Heden & Verleden (108): Stationsstraat

Product   922A copyNiet ver bij de vorige aflevering vandaan, die hier staat, komen we in deze aflevering terecht in de Stationsstraat, op de hoek met de Hardenbrink.

Op de eerste foto, onlangs genomen, ziet u het pand dat op de hoek staat van de Hardenbrink met de Stationsstraat. In het linker gedeelte zit 'Tandartspraktijk de Tandhoek'. Rechts er van, niet zichtbaar op de foto, zit 'Waaijenberg Schoenmode'.

Op de tweede foto uit begin vorige eeuw ziet u het pandje van de familie J. van Lohuizen aan de Stationsstraat. De familie J. van Lohuizen-Zwerver dreef links een galanteriewinkel en rechts een smederij. Het pand werd net als die van schoenhandel Anton Waaijenberg in 1877 gebouwd, maar ze bestaan allebei niet meer.

Zo omstreeks 1925 kwam de heer J.G. van der Baan, ook van beroep smid en afkomstig uit Doorn, als medewerker in de smederij. Op 15 augustus 1927 kocht J.G. van der Baan het pand met grond enz. van mevrouw Wietske van Lohuizen-Zwerver. Zie de derde foto van zo rond 1932.

In 1964 werd de heer J.G. van der Baan 66 jaar oud en heeft hij er een punt achter gezet. Hij verhuisde naar de Ankerstraat en overleed in januari 1979 op 80-jarige leeftijd. Zo rond 1965 had de heer Van der Baan de zaak verkocht aan de heer H.B. Rietberg. Vervolgens verkocht die de zaak in de begin jaren zeventig aan de aannemer Jan van Norel, de vader van Hans van Norel. Het bedrijf ging door onder de naam ‘De Eper Smidse’.

Er hebben in het pand heel wat mensen gewoond, teveel om ze allemaal op te noemen. Op 4 april 1992 werd er nog een winkel van de dierenbescherming geopend onder leiding van de heer T. Heukels. In 1999 vestigde zich daar een ruil- c.q. Letswinkel welke op zaterdag 9 januari van dat jaar door de toenmalige wethouder mevrouw T. Kok-Schot werd geopend. Ook nog zat in dit pand glashandel Reurink. Nu staat er op deze locatie, zoals al eerder vermeld, 'Tandartspraktijk de Tandhoek'.

 DSC2952

Foto gemaakt op 24-12-2014.

Product   922A

Foto uit 1915.

Product   922C

Foto uit 1932. Van links naar rechts: W. Eilander, F. Krijgsman, J.G. van der Baan, H. Rechterschot en K. Timmermans.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.