Heden & Verleden (22): Parkweg (4)

Het voorlopig laatste deel van de Parkweg is een speciale, de onder wat oudere Epenaren bekende Sparwinkel van mijn schoonouders. Deze winkel samen met nog een aantal woningen moesten rond 1970 het veld ruimen voor de bouw van zoals het toen heette "Huis der Gemeente Epe".

Speciaal, omdat mijn vrouw daar ook is geboren en opgegroeid in de jaren 50 en 60. Menig Epenaar deed er de boodschappen, waar in 1970 een einde aan kwam vanwege de sloop.

Het pand werd gebouwd in 1911.  De heer W. van Putten had er een keermakerij in. In 1923 kocht de heer J.W. Jansen (opa van mijn vrouw) het pand en begon er een kruidenierswinkel. W. van Putten verhuisde  naar de Stationsstraat (nu CountryStore), waar hij een Jongens- en herenkledingzaakbegon en later verhuisde hij naar de Markt, waar hij  in 1835 het pand kocht tegenover de Posthoorn. Het pand aan de Stationsstraat verhuurde hij toen aan schoenmaker G. Slot. Zoon Gerard Jansen (mijn schoonvader) nam in 1948 de winkel over van zijn moeder (vader was al overleden). Dit duurde tot 1970, want die hele kant van de Parkweg moest dus wijken voor de bouw van het  "Huis der Gemeente Epe" en parkeerplaats. De fam. Jansen verhuisde toen naar de Spoorlaan.

Foto gemaakt eind februari 2014.

Foto uit 1923.

De Parkweg in 1970, vlak voor de sloop van de huizen. Op de achtergrond zijn de bouwkranen te zien van de bouw van het gemeenthuis.

Februari 1971, de Sparwinkel gaat als laatste aan de vlakte.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Jan van Twisk

    Interessant deze beelden met beschrijving. Daarin wordt met "keermakerij"wel "kleermakerij"bedoeld. Het jaartal 1835 moet natuurlijk 1935 worden.
    Links voor de Vivowinkel was een pad dat naar de Markt leidde. Voor de Eierhal langs en dan het Postpaadje in naar de Dorpsstraat met Postkantoor Rechts op de hoek. Oversteken en het schoolplein op met pomp en soms wachthoudende onderwijzer. De laagste klassen waren links en meester Zevenbergen was helemaal rechts met de zesde en zevende klas.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.