeiende sirene langs je school scheurt. Vlak voor de middagpauze kreeg ik te horen dat onze boerderij in brand stond. Het zal duidelijk zijn dat deze brand een onuitwisbare indruk op mij heeft gemaakt. Niet alleen bij mij overigens. Regelmatig spreek ik nu nog leeftijdsgenoten uit deze periode. Daarbij komt de brand weer even voorbij. Bijna heel het dorp lijkt bij de brand aanwezig te zijn geweest. Niet zo verwonderlijk omdat tijdens de middagpauze de brand zijn hoogtepunt bereikte en heel Epe getuige kon zijn van de vuurzee. Dat de brand zo’n indruk op mij heeft gemaakt, heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat ik ‘op de Rietberg’ ben geboren, opgroeide, speelde met mijn vrienden en die bekende, vertrouwde omgeving plotsklaps moest achterlaten. Dat stuk kinderleven was voorbij. Alles wat ik nog bezat, had ik zo ongeveer aan.

Naast de complete verwoesting van de boerderij zijn alle persoonlijke bezittingen verloren gegaan. Zo beschikt onze familie slechts over één foto, gemaakt in de winter van 1955-1956. De juiste datering zal februari 1956 zijn geweest, omdat in die maand sprake is geweest van hevige sneeuwval.

Foto 1  (Custom)

Boerderij De Rietberg in wintertooi - 1956

Het was niet alleen de brand die indruk heeft gemaakt. De boerderij was slecht onderhouden en voor de afbraak bestemd. Het enorme pak sneeuw van februari heeft de ondergang alleen maar versneld. Toen de dooi eenmaal inviel, nam zij de boerderij in haar val mee. Hierdoor ontstond een groot gat in het rietendak. Dat gat had de vorm van een helikopter. In de periode tot aan september 1956 was de boerderij dan ook een bezienswaardigheid voor velen uit de omgeving. Op de zondagen kwamen veel mensen langs fietsen om een foto te maken. Vooral vanaf de Rietberglaan, ter hoogte van de huidige manege ‘de Rietberg’, heeft men de ondergang van de boerderij goed op foto of filmbeeld vastgelegd. In mijn beleving moet daar dus het nodige beeldmateriaal zijn ontstaan.

'De Rietberg' is niet alleen uitvoerig gefotografeerd, maar is ook door kunstenaars op doek vereeuwigd. Tussen 1950 en 55 heb ik regelmatig, op de Hagedisweg, gesprekjes gevoerd met kunstschilders die met ezel, verf en kwast de voorzijde van de boerderij op doek hebben vastgelegd en daarmee ‘de Rietberg’ aan de vergetelheid hebben onttrokken. Welke kunstenaars ik hier aan het werk heb gezien, dat moet ik nog ontdekken. Evenmin heb ik de kunstwerken van hun hand kunnen bewonderen. Voor mij waren ze al een bezienswaardigheid met al dat schildersmateriaal, alpinopet, pijp en gezeten op een soort melkkrukje. Tot mijn grote verrassing kreeg ik onlangs via mijn vriend, Piet Das uit Den Bosch, een plaatje van een schilderij met als bijschrift: ‘de Rietberg Epe’.

Het schilderij is in bezit van Museum de Veluwezoom in Doorwerth en bijna gelijk aan de foto waar ik over beschik. Het kan dus niet missen, dit is ‘de Rietberg’ zoals ik die ken. Beide zijn gemaakt ongeveer op het kruispunt Hagedisweg-Rietberglaan. Het geeft een beeld van de markante achterzijde van de boerderij.

Foto 2

Boerderij De Rietberg geschilderd door de kunstschilder Herman Romijn.

De schilder is Herman Romijn. Hij heeft het schilderij gemaakt in 1939. Romijn wilde zich in 1937 vestigen als kunstschilder in Epe, maar heeft hier slechts een paar jaar gewoond. Wel heeft hij divers Eper werk gemaakt en verkocht. Het is niet uit te sluiten dat hij ook de voorzijde op doek heeft geschilderd. Wie bezit werk van Romijn? Laat het mij weten. Hij kan echter niet een van de schilders zijn waarmee ik gesprekjes heb gevoerd omdat hij in 1942 uit Epe is vertrokken.

Naast Herman Romijn moeten meerdere personen ‘de Rietberg’ hebben geschilderd of gefotografeerd. Wie beschikt over werk van Romijn of namen van andere schilders uit deze periode? Beeldmateriaal van de Rietberg en omgeving is dan ook zeer welkom. Hopelijk kan ik op termijn met het verkregen materiaal een stukje geschiedenis oprakelen over boerderij ‘de Rietberg’, haar bewoners, de schilder Herman Romijn en mogelijk andere schilders en fotografen.’

 

Eventuele reacties kunnen ook gestuurd worden naar
Gerrit Zonnenberg
Tel: 0578 693086 Mobiel: 06 51550689
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.