Woar blif de tied: Zoekplaatje … (2)

Foto 1. Winter -1946 (Custom)Vandaag kreeg ik een mooie foto van een wintersfeerbeeld van zo’n 55 jaar geleden aan de Beekstraat. Het vroor stevig die winter van 1946/1947, temperaturen van -16 waren geen uitzondering. De foto is in de nabijheid van “De Ploeg” genomen door de fotograaf L.C. (Luuc) Reitsma, die samen met zijn vrouw een fotozaak en een snoepwinkeltje (Jamin) runde op de hoek Meidoornstraat en de Hoofdstraat.  

Op de achtergrond staat de boerderij van de heer Van Lochem, die koster was van de Gereformeerde Kerk. Later zat hier de kruidenierswinkel van Henk Overbosch. Links ziet u het inmiddels afgebroken woonhuis van de mandenmaker Kolman.
Graag zou ik nog enkele ontbrekende namen op deze foto van u weten.

Staand v.l.n.r. Erik Amade – Marinus Endendijk  en ?. Zittend op de slee v.l.n.r. Hans van Limburg - ? – Bennie Jacobs – Erik van Leeuwen – Flip Reitsma en ?.

Foto 1. Winter -1946 (Custom) (2)

Buurtkinderen op hun slee in de strenge winter van 1946/1947, genomen bij “De Ploeg”, hoek Wisselseweg-Beekstraat-Glorialaan.

De Indonesische familie Amade zat in die tijd in het pension van de schoenmaker J.B. Helmink, die tevens bij de vrijwillige brandweer van Epe diende.  Erik Amade (1936), hier op de foto  staand links, was de middelste van twee broers. Hij had nog een oudere broer genaamd Hans (1934) en een jongere broer Thijs (1938). Ook was er nog een zusje genaamd Phia Amade (1956) die in Indonesië is geboren. Het meisje tussen Hans van Limburg en Bennie Jacobs kwam hoogstwaarschijnlijk ook uit Indonesië, maar is geen familie van de Amade’s.

Op onderstaande foto ziet u hoe de situatie bij “De Ploeg” er toen uit zag.

Foto 2. Tweesprong de Ploeg (Custom)

Fotokaart – van Tweesprong „De Ploeg” – 1948.

In het midden ziet u de woning van Frans Pruim, die vanaf 1925 tot 1959 hier een fietsenzaak had. Het was eerst een dubbel huis; aan de ene kant woonde B. van de Wal en aan de andere kant de weduwe Van Pijkeren.

De woning werd gebouwd in 1901 en heette “De Ploeg". De weg links gaat naar Wissel, de weg rechts naar Tongeren. Door de reconstructie (door het toenemende verkeer ontstond vaak een gevaarlijke situatie) van de Beekstraat met de Tongerenseweg werd het middelste huis “De Ploeg" in 1969 gesloopt.

In de boerderij links woonde aan de Beekstraatkant de koster van de Gereformeerde Kerk dhr. Van Lochem. Dhr. Van Lochem had twee dochters, namelijk Gerrie, die later trouwde met Arie Dijkshoorn, en Gre, die trouwde met Jan Witteveen. Aan de Glorialaankant woonden Berend en Driesje Blok.

Foto 3. Voormalige pand Frans Pruim - 1965 (Custom)

Het voormalige pand van Frans Pruim (Frans de Proeme) – 1965.


Frans hield zich bezig met de rijwielzaak en zijn vrouw Rika zwaaide het scepter in het sigaren-, snoep- en kruidenierswinkeltje. Voor 5 cent kon je er snoep kopen zoals “zwart op wit” of  “zoethout”. Ook je eerste (stiekeme) trekje aan een sigaret van het merk Silky of Gipsy doet je weer verlangen naar vroeger.

Op 1 juni 1959 opende in het voormalige pand van de familie Pruim de heer Piet Douma een nieuwe rijwielzaak, die niet lang heeft bestaan, want niet veel later kwam dus het Esso Service Station en garage van Van Hunen in het pand. Door het toenemende verkeer werd de Beekstraat, Wisselseweg en Tongerenseweg een gevaarlijk driesprong. De gemeente Epe kocht daardoor uit veiligheidsoverwegingen het pand om het te laten slopen. In maart 1969 ging dit pand dan ook echt onder de slopershamer en kwam er een plantsoentje voor in de plaats.

Foto 4. Gekantelde Vrachtauto bij Frans Pruim - 1965 (Custom)

Hier ziet u het tankauto ongeluk – 1965.  

Op bovenstaande foto ziet u zo’n gevaarlijke situatie. Een tankauto boorde zich in het pand en richtte een enorme ravage aan.  
Graag een reactie als iemand nog weet wie de ontbrekende namen zijn, van de buurtkinderen op de slee.

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 002-2013)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.