Woar blif de tied – Voormalige boerderijtje van Reinder Vijge in Zuuk

In het voorjaar van 1992 stond aan de Ledderweg 28 in Zuuk nog een klein boerderijtje, met een rieten dak en opgetrokken uit wit kalkzandsteen. Het perceel was ca. driekwart bunder (7500 m2) groot. De achterzijde van de woning stond naar de weg toe met als afscheiding een hoge beukenhaag. Het huis stond tussen de Zuivelweg en de Werlerweg.

De noordzijde van de boerderij van Reinder Vijge aan de Ledderweg.

Voordat de A50 de buurtschap Zuuk doormidden sneed, heette deze weg de Zuukerweg. Deze liep van de Brinklaan in Epe tot aan de Zuukerbrug.

De boerderij gefotografeerd aan de zuidzijde van de Ledderweg.

In alle eenvoud hebben hier Reinder Vijge (1908-1989) en Frederika Berendina Langevoort (1911-1999) gewoond. Zij trouwden op 28 september 1929. Er werden drie kinderen geboren te weten: Dientje, Derk Jan en Henk.

De boerderij met geel bloeiend koolzaad en schuur, welke in 1958 werd bijgebouwd.

Reinder heeft vroeger als boerenzoon gewerkt bij Kiezebrink op boerderij de ‘Middelbeek’ aan de Weteringdijk 3 in Oene. Aan de Ledderweg had Vijge een gemengd bedrijf met varkens, koeien en bouwland. Ook hadden ze grond in het Vossenbroek. Hij ging er bij werken, in het fruit en de suikerbieten, op de ‘Nijenstein’ aan de IJsseldijk richting Veessen. Zijn vrouw ‘Fredriek’ was huisvrouw.

Links boerderij de Middelbeek in Oene waar Reinder Vijge in zijn jonge jaren werkzaam was- 1950; rechts: Ook op boerderij de Nijenstein in Veessen was Reinder werkzaam -1910.

Ze hadden de familie Scholten als buren aan de oostzijde (hoek Ledderweg/Werlerweg). Henk H.G.Ch. Scholten, de dorpsbakker van de Hoofdstraat in Epe, was getrouwd met Gerritje Veldhuis. De boodschappen deed Fredriek even verderop bij bakker-kruidenier Reinder Pannekoek.

De boerderij met weelderig bloeiend koolzaad.

Het huis is door het bedrijf V.M.I. gekocht om er een parkeerplaats van te maken en is in 1996 afgebroken. De Veluwse Machine Industrie is wereldwijd marktleider op het gebied van innovatieve systemen voor de rubber- en bandenindustrie. Een restant van de beukenhaag staat nog aan de Ledderweg. En je kunt aan de verbreding van het asfalt van de Ledderweg nog zien waar de ingang naar het erf was.

Foto 7. Hier nogmaals een prachtig bloeiend koolzaadveld, gefotografeerd aan de westzijde van de boerderij.

Kleinzoon ‘fietsenmaker’ Derk Nooteboom woont nog in Zuuk. Hij heeft een herstelbedrijf voorbij het Zuukerveld aan de Weteringdijk 33.

Bron en kleurenfoto’s: allen uit 1992 met dank aan dhr. Rudi Pannekoek uit Zuuk.

Zwartwit foto’s: Collectie – Lohuizerbrink.(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 001-2018)

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.