Heden & Verleden (140): Heerderweg

Groet uit Epe De Brinkgreve 1902.300 copyIn deze aflevering blijven we net als de vorige ook nu nog aan de Heerderweg, maa we wandelen weer een klein stukje terug richting Epe. De vorige aflevering staat hier.

Op de eerste foto, vorige week gemaakt ziet u de welbekende serviceflat Rozenhof. Momenteel staat een gedeelte in de stijgers voor onderhoud. De tweede foto stamt van helemaal in het begin van de vorige eeuw. Aan de weg Epe-Heerde wat vroeger een smal grindweggetje was, stonden weinig of geen huizen; alles was bos en heide. Pas in 1931 werd de weg in verband met het toenemende verkeer van een redelijke verharding voorzien. De gronden strekten zich uit aan weerszijden van de tegenwoordig geheten Heerderweg. Veel waarde had de grond toen nog niet. Rozenhof (later hotel), toen geheten “Brinkgreve” liet de heer Mr. E.F.J. Weerts in 1852 bouwen, hij is burgemeester van Epe geweest van 1852 tot 1889. Huize Lusthof (het tegenwoordige ’t Slath) stond aan de zuidkant van de Heerderweg tegenover huize “Brinkgreve” en werd “de Overtuin” genoemd “de Overtuin”, behorende bij “Brinkgreve, vandaar de naam “de Overtuin”.
Tussen 1884 en 1899 werd het huis bewoond door de kunstschilder J.J.L. ten Kate. In 1893 liet ten Kate een bovenverdieping en een klokkentorentje op het huis zetten. In 1905 heette de eigenaar de heer L.C. Kolff. Vervolgens werd de "Brinkgreve" tot 1932 gebruikt als herstellingsoord voor lichte zenuwpatiënten. De naam werd veranderd in "Rozenhof". Tussen 1933 en 1958 werd de "Rozenhof" als hotel gebruikt. In 1958 kocht de gemeente het pand. In 1961 werd begonnen met de sloop. Thans staat op deze plaats dus de serviceflat "Rozenhof".
De gemeente Epe maakte een enorme historische fout om dit monumentale en veel historie hebbende pand te slopen.

17 04 2015

Foto gemaakt op 17-04-2015.

Groet uit Epe De Brinkgreve 1902.300

Foto uit 1902.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.