Woar blif de tied: Biljarttoernooi om De Posthoorn Cup - 1956

Foto 7. Prijsuitr. Bijartclub De Posthoorn 1956Eerst even een stuk geschiedenis over De Posthoorn, sinds jaar en dag gelegen aan de Markt 1 in Epe. De naam van dit ‘logement’ was in 1736 Den Oranjeboom, maar bij de inval van de Franse troepen in 1795 werd de Bataafsche Republiek uitgeroepen. Alles wat maar enigszins aan Oranje herinnerde moest worden verwijderd. Vanaf dit moment wijzigde de naam dan ook van ‘Den Orangeboom’ in ‘De Posthoorn’.

De Posthoorn nadert zijn 225-Jarig bestaan

De eerste drank en horecavergunning is afgegeven in 1795. In 1895 is op eenvoudige wijze het 100-jarig bestaan gevierd. Het 200-jarig bestaan hebben de huidige exploitanten (sinds 1 januari 1990) Jacques en Ineke Holthuis in 1995 uitbundig gevierd, en wel van 22 tot 25 november. Zij hadden de zaak overgenomen van Henk en Joke Smaal.

Foto 01. De Posthoorn 1903

In deze boom zat een prieel, waar De Koninklijke Harmonie veelvuldig muziek maakte – 1903.

De glorietijd van Logement De Posthoorn was rond de jaren 1920. Toen was het logement zo bekend, dat gasten die niet op Paleis het Loo terecht konden, werden ondergebracht in Epe. De notabelen en kunstenaars uit Epe bezochten De Posthoorn veelvuldig. De Posthoorn was gelegen aan de Dorpstraat, een doorgaande route. In de oude stallingruimte, waar nu een Chinees restaurant gevestigd is, werden de paarden van de postkoets van het traject Apeldoorn-Hattem verwisseld en verzorgd.

Musiceren in een boomhut: 'Im Grunen Wald'

De Koninklijke Harmonie is opgericht in De Posthoorn op 18 juni 1864. Voor De Posthoorn staat een ruim 200 jaar oude Lindeboom, waar rond 1898 een boomhut was gebouwd ‘Im Grunen Wald’. Voor de harmonie was dit een ideale plek om zijn muzikale klanken ten gehore te brengen.

posthoorn

Im Grunen Wald: muzikanten spelen in de boom.

In 1978 nam Henk Smaal jr. met zijn vrouw Joke het pand van zijn vader over en werd het hotelgedeelte gesloten. Het bedrijf is toen in tweeën gesplitst. Het achterste gedeelte is een Chinees restaurant geworden, toen uitgebaat door Van der Hagen. Het voorste gedeelte heeft zijn authenticiteit behouden, met aanpassingen aan de moderne tijd. Joke en Henk Smaal hadden ruime horeca-ervaring opgedaan bij hotel Dennenheuvel aan de Heerderweg, dat zij jarenlang geleid hebben.

Foto 02. De Posthoorn 1910

De Posthoorn heeft altijd een heel mooi overdekt terras gehad, waar het heden ten dage nog steeds goed toeven is. Rechts ziet u de witte tuinmanswoning, gebouwd in 1892 en behorende bij villa Feltz, het latere Vijvervreugd, waar de vier freules Van der Feltz woonden. Tuinman was de heer Sipkens. Nu zit hier ongeveer het warenhuis Hema. Rechts vooraan door de bomen staat winkel ‘de Koffiebaal’ later door eigenaar G. J. Gerritsen hernoemd als ‘de Toko’. Achteraan staat de boerderij van de gebroeders Westerink, nu de kleding en textielwinkel van Zeeman – 1910.

Hendrikus Germt Smaal een van de bekendste eigenaren

De horecagelegenheid kende in die lange periode vele eigenaren. Een van de bekendste was wel de familie Smaal, die hier de scepter zwaaide van 1952 tot 1961, en van 1978 tot 1990. Hendrikus Germt Smaal, geboren op 27 december 1910, kwam als voormalig banketbakker uit het Groningse Delfzijl naar Epe. Hij was de tweede van een tweeling, zijn broertje Jacobus werd vóor 24.00 uur geboren, dus op 26 december, maar zij zijn wel allebei op 27 december ingeschreven. De Smaal-periode kenmerkt zich als een heel gezellige tijd. Er kwamen ‘s zomers vele pensiongasten over de vloer die ook bleven slapen en voor veel ‘leven in de brouwerij’ zorgden. Kon men de vele gasten in de zomer niet bergen, werd er een beroep gedaan op de familie van Jan van Ark, die een bakkerij had aan de Brinklaan. Ook werd er wel een beroep gedaan bij de familie van Hendrik Lip van de Zijlstra-winkel aan de Stationsstraat.

Foto 03. De Posthoorn 1953

Een mooi sfeerbeeld van De Posthoorn. Op het terras zitten v.l.n.r: Henk Smaal sr. en Henk jr. en Gait Das de visboer. In het rechtergedeelte zit moeder Albertje met een aantal middenstanders uit Delfzijl, die een kijkje kwamen nemen hoe het de familie Smaal in Epe verging – 1953.

Bij De Posthoorn vond ook altijd de prijsuitreiking plaats van de ‘scharrel-oavonden’ en van het standwerkersconcours. Op woensdagmiddag, als de winkels dicht waren, kwamen vele middenstanders hiernaartoe om gezellig een borreltje te drinken, te kaarten en/of te biljarten. Ook de vader van Hendrikus Germt (Opa Smaal) was in de jaren 50 van de vorige eeuw vaak in de zaak van zijn zoon te vinden. Opa Smaal (geboren in 1875) had dezelfde voornamen als zijn zoon. Ook kleinzoon Henk Smaal, geboren op 17 augustus 1938, draagt dezelfde voornamen als zijn vader en opa.

Foto 04. De Posthoorn 1960

U ziet hier Hotel-Café Restaurant De Posthoorn van eigenaar H.G. (Hendrikus Germt) Smaal. Deze voormalig banketbakker uit Delfzijl had de zaak in januari 1952 overgenomen van W.C. (Willem) Saal. Als neveninkomsten werd er ook ijs verkocht, getuige de reclame-uiting van La Venezia IJs. In 1953 had het hotel twaalf slaapkamers, kostte volledig pension ƒ 8,= per persoon per dag en betaalde met ƒ 4,= voor logies met ontbijt. In 1978 nam Henk Smaal jr. de zaak van zijn vader over, het hotelgedeelte werd in die periode gesloten – 1960.


Biljarten om ‘De Posthoorn Cup’

Opa Smaal ondervond zo veel gezelligheid van zijn vaste klanten, o.a. op de donderdagse sociëteits-avonden, dat hij graag wat terug wilde doen. Het werd een biljarttoernooi om ‘De Posthoorn Cup’ die in samenwerking met Hielke van de Horst, dat op de Schietbaan woonde, werd georganiseerd. Hielke, ober bij Hotel-Restaurant Royal in Deventer, was speler en wedstrijdleider. Hij is de vader van Jan Horst, getrouwd met Dinie Vosselman, en vader van Lia en Piet Horst.

Foto 05. Prijsuitr. Bijartclub De Posthoorn 1956

De prijswinnaars van de 3e Klasse, v.l.n.r: Bram de Munnik de fotograaf van Reclame- en Filmonderneming ‘OKÉ’ van de Vlijtweg, de dan 16-jarige Henk Smaal, Marius van Ark toen nog samen met zijn broer Jan werkzaam in de bakkerij en later eigenaar van Café Brinkzicht uit de Brinklaan, Opa Smaal (stelde de prijzen beschikbaar), Hennie Koedijk en Wim Logen, beiden oud-voetballers van s.v. Epe en Jan van Ark de bakker, eveneens uit de Brinklaan. Henk Smaal troefde zijn veel oudere tegenstanders af en werd eerste in deze klasse, tweede werd Wim Logen en derde ene De Jong (verzekeringsagent, hij woonde destijds aan de Officiersweg). – 1956.

Er werd van 19 tot en met 22 november 1956 in drie klassen gespeeld. De bekers werden beschikbaar gesteld door Opa Smaal. Het hele toernooi was zeer sfeervol en er werd met overgave gespeeld om die prachtige bekers in de wacht te slepen.

Foto 06. Prijsuitr. Biljartclub De Posthoorn 1956

Op deze foto de prijswinnaars van de 2e Klasse v.l.n.r: Hendrik Lip van de Zijlstra winkel aan de Stationsstraat, Hofmeijer uit Heerde, had drankenhandel en was agent van de Hengelose brouwerij; tijdens de periode dat de vader van de jonge Henk Smaal ziek was fungeerde hij als een soort bedrijfsleider van de Posthoorn. Vervolgens Lieuwe Hooghiemstra, eigenaar van de Ford-garage aan de Hoofdstraat, Opa Smaal en Maarten Verberg, margarine- en kaasleverancier uit Apeldoorn. – 1956.

Biljarter Hans Vultink etaleerde er zijn fabelachtige klasse

Ook werd er een gastspeler uitgenodigd in de persoon van Hans Vultink. Deze zou later zelfs meervoudig wereldkampioen biljart worden. Hij werd in Aalten geboren op 13 juni 1937 en is als hij in Epe aantreedt nog maar 19 jaar oud, maar al barstenvol talent. Hij pakte in 1973 in het Duitse Krefeld en in 1974 in Argentinië de wereldtitel. Hans Vultink werd in 1975 te Rotterdam wereldkampioen ‘ankerkader 47/1’, dankzij onder andere een wereldrecordserie van maar liefs 300 caramboles. Totaal is hij dus drie keer wereldkampioen, zeven keer Europees kampioen en 52 keer Nederlands kampioen geworden. Zijn Nederlandse concurrenten in die tijd waren met name Piet van de Pol (Rotterdam, de toenmalige nestor van de Nederlandse biljartsport), Tiny Wijnen (Nijmegen), Henk Scholte (Eindhoven) en Henk de Kleine (Kampen). Hans Vultink is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto 7. Prijsuitr. Bijartclub De Posthoorn 1956

Hier de deelnemers aan de 1e Klasse v.l.n.r: de moeder van Henk Smaal genaamd Albertje (roepnaam Ab, deed niet mee aan het biljartspel), geboren op 1 juni 1906 te Kolderveen een kerkdorp in de gemeente Meppel. Vervolgens Bart van de Berg, had een schoenenzaak in Apeldoorn. De man met sigaret is onbekend. Dan de winnaar in deze klasse Aattie Dijkgraaf , zoon van de Rimpel (Andries Herman Dijkgraaf van Café Dijkgraaf later Café-Restaurant De Loreley aan de Heerderweg) en daarnaast Opa Smaal en Hielke van de Horst de wedstrijdleider en speler en helemaal rechts de toen nog onbekende Hans Vultink (een jonge twintiger) die dus later wereldkampioen zou worden. – 1956.

Foto 08. Wijnen en Dranken Prijslijst 1954

Twee pijslijsten van De Posthoorn uit 1954 met wel zeer billijke prijzen. Eigenlijk ongelooflijk, een driegangenmenu voor 3 gulden inclusief bedieningsgeld, met een borreltje vooraf en een cognacje toe was je nog geen 5 gulden kwijt!

Foto 09. Spijzen Prijslijst 1954

Café-Restaurant De Posthoorn staat al jaren in de Café Top 100 van Horeca Misset Nederland en is nog steeds erg geliefd onder de Eper bevolking.

 

Bronnen:

- Historische Vereniging Ampt-Epe (www.ampt-epe.nl).
- Boek Gastvrij Epe van auteur J.A.F. (Jan) Paasman.
- Website Wikipedia - De vrije encyclopedie.
- Interview met de heer H.G. (Henk) Smaal.

Foto’s:

- 1, 3 en 5 – Collectie Lohuizerbrink.
- 2 Collectie wijlen Marinus Endendijk
- 4, en 6 t/m 10 – Uit het Privé-archief van de heer H.G. (Henk) Smaal.

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 005-2018)

lohuizerbrinklogo 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.