Woar blif de tied: De N.H. kerk getekend door Piet Jabaay - 1950

Jabaay20061 (Custom) (2)In het verhaal over 150 jaar ‘Verwinckel Zimmerman’ schrijven Anneke en Berry Zimmerman dat vroeger veel kunstenaars elke zaterdagmorgen naar de winkel kwamen om elkaar te ontmoeten en over hun werk te praten. Eén van hen was Piet Jabaay, van wie ik een foto van een mooie pentekening van de N.H.Kerk in Epe heb die hij in 1950 heeft gemaakt.

Portretschilder Piet Jabaay (1912- 1995) was ook wel bekend als Pleun Jabaay. Hij was leerling van de Academie voor Beelden de Kunsten in Rotterdam van 1933 tot 1938. Hij heeft van 1945 tot 1952 gewoond in Tongeren en daarna tot 1959 in de Laarstraat 3 in Emst, in een oud boerderijtje van de familie Jan Broekhuis. Hij vertrok in 1960 naar Frankrijk (Rocquebrune), waar hij exposities heeft gehad o.a. in Cannes en Nice. Hij werkte in opdracht en dan voornamelijk als portretschilder. Ook hebben er regelmatig schilderijen van hem gehangen in hotel De Mallejan in Vierhouten.

Piet en zijn vrouw Gery kwamen ieder jaar naar Nederland, niet alleen naar Epe, maar ook naar andere plaatsen in de omgeving. Zij logeerden dan vaak bij de opdrachtgever. Zo ook bij de familie Tiessens uit Epe, voor wie hij in 1975 drie kinderportretten heeft geschilderd. Ook bij de heer en mevrouw Doorman (tandarts) aan de Polweg hebben ze vaak gelogeerd. Zij hadden een portret van Mr. Sam Hoek, advocaat in Rotterdam in hun bezit, een olieverfschilderij geschilderd door Piet Jabaay in 1971. Ook schilderde hij portretten van Willem, Albertus en Willem Jan van Vemde in de jaren '50.

Tevens schilderde Piet Jabaay twee Eper burgemeesters, te weten: burgemeester J.H. Bergh, ter gelegenheid van diens afscheid op 1 april 1980, hij was burgemeester van Epe  van 1968 tot 1980. Gelijktijdig maakte hij een portret van burgemeester Mr. C.N. Renken voornamelijk aan de hand van een foto, hij was burgemeester van Epe van 1955 tot 1968. Piet Jabaay verbleef in die tijd, samen met zijn vrouw, in Nunspeet.

Voor het hele verhaal; Bron: Ampt Epe - Nummer 158, 159 en 162, opgetekend door mevrouw Drs. Dianne Hamer.

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 006-2014)

Jabaay20061 (Custom)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.