Woar blif de tied: Café de Viersprong; op welke locatie?

Uit de privéverzameling van wijlen Dick Uijttenboogaart kwam ik twee foto’s tegen, waarvan ik de locatie en dergelijke niet thuis kan brengen. Het was zoon Ben Uijttenboogaart die mij een aantal jaren geleden spontaan de prentbriefkaarten- en fotocollectie van zijn vader in bruikleen gaf. In deze prachtige verzameling kwam ik bijgaande foto’s tegen. 

Op onderstaande foto staat: HENGELOSCHEBIEREN - CAFÉ DE VIERSPRONG - H.J. GORSELINK. Wie kan mij helpen de volgende vragen op te lossen? Uiteraard de locatie waar dit café stond. En over welk jaar praten we hier? Wie is de uitbater H.J. Gorselink? Wat was de gezinssamenstelling van deze familie etc.?

Café de Viersprong van H.J. Gorselink.


De tweede foto is vanuit een andere hoek genomen. We praten hier over hetzelfde café, maar kennelijk kon men er ook kruidenierswaren kopen, gezien de reclame-uitingen op de gevel. En uiteraard zou het mooi zijn als iemand weet wie de twee vrouwen op de foto zijn.


Café de Viersprong, waar men ook terecht kon voor grutterswaren.


Historie Hengelo’s bier 
Deze brouwerij ontstond uit het bedrijf van de familie Meyling in Borne. Deze had een huisbrouwerij die al stamt uit de 18e eeuw. In 1879 werden de activiteiten verplaatst naar Hengelo. Tot 1919 droeg de brouwerij de naam Stoom Beiersch Bierbrouwerij Meyling & Bartelink. In dat jaar kocht Bartelink zich uit, en zo ontstond de NV Hengelosche Bierbrouwerij, met de gebroeders Meyling aan het roer. Vooral na de Tweede Wereldoorlog werd met man en macht aan de wederopbouw gewerkt om van Hengelo's Bier een nationaal bekend en verkrijgbaar bier te maken. Begin jaren ‘50 werd de brouwerij ingrijpend gemoderniseerd en werd op grote schaal het bier in flessen afgevuld. Tot 1975 bleef de brouwerij een familiebedrijf.


De Hengelosche Bierbrouwerij zo rond 1900.


In dat jaar werd de Hengelosche Bierbrouwerij opgenomen in het Belgische Artois-concern. Naast het Hengelo Bier ging de productie meer en meer bestaan uit supermarktbier met weinig uitstraling. Toen de grootste afnemer de Aldi (Albrecht) besloot voortaan bier te gaan afnemen van een andere brouwerij (die nog goedkoper kon leveren - Brouwersbier), hield voor het Artois-concern het bestaansrecht van de brouwerij op en werd deze dus gesloten en ontmanteld. Het merk Hengelo Bier is daarna vrij snel van de markt verdwenen, na een overgangsperiode waarin het bier uit Brussel kwam van de inmiddels ook ontmantelde brouwerij Wielemans. Reeds vóór 1980 was de productie van deze brouwerij beperkt tot het brouwen van pils, de verschillende andere bieren die nog onder de naam van Hengelo op de markt waren, kwamen uit Dommelen (bokbier, speciaal, oud bruin). Er zijn krachten bezig om het biermerk nieuw leven in te blazen.


Cafétaria - bar ’t Verlorenspoor – 1980.


Het zal in de jaren zeventig geweest zijn dat ik zelf de Hengelo’s Bierbrouwerij bezocht. De brouwerij stond aan de Brouwerijstraat 51 te Hengelo. Het was café-eigenaar Freek van Schoonhoven die voor zijn trouwe gasten van cafétaria - bar ’t Verloren Spoor het reisje organiseerde. Nooit meer dronk ik zo’n heerlijk glas bier als daar werd geschonken, rechtstreeks van de tap, in een afdeling van de brouwerij die als bruin café was ingericht. Dat de busreis terug naar Epe erg gezellig was, hoef ik u niet te vertellen.


(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 009-2012)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.