~ SCHRIJF MEE AAN UNIEK BOEK OVER DE HISTORIE EPE! ~

hedenenverleden (Custom)Samen met Uitgeverij Gelderland gaan we weer iets nieuws doen: een boek uitgeven op basis van onze serie Heden & Verleden. Met de oude foto’s van Gert van den Esschert en de actuele beelden van Bert Hanekamp. En bovenal met de verhalen die onze bezoekers bij de afleveringen hebben geschreven en hopelijk nog gaan schrijven.

We zijn hartstikke blij met al die mensen die mooie persoonlijke herinneringen en kostelijke anekdotes hebben geschreven bij de foto’s van Gert & Bert. Samen met het beeldmateriaal vormen die verhalen een uniek stukje geschiedenis van Epe. Boeken over de historie van Epe zijn er natuurlijk al, maar een boek waarin veel (oud-)Epenaren hun persoonlijke herinneringen prijsgeven is uniek. Dat vindt ook Epenaar Ton Brands van Uitgeverij Gelderland uit Epe, die het boek daarom graag wil uitgeven. We mikken op medio volgend jaar als uitgiftedatum en willen van de presentatie een mooi feestje maken.

Maar zo ver is het nog niet. We hebben nog een aantal afleveringen te goed en hopen dat er nog (veel) meer reacties komen. Daarom roepen we iedereen op alle afleveringen nog eens na te lopen en mensen die nog niet gereageerd hebben maar ongetwijfeld wel een mooie anekdote, leuke herinnering of iets dergelijks hebben, aan te sporen die alsnog bij de afleveringen te tikken. Hoort zegt het voort! Tik desnoods dat mooie verhaal van je vader of moeder die geen internet heeft bij een van de afleveringen. Alle reacties worden in principe in het boek verwerkt. We hebben onder dit verhaal een makkelijk te doorzoeken lijst met trefwoorden gezet waar iedereen snel iets kan vinden.

Het gaat ons niet zozeer om feitelijke informatie, maar om persoonlijke herinneringen aan gebouwen en de mensen die daar woonden en/of werkten in de periode waarin de oude foto is gemaakt. Een aantal voorbeelden die op deze site al te vinden zijn:

 • ‘Tijdens Koninginnedag naar de poppenkast kijken in garage Rempt die grotendeels ontruimd was en na afloop een grote puntzak snoep meekrijgen. Dat waren nog eens feestjes!’
 • ‘Als jongens hebben wij heel wat appels (Yellows) gejat uit de boomgaard van de heer Van Zelm. Daar was hij niet blij mee. Hij zat ons dan ook vaak achterna als hij ons betrapte.’
 • ‘Flipperen bij de Overtuin. Met de andere spijbelaars van school gingen we daar een frietje halen en voor een gulden kon je dan 'urenlang' flipperen. Er was één kast bij, daar kon je nog zo hard tegenaan duwen, die sloeg nooit op 'tilt'.’
 • ‘Meester Estrik gaf op woensdagmorgen muziekles op de Dorpsschool met zijn viool. Niet om aan te horen, was toen mijn idee daarover. De geur van de toiletten vergeet ik nooit.’
 • ‘Bij de ijssalon van Gait Huisman hing aan de zijkant van de muur een fritesautomaat: je deed geld in de automaat en dan begon er binnenin iets te pruttelen en roken en na ongeveer 10 minuten werd er een bakje met frites gevuld.’
 • ‘Wat kon die Japie Scholten nog hard lopen als je bij hem belletje trok!’
 • ‘Ik stond als klein kind op een zondagmiddag bij ons voor het raam naar buiten te kijken en keek net naar het pand van Diekman, toen ik het spontaan in zag storten.
 • ‘We tankten bij het BP-tankstation van het echtpaar Zuidinga altijd 25 liter superbenzine voor 25 gulden, ongeveer € 0,45 per liter.
 • ‘Het Groenweggetje schijnt ook een goede plaats te zijn geweest om wat heimelijk te vrijen, al kon ik daar als seminarist natuurlijk niet aan meedoen.’
 • ‘Als 6 of 7-jarige heb ik een middag van de (katholieke )basisschool gespijbeld op me te vermaken met die geweldige trapauto; de eigenaar, Bart Jonker jr. zat die middag natuurlijk wel braaf op de Wisselse School. Ik hoop dat mijn vergrijp verjaard is.

Maakt u zich niet druk over de taalkundige kwaliteit van uw bijdragen, want de reacties worden per aflevering samengevoegd tot een lekker leesbaar verhaal, waarin degenen aan wie de reacties zijn toe te schrijven, uiteraard prominent worden vermeld. En natuurlijk wordt iedereen die aan het historisch document heeft bijgedragen, ook al is het met maar één korte herinnering, in het boek vermeld in de lijst schrijvers die er aan hebben meegewerkt.

Iedereen die op die manier een bijdrage aan het boek levert, wordt uitgenodigd voor de presentatie er van tijdens een bijeenkomst in reüniesfeer die volgend jaar aan het begin van de zomer wordt gehouden. Daarbij worden onder meer ook beelden van oud Epe vertoond. Ook krijgen die mensen korting op de aanschaf van het boek.

hedenenverleden

 

Trefwoorden van de serie Heden & Verleden waar het tot nu toe om gaat, zijn onder dit verhaal te vinden.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.