Heden & Verleden (105): Hoofdstraat (44)

Product   140 copyJa, we switchen er wat af, nu gaan we weer een stukje terug langs de Hoofdstraat, richting het centrum, terwijl de vorige aflevering hier staat.

Op de eerste foto staat het huidige,  karakteristieke pand, op de hoek van de Hoofdstraat, naast de Grote Kerk, met in het midden van die twee een voetpad en een grasveld. Nu ziet dit pand er heel anders uit als op de tweede foto. Die tweede foto is één van de mooiste foto's uit de collectie van Gert van den Esschert. 'De Toko en Dorpstraat' staat er linksonder op de kaart. Het was een drukbezochte winkel, midden in het dorp tegenover De Posthoorn. De winkel had onder meer koloniale waren, zoals koffie, thee, cacao, tabak, (riet-)suiker, specerijen, palmolie, kruidenierswaren en ijzerwaren in haar assortiment.

Voor 1899 heette het pand 'De Rooster', vanwege de roosters in het voetpad, die rechts langs het kerkhof - nu grasveld - en de Grote of Sint Maartenskerk naar de Beekstraat liep. De roosters moesten varkens en andere loslopende dieren weren van het kerkhof. In 1898 kocht de heer G.J. Gerritsen het van G. Wijgmans. Hij verbouwde de winkel in 1908 en gaf het de naam 'De Toko'. Deze naam is het Maleis voor winkel. Door latere kruideniers zoals bijvoorbeeld de familie Pees, werd het pand jarenlang in ere gehouden. Wanneer en door welke architect het pand gebouwd is, is niet te achterhalen.

Naast 'De Toko' zat de winkel van slagerij Dokter, en daar weer naast tussen de bomen, de tuinmanswoning behorende bij de villa Feltz (Vijvervreugd) waar de vier freules Van der Felz woonden. Helemaal achterin staat de boerderij van de gebroeders Westerink, die later tot een aantal winkels werd verbouwd. Onder andere de juwelierszaak van Heins Schans, nu zit hier Zeeman.  Rechts voor de bomen ziet u een beklinkerde strook met keien, deze verharding in de zandweg diende voor de paarden die voor de koets liepen en met hun hoeven over de strook gingen, teneinde de schade aan de zandweg te beperken.

'De Toko' was een begrip in Epe. In vroegere tijden kwam het wel eens voor dat er mensen in de winkel kwamen met enige warme eieren in de hand, om daarmee een lampenglas te kunnen betalen. 'De Toko' die was opgericht in 1898, bestond op 1 mei 1933 vijf en dertig jaar. Dit jubileum werd luister bijgezet door het uitbrengen van een jubileumboekje, gedrukt door drukkerij Hooiberg uit Epe.

De laatste decennia werd er dames- en herenmode verkocht. Tegenwoordig zit hier Cadeaushop Broers. De eigenaar van het pand is Willem van Putten, die er ook boven woont.

 B140060

Foto gemaakt op 14-11-2014.

Product   140

Foto uit 1910.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.