Woar blif de tied: Het IJslandpony Centrum - De Fitjamijri Hoeve

Foto 01. De Fitjamijri Hoeve   1972 (Custom)Als verzamelaar van prentbriefkaarten uit onze mooie plaats Epe kom ik soms nog wel eens kaarten tegen waarvan ik echt niet weet over welke locatie we het hebben. Zo ook onlangs, toen ik een kaart kreeg ik in mijn collectie met daarop een afbeelding van een boerderij genaamd De Fitjamijri Hoeve. Deze was in de jaren zeventig gevestigd in de buurtschap Vemde bij Epe.

Op de achterkant van de kaart staat de tekst:

Foto 01. De Fitjamijri Hoeve   1972
De „Fitjamijri Hoeve” – IJSLANDPONY CENTRUM – Vemderweg 6 in EPE. De kaart is afgestempeld op 10 juli 1972.

Nog nooit had ik van deze hoeve gehoord. Struinend op het internet kwam ik onderstaande leuke blogspot tegen geschreven door Lex van Keulen uit Epe op 23 december 2010:

Een ratelende trekker…. Een hernieuwde kennismaking.

Het fenomeen IJslander ponykamp en IJslanderbedrijf leerde ik kennen toen ik ‘toevallig’ naast de Fitjamijri Hoeve van de familie Faber kwam te wonen. In Vemde vlak bij Epe. Ik woonde pas een dag of twee in Vemde. De belangrijkste verhuisdozen waren inmiddels uitgepakt. Eindelijk gelegenheid om de tuin in te lopen en te kijken waar ik de moestuin en het geitenweitje zou plannen. Ik was nog geen 10 minuten buiten toen ik een stevige, bebaarde man op en trekker zag rijden achter de heg.
Overigens, waar kwam eigenlijk dat ratelende geluid vandaan? Waarschijnlijk kwam het van de trekker of een werktuig dat er op was aangesloten. Want hij reed op een trekker, toch? Althans, dat leek zo, want zijn hoofd bewoog zich precies horizontaal. Groot was mijn verbazing dan ook toen hij op een energiek bewegend paard bleek te rijden waarbij hijzelf nauwelijks bleek te bewegen en waarbij hij blijkbaar heel comfortabel in het zadel zat.  Ik zag mijn eerste töltende IJslander en maakte kennis met Arnold Faber. Bovendien herkende ik die ruige paardjes die ik indertijd een winter lang gefotografeerd had in de wei van Groot Bentveld. Het virus dat in 1959 was gezaaid werd zomaar opeens weer actief.
Diezelfde middag nog ging ik kijken en werd ik getroffen door de gezellige bende die zo typisch is voor veel IJslandse paardenbedrijven. Deze keer had ik eigenlijk geen eerlijke kans tegen het IJsland virus. Ik bleek te wonen op nog geen 150 meter van de belangrijkste verspreider en broedplaats van het gevreesde ‘Ice-virus’; Janneke Faber had het meteen door: een potentiële klant, een geval van zware jeugdbesmetting en dus: ‘Wil je niet een buitenritje maken?’ Natuurlijk wilde ik dat. En zo is ’t gekomen.

Foto 02. De Fitjamijri Hoeve   Epe   1970 (Custom)

Deze advertentie vond ik in de Leidse Courant van 28 februari 1970.

Bovenstaande tekst vond ik zo mooi, dat ik hem u niet wil onthouden. De familie Faber emigreerde naar Canada. Je vraagt je af waarom zij die stap hebben gezet, om het mooie Vemde in te ruilen voor het verre Canada. Graag zou ik nog weten in welke periode deze mooie hoeve werd bewoond door de familie Faber en wanneer zij geëmigreerd zijn. En wie zijn de huidige bewoners en heeft de hoeve nog dezelfde naam.  En ook waar de naam Fitjamijri voor staat.

 

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 002-2015)

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.