Heden & Verleden (149): Populierenlaan

Epe Populierenlaan    1965 copyWe blijven in deze aflevering in de buurt van de vorige aflevering die hier staat en komen nu aan in de Populierenlaan.

De eerste foto heb ik onlangs gemaakt, met de rug naar de Lohuizerweg, daar waar de karakteristieke populieren beginnen. Op de tweede foto ziet u een sfeerbeeld van de Populierenlaan in de jaren zestig. Een straat die ten oosten uitkomt op de Bloemstraat, en ten westen op de Lohuizerweg. De Populierenlaan werd begin dertiger jaren aangelegd. Het was de heer H. (Hendrikus) Freriks, voormalig eigenaar van het Hotel Jagtlust aan de Lariksweg, die de gemeente Epe eigen gekweekte populierenbomen schonk. Ten zuiden van het Hotel Jagtlust zat een kwekerij die bij het hotel hoorde. Vervolgens werden deze Populieren gepoot langs de Populierenlaan. Aanvankelijk zou de laan Frerikslaan gaan heten, doch dat weigerde hij.

Hotel Jagtlust was een voormalig jachthuis van koning Willem III. Een zekere Hendrik Freriks was vroeger in De Steeg werkzaam als tuinman op huize ‘Dalstein’ in Ellecom. Het plaatsje De Steeg ligt ten oosten van Arnhem tussen Ellecom en Rheden. Deze Hendrik Freriks kocht omstreeks 1910 het jachthuis van koning Willem III. Het was aanvankelijk een soort boerderij met ernaast een kookhuis en kwekerij.

Die kwekerij lag dus ongeveer ten zuidwesten van het pand, terwijl tegenover het pand in die tijd van koning Willem III een hertenkamp moet zijn geweest, dat later een vennetje werd en tegenwoordig een bos met villa’s. Hendrik Freriks had twee zonen, namelijk Reinder en Hendrikus. Reinder werd boer en Hendrikus volgde zijn vader op en begon omstreeks 1911 in een deel van het pand een hotel. De familie Freriks runden het hotel van 1911 tot 1953. Daarna kreeg het vele eigenaren. Op 4 februari 1999  ging Hotel Jagtlust in vlammen op. In 2001 werden de laatste resten van het voormalige hotel verwijderd, en kwamen er op deze plek twee prachtige villa's.

 5082046

Foto gemaakt op 08-05-2015.

Epe Populierenlaan    1965

Foto uit 1965.

Aan alles komt een eind en helaas moeten we u allen mededelen dat dit de op één na laatste aflevering is van Heden & Verleden. Volgende week maandag volgt dan de laatste aflevering.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.