Woar blif de tied: Boerderij De Schotkamp van Harm Tellegen

Foto 001. Boerderij de Schotskamp 1980 AangepastOp deze boerderij aan de Rozenkamp weg 25 in Oene groeide Egbert Harmen (Harm) Tellegen op. Hij werd geboren op 17 februari 1938 en is de zoon van Egbert Jan Tellegen en Anna Klein Bronsvoort.

Foto 001. Boerderij de Schotskamp 1980 Aangepast
Boerderij De Schotkamp op een luchtfoto – 1980.

Harm ontmoette zijn vrouw Jannie van Putten (8 juli 1937) uit Epe in 1958 op een bazaar van de Jongelingsvereniging in Oene. Jannie had namelijk in Epe aan de deur bij familie Van Slooten aan de Oenerweg, waar zij in de huishouding werkte, loten van deze gereformeerde jeugdvereniging gekocht. De heer G.J. van Slooten was van 1944 tot 1958 directeur van de Agrarische School in Epe. De trekking van de loten was tijdens de bazaar daar in Oene. Op de loten zelf viel voor Jannie geen prijs, maar ze won wel de hoofdprijs: Harm Tellegen.

Foto 002. Harmen Tellegen 1954 Aangepast
Een nog jonge Harm Tellegen met aanwijsstok op de Landbouwschool in Epe – 1954.

Foto 003. Getuigschrift Harmen Tellegen 1957 Aangepast

Harm Tellegen heeft diverse cursussen gevolgd. Hierboven een getuigschrift van de Landbouwschool – 1957.

Landbouwschool 1965

De Landbouwschool aan de Oenerweg – 1965.

Foto 005. Landbouwschool Epe naar Schiphol ca 1968 Aangepast
Heel normaal voor die tijd, men ging op schoolreis naar onze nationale luchthaven Schiphol. Harmen Tellegen is de man staande 2e van links (wie nog meer namen weet, graag een reactie) – ca. 1957.

Als leerling op de Landbouwschool aan de Oenerweg in Epe.
De vonk sloeg tijdens de ontmoeting van Jannie van Putten met Harm Tellegen al snel over. Overigens had Harm zijn Jannie als scholier van de Agrarische School al eens ontmoet, en had hij een oogje op ‘Jannie van de meester’. Zij trouwden in de Eper Gemeentewoning op 1 mei 1959. Er werden uit de liefde van Harm en Jannie vier kinderen geboren te weten: Anna (1960), Hennie (1963), Betsy (1966) en Johan (1970).

Foto 006. Boerderij de Schotskamp 17 02 1988 Aangepast
Een prachtige foto van boerderij De Schotkamp aan de Rozenkampweg 25 in Oene – 1988.

Ze woonden op de boerderij van 1959 tot en met 1988. Het was een klein boerenbedrijf met zo’n 30 koeien en evenzoveel varkens. Ook hielden ze er kippen en ander vee, zoals een aantal paarden.

Harm ziet Abraham
Op de foto uit 198, staat er een spandoek in de tuin met een Abraham en een koe van hardboard. Harm Tellegen vierde zijn vijftigste verjaardag. Hij had geen opvolger voor zijn boerenbedrijf en ook uit milieuoverwegingen stopte hij er mee. De registratie van bijvoorbeeld de mestopslag en dergelijke was hier debet aan. Ook hier leidde de bureaucratie het einde in van een best wel florerend bedrijf.

Kamerverhuur in Epe
In 1988 verhuisden Harm Tellegen en zijn gezin naar de Oenerweg 15 in Epe. Tegenover de Exportslachterij van Gosschalk kochten ze een groot pand genaamd Hoveke. Het pand heeft zes sfeervolle kamers, die ze gingen verhuren. Ze hielden de kamerverhuur vol tot 2005, om vervolgens wederom naar Oene te verhuizen. Momenteel is het pand beter bekend als Betsie ’s Bed & Breakfast van eigenaresse Betsie Wolfwinkel. Harm en Jannie Tellegen van Putten kwamen in Oene aan de Donselaarsweg 31 te wonen. In de vrijstaande jaren 30 woning met tuinhuis en weiland op een perceeloppervlakte van 3400 m² bleven ze 13 jaar achtereen wonen.

Foto 007. Donselaarsweg 131 Oene 2018 Aangepast
Het voormalige huis van Harm en Jannie Tellegen aan de Donselaarsweg 31 in Oene – 2018.

Maar Harm en Jannie besloten gezien hun leeftijd (allebei 80 jaar) om hun huis en de grote en bewerkelijke tuin van de hand te doen. Sinds 1 maart 2018 wonen zij met veel plezier op de Bekenborgh 141 in Epe, een aanleunwoning van woonzorgcentrum De Boskamp.

 

Bronnen: - Interview met de Harm en Jannie Tellegen van Putten.

Foto’s: Uit het Privé-archief van Harm en Jannie Tellegen van Putten.

lohuizerbrinklogo 

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 008-2018)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.