Heden & Verleden (10): Burgemeester van Walsemlaan *UPDATE*

We doorkruisen nu het centrum van Epe en gaan vanaf de Brinklaan door dat centrum, naar de noord-west kant van Epe, de Burgemeester van Walsemlaan.

Zoals met zoveel wijken en straten het geval was, zag ook de Burgemeester van Walsemlaan er bijna 60 jaar geleden heel anders uit, aan de ene kant van de weg onder andere grote vrijstaande woningen en aan de andere kant van de weg weiland.

Vorig jaar augustus zat het blad nog aan de bomen. Het huis links op de foto stond er 60 jaar geleden ook al.

Foto uit 1955, waarop rechts goed te zien is dat toen nog niet alles was volgebouwd.

*UPDATE*

Foto uit 1938 van de Koeweg/Berkenlaan, zoals de huidige Burgemeester van Walsemlaan toen heette.

De naam Koeweg is waarschijnlijk ontstaan doordat boeren die in het nabij gelegen 't Lohuizen woonden en daaraan landerijen bezaten en koeien hadden lopen. Op een later tijdstip werd de zandweg, die in het midden was voorzien van een karrespoor met rechts een fietspad, aangeplant met berkenbomen en kreeg toen de naam Berkenlaan.
Op 1 oktober 1926 werd de heer D.F.J. van Walsem geïnstalleerd als burgemeester van Epe. Bij zijn afscheid op 15 september 1938 kreeg hij te horen dat de Berkenlaan in het vervolg Burgemeester van Walsemlaan zou gaan heten.
Burgemeester Van Walsem is op 68-jarige leeftijd overleden en begraven op de Algemene begraafplaats aan de Tongerenseweg in Epe. Hij werd vanaf 1939 opgevolgd door mr. dr. L.N.Th. Diepenhorst.

Bron tekst en foto: Schaapskooi van dinsdag 15 augustus 1995, door J. Gerard.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.