Woar blif de tied: De speelgoedwinkel van de dames Fontein

Foto 008 1958In 1927 ging Bernard Fontein vanuit Deventer op zoek naar een winkelpand voor zijn beide vrijgezelle dochters Mien en Annie Fontein. Bernard Fontein belandde in Epe, waar toen aan de Dorpsstraat c227, wat nu de Hoofdstraat heet, een winkelpand te koop stond van de familie W.J. Meulenkamp. De familie Meulenkamp runde hier een winkel in huishoudelijke en aanverwante artikelen. Het pand stond er al in 1890.

 

Foto 001 1928

Het voormalige pand van W.J. Meulenkamp - 1928.

Foto 002 NA 27 11 1929

Sint Nicolaasadvertentie in het Nieuws- en Advertentieblad – 27 november 1929.

Bernard Fontein kocht dit pand voor zijn beide dochters in 1927. In februari 1928 kwam hij met zijn gezin naar Epe. De winkel werd toen in tweeën gesplitst. Mien Fontein begon hier met een hoedenwinkel genaamd ‘Het Modehuis’ Epe. Zij was ‘hoedenmodiste’ en had in Apeldoorn in een hoedenzaak gewerkt.

Foto 003 NA 07 03 1931

Een advertentie voor dames die hun belijdenis gaan doen - Nieuws- en Advertentieblad – 7 maart 1931.

Annie Fontein begon in het linkergedeelte van de winkel een speelgoedzaak. Beiden kregen verkering en trouwden in 1936. Annie Fontein vertrok toen uit Epe. Mien Fontein dreef de hoedenzaak en de speelgoedzaak samen met haar man Adriaan van de Meer. Intussen had Bernard Fontein een kavel grond gekocht in het centrum van Epe, om daar een woonhuis te bouwen. Hij had zich teruggetrokken uit de zaak toen zijn beide dochters getrouwd waren.

Foto 004 NA 23 09 1931

Met de jaarlijkse kermis werd er korting gegeven - Nieuws- en Advertentieblad - 23 september 1931.

Onderstaande nog twee artikelen die ik tegen kwam in de plaatselijke krant.

Foto 005. NA 01 12 1928 

Nieuws- en Advertentieblad - 1 december 1928.

Foto 006. NA 01 12 1928

 Nieuws- en Advertentieblad - 17 december 1938.

In mei 1940 - de oorlog was net begonnen - overleed door een ernstige ziekte Adriaan v.d. Meer. Mien Fontein hield op met de hoedenwinkel en ging alleen verder met de speelgoedzaak. Doordat de oorlog was uitgebroken kwamen er geen vertegenwoordigers meer over de vloer. Mien Fontein kon dit niet meer volhouden alleen en verhuurde eind 1940 tot 1948 de speelgoedwinkel aan de familie C.J. Beumer. Zelf ging Mien Fontein met haar zoon bij haar moeder inwonen. In 1948 heeft ze de zaak aan de familie Beumer verkocht.

De speelgoedwinkel ‘Het Speelgoedhuis’ waar kinderen zich vergapen aan het mooie speelgoed. Ernaast de drogisterij en fotowinkel van Harrie Kuijters - ca. 1958. (Klik er op voor een vergroting.)

De familie Beumer heeft de speelgoedwinkel gehad tot 1972, toen werd de winkel overgedragen aan de familie C.D. Dieleman. In april 1979 liet de heer Dieleman het pand slopen door aannemersbedrijf E.J. Veldhuis uit Epe en liet hij daar een geheel nieuw winkelpand bouwen dat ook in 1979 weer werd geopend. Cor Dieleman had een passie voor modeltreinen, die je dan ook in zijn winkel kon kopen. Hij was in 1981 medeoprichter van de VMC de Veluwse Modelspoor Club.

Foto 009 1961

De speelgoedwinkel van C.J.W. Beumer ca. 1961.

In 1984 kwam het pand in ander handen en werd het Wedo, een filiaal in textiel. De nieuwe modezaak werd op 7 juni 1984 geopend. Heden ten dage bestaat de Wedo Mode nog steeds als een moderne dames- & herenmodezaak aan de Hoofdstraat 99, tegenover de Hema.

Foto 010 Posthoorn Beumer Kuyters 1950

Nog een sfeerbeeld uit de Hoofdstraat met hotel-restaurant De Posthoorn van W.C. (Willem) Saal, de speelgoedwinkel van Beumer en de foto- en drogisterijartikelen-handel van Harrie Kuijters 1950.

 

Bronnen:
Dhr. C.B.M. (Chris) v.d. Meer uit Epe – 6 oktober 2010

Foto’s:
- 1, 8, 9 en 10 – Collectie Lohuizerbrink.


(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 006-2019)

lohuizerbrinklogo 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • R. de Jongh

  Als kleine jongen kon ik eindeloos kijken naar de LGB-trein die langs de gevel (bovenlangs) kwam rjijden. Er moeten twee aardige gaten in de gevel gezeten hebben om het spoor naar binnen en naar buiten doorgang te hebben kunnen laten vinden.
  Ik heb dit leuke en aandachttrekkende concept daarna nooit meer gezien. Het is een jeugdherinnering die is blijven hangen (zelfs zo'n 40 jaar later nog).

 • Hans Betlem

  De winkel van Beumer.... je kon er losse Meccano onderdelen kopen. Ik kwam daar graag als klein jongetje als er weer zakgeld was. Dan kon je weer een paar tandwieltjes of balkjes kopen. Overigens wist dhr. Beumer alle onderdeelnummers uit zijn hoofd. Ik ook... en zo hadden we een speciale band. En de Meccano kost, die heb ik een halve eeuw later nog steeds.
  Ook had deze winkel tegen de jaarwisseling vuurwerk en dat was in die tijd heel bijzonder. Voor één gulden kocht je de hydron superpijl.... een vuurpijl met gekleurde balletjes in de lucht. Mooie tijd...

 • Willem van Putten

  Ik meen me te herinneren ergens gelezen te hebben dat dit pand ooit ergens anders stond, in Tongeren geloof ik. Het is daar steen voor steen afgebroken en aan de Hoofdstraat weer opgebouwd.
  Overigens mis ik de speelgoedwinkel van Beumer nog steeds.

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.