Woar blif de tied: Daventria - Epe 1-2

v.v. Epe 1 1950 Aangepast 1De berichtgeving over de sport in Epe (en niet alleen de sport) wordt heden ten dage door het dagblad De Stentor heel erg onderbelicht. Helaas hebben de West-Veluwe en de Kop van Overijssel veel meer de aandacht. Wij (althans ik) zitten niet te wachten op wedstrijdverslagen van Berkum, Urk, Flevo Boys, Putten of Staphorst tegen RKAV Volendam. In de jaren 50 van de vorige eeuw was dat wel anders. De verslaggever ging bij uitwedstrijden van Epe ook gewoon mee met de spelersbus. Zo ook naar de vv Daventria*, ter plaatse liep je via een zandpad langs de Auping-fabriek** aan de Laan van Borgele, naar de accommodatie.

 

Hieronder een verslag van een gewone voetbal(uit)wedstrijd van Epe 1 op zondag 15 januari 1950.

Epe 1 speelde (net als nu) in het seizoen 1949-1950 in de 3e Klasse KNVB.

Epe 1 begin jaren 50. (Klik op de foto om 'm te vergroten) Staand v.l.n.r.: trainer Jan Lastdrager uit Apeldoorn, grensrechter Dorus Nitert, …. Bomhof, Felix de Munnik, Peter Berends, Henny Koedijk, Joop Vierwinden, Jopie Logen, Gerard van Mekeren, Arend Jan Hofmeijer en voorzitter (1947-1951) Marinus Smijs. Voorste rij: Frits Vredenberg, Gerard Jansen, Henk ‘Kiessie’ Bijsterbosch, doelman Rein Scholten, Jan Post en Bertus van Dijk.

Daventria 1 – Epe 1

Paarden, die de haver verdienen, krijgen haar niet altijd. Technisch was Daventria gisteren ver in de meerderheid, doch het moest beide punten aan zijn gasten laten. Dat is jammer voor de Deventer ploeg, aangezien thans haar weg naar het kampioenschap een bedenkelijke afwijking gaat vertonen. De Eper overwinning is stellig voor een groot deel te danken aan het stugge verdedigen van de achterhoede. Vooral doelman Rein Scholten was bijzonder in vorm: vele zeker lijkende doelpunten heeft hij door zijn fraai spel voorkomen. Een ongeluk, dat B. Beltman trof, heeft ongetwijfeld invloed gehad op de roodwitten. Niet alleen, dat het hen deprimeerde, het slachtoffer, dat een been brak, was met de vleugelspelers de beste van de ploeg. Gelukkig was het ongeval slechts te wijten aan een samenloop van omstandigheden, hetgeen de heer Beltman reeds aanstonds nadrukkelijk vaststelde.

Het Eper team schijnt „uit" meer in vorm dan thuis, want ofschoon het in tactiek het moest afleggen, gisteren sloot alles beter dan bijv. de vorige week. Ook met Theo Nitert is het midvoorprobleem niet van de baan, hoewel die jeugdige voetballer in deze zeer zware wedstrijd zich voor de volle honderd procent heeft gegeven. Van de beide binnenspelers was Jopie Logen weer bijzonder op dreef, onvermoeid en vasthoudend. Ook Henny Koedijk die wat teruggetrokken opereerde, kan op een goede partij terugzien. Gerard Jansen bewees wederom als „buitenman" goed te zijn en zijn overbuurman Frits Vredenberg heeft niet zijn slechtste wedstrijd gespeeld. In de middenlinie was Bertus van Dijk ook ditmaal de grote figuur, terwijl beide kanthalfs terecht een waakzaam oog hielden op de uiterst snelle Deventer vleugelspelers.

In de eerste helft hadden de Deventernaren het voordeel van de vrij krachtige wind. Dit, gevoegd bij hun technisch overwicht, bracht hen aanhoudend gevaarlijk voor de blauwe veste. De Eper defensie stond evenwel als een muur. Zo zagen we na ongeveer tien minuten, hoe haar lange keeper met een formidabele sprong de bal corner stompte. Toch lieten de gasten zich niet onbetuigd. Zelfs scoorde Van Dijk, maar de scheidsrechter had juist gefloten. Ook Jopie Logen deed van zich spreken, toen zijn kopbal rakelings over vloog. Hoezeer Daventria het heft in handen had, bewijst wel het feit, dat we in deze periode negenmaal een hoekschop op Epe noteerden, tegen één op het rood-witte doel.

Na de thee beten de gasten aanvallend steviger van zich af, doch de gastheren kwamen toch herhaaldelijk gevaarlijk voor Rein Scholten. Een kwartier was er in deze helft gespeeld, toen de Deventer linksbinnen inkopte (1—0). Dit verdroot de blauwen echter geenszins. Toch geloven we, dat de afloop anders zou zijn, wanneer de gasten niet, terecht overigens, een penalty toegewezen hadden gekregen wegens in de rug aanvallen van de blauwe linksbinnen, die was doorgebroken. Jopie Logen benutte die kans (1—1). Dit gaf hem en zijn confraters de vereiste stimulans en zo kon 't gebeuren, dat Frits Vredenberg tien minuten voor het einde met een juweel van een schot zijn club de leiding bezorgde. Te zeer teleurgesteld, liet Daventria de teugels glippen, zodat Epe, zij het geflatteerd, de overwinning behaalde.

Het verslag spreekt niet over de voornamen van de spelers, deze zijn er door mij zelf bijgezet.

Eindstand 3e Klasse seizoen 1949 1950 


Epe 1 eindigde het seizoen 1949-1950 zoals u ziet op de 3e Plaats. In de jaren vijftig werd het 3x kampioen in de 3e Klasse. Nimmer kon men promotie afdwingen. Pas in het seizoen 1959 – 1960 wist men opnieuw kampioen te worden. Thuis werd het op 18 april 1960 (2e Paasdag) aan de Kweekweg tegen het Twellose V en K (Vlugheid en Kracht***) voor ruim 5.000 (!) toeschouwers 1-1. De 1-0 kwam op naam van goog-old Piet Das. Het gelijkspel was voldoende om te promoveren naar de zo gewenste 2e Klasse.

Bronnen:
- Veluws Nieuws maandag 16 januari 1950.
- Website Wikipedia - De vrije encyclopedie.
- Jubileumboek "70 Jaar s.v. Epe 1939 - 2009 – auteur: Tonnie Brands, mmv: Gerrit Tenkink.

Foto:
- Collectie Bert Hanekamp

 

* v.v. Daventria Op 5 mei 1906 werd de Atletiek- en Voetbalvereniging Daventria opgericht. Na een bestaan van 95 jaar is voetbalvereniging Daventria per 1 juli 2001 gefuseerd met de Deventer voetbalvereniging RODA (Recht Op Doel Af), opgericht 12 januari 1914. De nieuwe naam werd met ingang van seizoen 2001/02 Roda Daventria Combinatie (RDC).
In 2013 fuseerde de club met het op 7 april 1927 opgerichte C.S.V. De CJV'ers. De naam werd veranderd van Dvv RDC naar FC RDC, waarbij de 'R' staat voor RODA, de 'D' voor Daventria en de 'C' voor De CJV'ers.
In het laatste seizoen (2000/01) speelde het eerste elftal van Daventria in de Vierde Klasse zondag.
Bekende spelers:

Er zijn een aantal bekende spelers die bij de voorlopers van FC RDC hun carrière zijn begonnen. Bij RODA Victor Sikora en Koen Brack. Bij Daventria Alper Göbel, Diego Michiels en Alfred Knippenberg.

Het standaardelftal van de zaterdagafdeling speelt in het seizoen 2019/20 in de Vierde Klasse C van het KNVB-district Oost, na twee opeenvolgende degradaties uit respectievelijk de Tweede klasse (2015/16) en Derde klasse (2016/17). Het neemt het o.a. daarbij op tegen het Eper EZC’84. Het eerste elftal van de zondagafdeling speelde in het seizoen 2016/17 voor het laatst standaardvoetbal, het kwam uit in de Vijfde klasse, op het laagste niveau.
Epe 1 speelde ook menig competitiewedstrijd tegen Labor uit Deventer. Ook deze club is helaas in 2001 opgeheven.
DVV Labor is dus ook een voormalig (zondag) amateurvoetbalvereniging uit Deventer. De vereniging werd opgericht op 23 april 1917. De spelers van Labor speelden in een wit shirt met een zwarte broek en witte kousen. Labor speelde net als Daventria op het sportpark "Keizerslanden".

** Koninklijke Auping gevestigd aan de Maagdenburgstraat 26 in Deventer, is de grootste zelfstandige beddenproducent van Nederland en marktleider in de Benelux. Het bedrijf is in 1888 gestart in de smederij van Johannes Auping in Deventer met de ontwikkeling van de beroemde spiraalbodem. Vandaag de dag bestaat de core business van Auping uit matrassen, bedden, boxsprings, bedtextiel en accessoires die via verkooppunten in Europa en selectieve distributie over een groot deel van de wereld worden verkocht.

*** s.v. Vlugheid en Kracht (V&K) werd opgericht op 24 februari 1925. Samen met de zaterdagvereniging CVV Avanti opgericht op 17 november 1960 is men op 1 juni 2006 gefuseerd tot de s.v. Twello. Ze spelen op het nieuwe sportcomplex Zuiderlaan. s.v. Twello speelt haar wedstrijden op zondag, en is een omni-vereniging. Men kan er naast voetbal terecht voor gymnastiek, basketbal, volleybal, dynamic tennis en fitness.

 

Naschrift:

Vijftig jaar geleden wijzigt de verenigingsnaam v.v. Epe naar s.v. Epe.
s.v. Epe werd opgericht op 1 augustus 1939 en is inmiddels ruim 80 jaar oud en een springlevende zondagvereniging. Ze speelde tot 1953 aan de Spoorlaan en vanaf september 1953 tot augustus 1974 aan de Kweekweg. Vanaf 7 augustus 1974 tot heden speelt de club op de Wachtelenberg.
Vijftig jaar geleden, en wel op 1 augustus 1969, wijzigt de naam v.v. Epe in die van s.v. Epe, dit in verband met de mogelijkheid meerdere sporten tot de vereniging aan te trekken. En inderdaad, s.v. Epe kende in haar 80-jarig bestaan een korfbal- en handbalafdeling. In 2024 speelt s.v. Epe alweer 50 jaar op sportpark de Wachtelenberg.
Het 1e elftal speelt in het seizoen 2019/20 in de zondag 3e Klasse B van het District Oost van de KNVB.

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 007-2019)

lohuizerbrinklogo

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.