Woar blif de tied: Het schildersbedrijf van Willem van Aefst

Foto 1. Wisselseweg v Aefst 1930In de jaren 20 van de vorige eeuw zat aan de Wisselweg in Epe tegenover de R.K.-begraafplaats het Schilder- en Behangersbedrijf van Willem van Aefst. Voorheen was het adres Wisselseweg A26 ᴬ maar het werd op 15 november 1950 omgenummerd Wisselseweg 17. Op 2 januari 1976 werd de naam Wisselseweg gewijzigd in Oude Wisselseweg. Als verzamelaar van foto’s, prentbriefkaarten en bedrijfsnota’s van (oude) Eper-bedrijven heb ik een nota van dit schildersbedrijf. De ‘Rekening’ was gericht aan de ‘Meester Timmerman Joh. Kasteel’. Deze timmerman en aannemer zat aan de Beekstraat in Epe en ging later door het leven als Kasteel en De Vries. Nu ik onlangs ook een foto van het huis en werkplaats van dit bedrijf in mijn bezit kreeg, leek het me leuk hierover te publiceren.

Foto 1. Wisselseweg v Aefst 1930

De woning en werkplaats van Willem van Aefst aan de Wisselseweg 17 – ca. 1930

Willem van Aefst werd geboren op 16 mei 1898 te Wijhe. Hij was de zoon van Berend van Aefst, eveneens uit Wijhe en Grietje Deur uit Heerde. Hij trouwde op 6 augustus 1925 in Zwolle met de dan 25-jarige Lamberta Visscher, geboren op 18 november 1899 in Zwolle. Uit het huwelijk werden drie dochters geboren, te weten: Grietje Zwaantje op 3 augustus 1926, Zwaantje Berendina op 2 mei 1929 en Fennetje Johanna op 9 oktober 1933. Dochter Zwaantje Berendina trouwde op 13 juli 1953 met Nicolaas Scheps en dochter Fennetje op 11 oktober 1955 met Dik de Jong uit Heerde. Dik was een zoon van Rein de Jong van het bekende Heerder transportbedrijf Gebr. D. en R. de Jong. Dirk en Rein de Jong waren op 1 augustus 1946 gezamenlijk begonnen met een transport-, expeditie- en garagebedrijf. Het was een bloeiend transportbedrijf die grote klanten had waarvoor zij vervoerden, zoals de N.V. Olie- en Vetraffinaderij ‘De Oosterenk’ in Epe en de Berghuizer Papierfabriek in Wapenveld. Leuk detail: Fennetje en Dik de Jong werden beiden op dezelfde datum geboren, namelijk op 9 oktober 1933. De dochters van de familie Van Aefst bezochten de School met den Bijbel de latere Anne de Vriesschool. De meisjes staan tijdens de bezettingsjaren door de Duitsers op een schoolfoto van 25 augustus 1941, die ik in deze rubriek ‘Woar blif de tied’ plaatste op 11 maart 2014. Op 30 november 1970 kwam Lamberta, de vrouw van Willem van Aefst, te overlijden. Willem zelf overleed op 11 september 1981.

Foto 2. Envelop Van Aefst 1927
De envelop waarin onderstaande nota werd verstuurd naar aannemer Joh. Kasteel – 1927.

De nota van 5 augustus 1927 zoals ik die kan ontcijferen heeft het bijvoorbeeld over: 11,6 liter verf grijs-wit, en plamuur, stopverf, olie en schuurpapier, maar ook over lakwit en lakblauw, en over zwartsel en plakmeel en 20 vel papier etc. De prijzen die genoemd worden zijn soms uitgedrukt in halve centen. Ook de voorloper van de huidige btw, het belastingzegel (een fiscaalzegel), ontbreekt niet. Het ging hier om een document dat in rechte kon dienen als bewijs van betaling en had tevens een juridische status. De zegelkosten kwamen doorgaans voor rekening van de koper, maar het zegel werd daadwerkelijk op de kwitantie geplakt door de verkoper. Die laatste verhoogde doorgaans zijn vordering met de zegelkosten, terwijl de koper erop toezag dat er een ordentelijk, nieuw zegel op de kwitantie was geplakt. Het frauduleus hergebruik van zegels was dan ook strafbaar en er stonden aanzienlijke boetes op.

Foto 3. Nota Van Aefst 1927

De bewuste nota die prachtig bewaard is gebleven – 1927.

Op 30 december 1965 verhuisde de familie Van Aefst naar de Korte Kuipersweg 14. Zij verkochten hun huis aan Derk van Rheede. De familie Van Rheede betrok op 10 jan 1966 het huis aan de Wisselseweg. In het voorhuis zat ook nog een soort schilderswinkel, voor verf en behang etc. Derk van Rheede werd geboren op 21 september 1940 in Duiven. Op 28 december 1965 trouwde hij met Berendina Johanna Marja van der Rande uit Arnhem, geboren op 27 oktober 1946. Er werden twee kinderen geboren, te weten: Suzanne Jolanda op 29 januari 1967 en Edwin Gerrit Jan op 9 juli 1970. Ook Derk van Rheede had hier een schildersbedrijf.

Foto 4. Derk van Rheede 1970
Een foto van het huis van Derk van Rheede inmiddels met een dakkapel– ca. 1970.

In 1980 werd er door de familie van Rheede het hele huis verbouwd. Momenteel woont hier Aart van Egteren. Deze kocht in 2005 de woning van de weduwe van Derk van Rheede, die vervolgens verhuisde naar Nijkerk, nu al weer zo’n 13 jaar geleden. Op de foto ziet u nog de schilders-werkplaats die formeel een eigen huisnummer had, namelijk Oude-Wisselseweg 19. Dit huisnummer werd later door de gemeente Epe ongedaan gemaakt en bestaat als zodanig niet meer.

Aart van Egteren kwam van de Langeweg 17 in Epe en werd geboren op 30 oktober 1946. In Hattem ontmoette hij Albertina (Dinie) Tijssen geboren op 22 november 1946. Zij trouwden op 11 november 1971 in Epe en waren het eerste paar dat in het nieuwe gemeentehuis van Epe in de echt werd verbonden. Uit hun liefde werden drie kinderen geboren, te weten André (1973), José (1977) en Adriaan (1981). Inmiddels is Aart de trotse opa van zeven kleinkinderen. Op 4 maart 2011 werd het een zeer trieste dag voor Aart en zijn gezin, omdat zijn vrouw Dinie ten gevolge van een hersenbloeding overleed.

Aart heeft in zijn werkzame leven verschillende werkgevers gehad. Zo werkte hij zo’n 18 jaar als kaasmaker bij de zuivelfabriek van Gelria in Zuuk en was hij zo’n 12 jaar werkzaam voor Slager Leo Horst aan de Brinklaan. Vervolgens reed hij 5 jaar voor het Taxibedrijf van Henk Stoevenbeld en maakte hij een 1-jarig uitstapje naar de Agrarische Bedrijfsverzorging AB-Oost uit Nunspeet. De laatste 12 jaar reed Aart voor het Taxibedrijf Van den Beld uit Heerde. Hierbij reed hij vaak voor de Interakt Contour Woonvorm de Weemekamp aan de Willem Tellstraat 13. In zijn vrije tijd rijdt Aart van Egteren nog regelmatig op de rolstoelbus en wel voor de Interakt Contour Dagbesteding, een afdeling voor mensen met een hersenletsel, aan W.G. van der Hulststraat 1 in Epe. Samen geniet hij met zijn huidige relatie Sieni van Veldhuizen uit Loenen (Gld.) van hun wel verdiende pensioen.

Foto 5. Aart van Egteren 2018

De Huidige woning van Aart van Egteren aan de Oude-Wisselseweg 17 in Epe – 2018.

 

Bronnen:
- Streekarchief Epe Hattem Heerde.
- Boek: Rein de Jong - Van beurtvaart tot wegtransport – auteur Willem Vermeulen.

Foto’s:
– Collectie Lohuizerbrink.


(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 004-2018)

lohuizerbrinklogo 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.