Woar blif de tied: Luchtfoto Willem Tellstraat – Weemeweg - 1958

Hier ziet u een prachtige luchtfoto genomen vanuit de Grote of Sint Maartenskerk. De foto is genomen in de winter van 1957 – 1958, er ligt nog sneeuw in de tuinen.

Luchtfoto - W. Tellstraat - Weemeweg 1750x1250 (Custom)

Op de voorgrond ziet u de werkplaats van het Schilders- (sinds 1898) en het Autospuit- en plaatwerkbedrijf (sinds 1928) van de Fa. Gebr. Van Vemde aan Beekstraat met de achteruitgang aan de Weemeweg. Vervolgens aan de Willem Tellstraat de Rijwielzaak van S. Vervoort met daar naast iets naar achteren de Eper Groente en Fruithal van G.W. Das jr. en Café De Oude Munt van eigenaar Henk Kanis. Nu is dit Café Bar ’t Tonnetje van Johnny Scheeres en Harry van Schoonhoven.

Aan de overkant ziet u de Nijverheidsschool (1938-1988) voor meisjes, ook wel heel oneerbiedig de ‘Spinazieacademie’ genoemd. In de jaren zeventig werden er de vakken als poetsen, koken, naaien, budgetteren, voedingsleer en algemene ontwikkeling onderwezen. In 1988 fuseerde de Nijverheidsschool met de L.T.S. aan de Oenerweg. Het gebouw is ook nog enige tijd in gebruik geweest door het Reformatorisch Vormingscentrum.

Nu zit hier sinds 1999 de Woonlocatie de Weemekamp voor mensen met hersenletsel en mensen met een lichamelijke beperking. Naast de school staat een huis dat later (1962) huize Rütli wordt genoemd, eveneens behorende tot de Weemekamp. Huize Rütli werd zaterdag 9 december 2012 opnieuw geopend en heeft een uiterst moderne glazen voorgevel. Vervolgens ziet u het Belastingkantoor (1958-1968), het latere Arbeidsbureau (1968-1983) dat vervolgens weer werd omgedoopt tot Gewestelijk Arbeidsbureau (1985-2001). Sinds juli 2003 is in een geheel nieuw pand het Medisch Centrum Willem Tell gevestigd.

Tussen de bomen door zijn nog zichtbaar de ‘herenhuizen’ van tandarts J.B. Carlée, de dierenartsenpraktijk van C.B. en M.M. de Lint en huize De Pol aan de Quickbornlaan. Of in 1958 de dierenartsen De Lint en de tandarts Carlée hier woonden, is niet geheel zeker. Uiterst links staat aan de Polweg het huis van tandarts W.H. Doorman, nu de Glasgalerie de Aventurijn van Margriet Pleiter-Eliazer.

Wie in 1958 de bewoners zijn van de huizen aan de Weemeweg is mij vooralsnog onbekend, maar reacties zijn welkom.


Bron: Boek „Epe In Prenten en Verhalen” – van auteur J. (Jan) Gerard uit 2002.
Foto: Privé-archief Gerrit Jonker (1932-2012).


(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 008-2013)

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.