Woar blif de tied: Dezelfde villa met drie verschillende namen

Villa Halla Rote (1901) – Villa Helena (1912) – Villa ’t Epeke (1966) die eigenlijk gespaard had moeten blijven…

Onlangs kreeg ik een aantal heel mooie kaarten in handen van een heel oud stukje Epe. We hebben het hier over de kruising Hoofdstraat (Dorpsstraat) Julianalaan en de Wildforstlaan. Op de hoek Prinses Julianalaan – Hoofdstraat staat nu de Rabobank (voorheen Raiffeisenbank), maar tot juli 1966 stond hier de statige Villa ‘t Epeke. De data die ik noem verwijzen naar de poststempels op de kaarten, maar de prentbriefkaarten kunnen ouder zijn. Trouwens, in 1901 telt de gemeente Epe 8332 inwoners.

Foto 1. Epe Dorpstraat (Custom)

Villa Halla Rote, Dorpstraat, Epe. Een uitgave van J.L. Scholten – Epe - 1901.

Op bovenstaande prentbriefkaart uit 1901 ziet u Villa Halla Rote, die later waarschijnlijk Villa Helena werd genoemd. En tenslotte kreeg het nog weer een andere naam, namelijk ’t Epeke. Er hebben diverse families in dit pand gewoond, onder andere de heer G. Kolff en de familie Weyerman en waarschijnlijk nog een aantal families.

Rechts staat het pand Ooster. Omstreeks 1906 t/m 1910 is er een particulier lager schooltje in deze villa gevestigd geweest. De kinderen kregen les van juffrouw Mathilde Drost, terwijl juffrouw Scheidemans er handwerkles gaf. Van 1939 tot 1957 werd het pand bewoond door de familie K.B.J. Hanewinkel. In de oorlogsjaren 1940-1945 werd de serre van het huis veelal als een soort overnachtingsverblijf gebruikt. Er kwamen veel mensen uit het westen van ons land die in Epe en omgeving de boer op gingen om wat voedsel te bemachtigen. Op de heen- en terugweg kon men altijd bij de familie Hanewinkel aankloppen om te overnachten, om dan de volgende ochtend weer verder te trekken.

 

Villa Helena, Dorpstraat, Epe. Een uitgave van: „de Toko” G.J. Gerritsen, Epe (G) - 1912.

In 1957 werd er nog het notariskantoor van de heer Mr. A.A. van Doorninck in gevestigd, met als kandidaat-notaris de heer Klaas Swaagstra. Nadat de heer Doorninck uit Epe was vertrokken, begon de heer Swaagstra als zijn opvolger op 28 maart 1962 een notariskantoor aan de Stationsstraat, tegenover het sigarenwinkeltje van Roescher, nu het ‘Sigaren Magazijn Boxem’ van Nico Boxem. Villa ’t Epeke is in 1963 aangekocht door de Rabobank met de bedoeling om er een nieuw bankgebouw te vestigen. Op 4 juli 1966 werd een begin gemaakt met de sloop van Vila ’t Epeke, om plaats te maken voor De Raiffeisenbank. Op 15 maart 1967 werd de eerste steen gelegd door oud-directeur G. Zevenbergen sr. Op 15 februari 1968 werd de nieuwe Rabobank officieel geopend.

Op 18 juli 1911 werd de Coöp. Boerenleenbank opgericht, op die datum passeerde de akte van oprichting bij notaris de heer W.J.M. Verkouteren. De eerste voorzitter van die bank was de heer G. van Blarcum. Diezelfde Van Blarcum was op 19 april 1911 oprichter van de Boerenbond en hij was tevens oud eigenaar van Landgoed De Waaijenberg in Wissel. De eerste directeur van deze bank was de heer G. Zevenbergen sr., van 1911 tot 1952. Hij werd opgevolgd door zijn zoon, de heer Gerard Zevenbergen jr., die van 1 februari 1952 tot 1 juni 1983 directeur was van de Rabobank te Epe. Hij overleed op 29 november 2010 op 91-jarige leeftijd. Hij werd opgevolgd door de heer Gerard Beltman. Van 1991 tot 1 augustus 2006 was de heer Arie J. Oudesluijs algemeen directeur van de Rabobank Epe-Vaassen. Vervolgens werd de heer Jan Smit algemeen directeur. Met ingang van 4 juli 2012 is er één Rabobank op de Noord-Veluwe. De bank omvat de gemeenten Elburg, Epe, Heerde, Nunspeet en Oldebroek. De heer Gerrit Wielink is directievoorzitter van de nieuwe bank

 

Foto 3. EPE Dorpsstraat (Custom)

EPE, - Dorpsstraat. Een uitgave van: Nauta uit Velsen - 1912

Op bovenstaande foto ziet u links de ingang van het Weerstpark, de tuin van de heer G. Kolff aan de Prinses Julianalaan. Het park was vernoemd naar Mr. Erdwin Frederik Johannes Weerts, burgemeester van Epe (01-03-1852 – 14-03-1889). De meisjes met de fiets aan de hand en met schortjes voor zijn Bep Sweerts de Landas, dochter van de burgemeester, en Gezina van der Dussen. Achteraan staat haar vader, L.J. van der Dussen, die in de jaren 1911-1916 als ambteloos burger in Epe woonde. Links staat nog een bord dat de toeristen verwijst naar de Belvédère, een uitkijktoren die van 1909 tot 1929 een grote toeristische trekpleister was en in de nabijheid van de Wachtelenbergweg en Grintgroeveweg op de Wachtelenberg stond. In 1911 ontving het de 2500e bezoeker. In juni 1929 werd de Belvédère afgebroken.

 

Belvédère – Epe. Een uitgave van: J.L. Scholten – Epe - 1910.

Rechts ziet u tussen de bomen Villa Ooster, die ook de naam heeft gehad van Villa Welgelegen, maar ook de naam van Villa v.d. Burgemeester. Vóór 1900 moet op de plek van het pand Ooster ook al een woning hebben gestaan, namelijk het huis van de familie Van der Willigen. Later woonde op deze plek nog de heer Volkert Cats, die de eerste commandant was van de in 1889 opgerichte vrijwillige brandweer. Later was de heer Cats nog burgemeester van Goor (1895-1913). Van 1910 tot 1912 woonde hier burgemeester J.L.J.B. baron Sweerts de Landas van Epe (01-05-1889 - 15-08-1926), tot hij in 1912 verhuisde naar het pand naast de N.H. Kerk genaamd ‘Vijvervreugd’ aan de Beekstraat. Daarna woonde er mevrouw Van der Does en later mejuffrouw Ooster, die lang als huisgenote had de zuster van de Prot. Gezinsverpleging zr. Grimmelius.

 

Foto 5. Villa v.d. Burgemeester (Custom)

Villa v.d. Burgemeester, Dorpstraat, Epe. Een uitgave van: ‘de Toko’ G.J. Gerritsen, Epe (G) - 1915.

Na de dood van mejuffrouw Ooster werd de villa door de gemeente Epe aangekocht als mogelijke plaats voor een stadhuis, de villa werd toen in de volksmond bekend als "pand Ooster". Het huis werd behalve door diverse gezinnen ook nog enige tijd als kleuterschool gebruikt tot het zo verwaarloosd was, dat het in februari 1968 werd afgebroken. De gemeente had kennelijk door de stadhuisplannen geen geld meer over voor het nodige onderhoud. De laatste bewoner was de bekende familie Zonnenberg, die in 1968 verhuisde naar de Schotweg.

Op de opengevallen plek verrees een kunstwerk (fontein) hetwelk officieel in gebruik werd genomen door oud-burgemeester J.H. Berg op 4 juni 1981. Het kunstwerk werd vervaardigd door beeldhouwer Marcus Ravenswaay. Het kreeg de titel toebedeeld van ‘man-vrouw-water’. Een toeristenechtpaar is bij het wandelen door het beekrijke Epe nat gespat. Op een droog plekje gooit de man water uit zijn laars, terwijl de vrouw haar jurk uitwringt.

 

Beeldhouwwerk Marcus van Ravenswaay. Foto: Bert Hanekamp - 1981.

Epe heeft aan zijn Heerderweg en Hoofdstraat al heel wat karakteristieke villa’s verloren. In het kader van de vooruitgang en modernisering werden in de jaren '60 van de vorige eeuw het pand Brinkgreve (het latere Hotel Rest. Rozenhof) met daar tegenover de Lusthof, villa Dora’s Lust, villa Ooster, villa Wilhelmina, en de villa van dr. P. Loeff gesloopt. Zo ontkwam ook in juli 1966 villa ’t Epeke niet aan de slopershamer. En wat te denken van de R.K.-Kerk die in maart 1966 werd vervangen door een moderner gebouw.

 

De Rooms Katholieke Kerk – 1954. Een uitgave van: J. Sleding N.V. - Amsterdam.

De kerk heeft van november 1914 tot maart 1966 op deze plek gestaan en moest mede door ruimte gebrek helaas worden vervangen door een nieuw en modern gebouw. Gelukkig is de pastorie bewaard gebleven. Op de foto ziet u op de fiets Dr. I.N.Th. Diepenhorst, hij was burgemeester van Epe in de periode 15-01-1939 tot 14-05-1943. Daarna werd hij, tijdens de 2e Wereldoorlog, bijna twee jaar door de Duitsers uit zijn functie ontheven, om vervolgens van 19-04-1945 tot 22-08-1954 opnieuw burgemeester van Epe te worden.

 

Bronnen:
- Boek „Epe in oude ansichten” – van auteur drs. G.P. ter Braak uit 1971
- Boek „Epe In Prenten en Verhalen” – van auteur J. (Jan) Gerard uit 2002.

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 004-2012)

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.