Woar blif de tied: 50 jaar kleuteronderwijs in Epe 1933 – 1983

Reunie Custom)Mijn nieuwe boek ‘Epe mien däärpien – Woar blif de tied - Deel 2’ was net naar de drukker of ik kreeg een foto in handen die is genomen tijdens een reünie van 50 jaar kleuteronderwijs van de Dorpsschool in Epe. In mijn tweede boek heb ik een hoofdstuk opgenomen over deze school met een passage over deze reünie. Alle reünisten kwamen bijeen op zaterdag 1 oktober 1983.

De eerste hoofdleidster van Epe’s eerste kleuterschool was namelijk juffrouw R. van Nie uit Amsterdam. Zij kreeg assistentie van juffrouw Groothedde. Later werd het aantal leerkrachten uitgebreid met juf Lien Roggeband en juf Dinie Scholten. Mejuffrouw Van Nie werkte  voor 40 gulden per week, waarvan ze zo’n 15 gulden kostgeld moest betalen. Om wat bij te verdienen gaf ze kleutergym en pianoles. Juf Van Nie trouwde op een gegeven moment met de heer v.d. Schaft en vanaf dat moment was ze kleuterjuf af en vertrok ze weer naar Amsterdam.

Op 5 januari 1983 schreef mevrouw R. v.d. Schaft-van Nie een brief naar Epe, waarin zij uiteen zette dat het 15 augustus 1983 al weer 50 jaar geleden was dat zij als eerste kleuterleidster naar Epe was gekomen. Dit was aanleiding voor de dames Willy Hennephof, Reintje Jurriëns en Marie Kwakkel om spontaan een reünie voor haar te organiseren. Er werden door de reüniecommissie 165 uitnodigingen verstuurd en er reageerden maar liefst 110 mensen. De begroeting en plaats van samenkomst was in de kleuterschool Ibbeltje op de Hoge Weerd. Maar het echt gezellig en ongedwongen samenzijn vond plaats in restaurant Stern aan de Hoofdstraat.  

De reünisten die op onderstaande foto staan zijn:

T. van Ark, G. van de Berg, C. Bomhof, D. Bosch, R. Bosch, G.F. Bresser, J. van Breen, G. Brouwer, L. Brouwer, R. Brummel, T. Brummel, R. Ruitenhuis, E. Dicou, J. Dicou, J. van Dorp, C. Dijkstra, N. van de Dungen, Van Egteren, B.J. Endendijk, H. Ensing, M. Ettema, A. Harkema, A. Heering, P. Heering, W. Hennephof, G. van de Hoop, W. van de Hoop, P. van der Horst, B. van Huffelen, H. van Huffelen, D. Jacobs, M. Jacobs, B. Jansonius, H. de Jong, T. de Jong, B. Jonker, H. Jonker, H. Jonker, H.M. Jonker, R. Jurriëns, D. Koopman, D. Koopman, J. Koeck, H. Kraayenbrink, G. Kromdijk, A. Kwakkel, M. Kwakkel, W.A. de Lint, L. Lindhout, G. Lip, G. Logen, A. van Meekeren en G. van Meekeren

T. Mentink, J. Mijs, G. Mijs, C. Nienhuis, A. Ooms, H. Ooms, A.M. Paauwe, C. Paauwe, J.B. Remkes, A. Roescher, J. Schepop, L. Scholten, R. Scholten, R. Scholten, G. Scholten, J. Scholten, A.C. Schreuders, C. Schudel, G.J. Schultink, E. Simons, E. Slot, Y. Stel, T. Stel, J. Stel, M. Terwiel, R. Timmerman, M. van Vemde, R. Vermeulen, H.A. van de Vlekkert, R. van Voorst, H. Vosselman Bosch, F.A. Vredenberg, J. Vijge, D. Wierenga, J.H. de Wilde, M. Wittenberg, F. Wittenberg, J. Witteveen, M. Zevenbergen en D. Zwart. En de leidsters: Juf Van Nie, Juf Groothedde, Juf Roggeband en Juf Koopmans.

Het is heel jammer dat ik bovenstaande foto zo laat in handen kreeg, anders had ik hem zeker opgenomen in mijn nieuwe boek.


Bron: Boek Epe in Prenten en Verhalen, J. (Jan) Gerard uit 2002.
Foto: Dirk Jan Jonker.

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 009-2013)

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.