Heden & Verleden (144): Eperweg

De Nieuwe Eisch 1 copyIn deze aflevering verplaatsen we ons een behoorlijk stuk, dwars door Epe heen richting Emst en we komen dan aan bij het pand dat bij veel Epenaren herinneringen oproept, het pand waarin Bakkerij Jonker ooit was gevestigd. De vorige aflevering staat hier.

Als je Epe uitrijdt richting Emst, kom je nu op de kruising Eperweg, Brakerweg en Papenstraat  schildersbedrijf De Weerd” tegen, zie de eerste foto. Vroeger zat hier de warme bakker, maalderij en kruidenierszaak „De Nieuwe Eisch” van G.H. (Gerrit) Jonker. De heer H.H. Jonker overleed in 1968. Zijn zoon, die al directeur was, nam de zaak na het overlijden van zijn vader over. De heer G.J. Rodijk kocht in 1919 het pand van dhr. Smit. Naast de winkel, maalderij, bakkerij en herberg was ook nog een kleine boerderij gevestigd. Tevens had dhr. Gerrit Jan Rodijk een gedeelte van de bijbehorende gebouwen van „De Nieuwe Eisch” verhuurd aan Co van Harten, die hier een fietsenmakerij had. De dochter van Gerrit Jan en Dirkje Rodijk van Malkenhorst genaamd Martina trouwde later met Aart Zwerus. Zij hebben jarenlang op de Lohuizerweg 35 in Epe gewoond. De maalderij werd in 1969 afgestoten. De ouderwetse bakkersmachine kreeg een plaats in de museumboerderij “Hagedoorns Plaatse” aan de Ledderweg 11 in Zuuk. De heer Jonker sr. had in 1928 het pand gekocht van dhr. Gerrit Jan Rodijk. Het was een gebouw met strooien dak. Dhr. Jonker sr. zag niets in een herberg die bij de opstallen hoorde en heeft deze dan ook niet voortgezet. Dhr. G.J. Rodijk zag een herberg nog wel zitten en bouwde naast de bakkerij van Jonker een café dat hij ook de naam gaf van „De Nieuwe Eisch”. Later werd de naam veranderd in café „De Halte”, genoemd naar de halte van de VAD-bus die pal voor de deur zat. Momenteel is hier aan de Eperweg 31 Made by Mady gevestigd. In 1934 ging de oude „Nieuwe Eisch” tegen de vlakte en verrees er een grote bakker- en kruidenierswinkel, zie de derde foto. In 1978 werkten er 16 mensen. Hoe de naam de „Nieuwe Eisch” is ontstaan, is niet duidelijk. Vroeger liep achter bakkerij Jonker wel een weg met die naam, maar deze is verdwenen. Die weg werd veel gebruikt door mensen die geen tol wensten te betalen en er omheen gingen, want een eind verder moest bij het tolhuis „De Tol” betaald worden. Dit huis is later verdwenen. Jaren geleden waren er plannen om een (deels) nieuwe provinciale weg van de nieuwe A50 naar de A28 bij Nunspeet aan te leggen. Deze nieuwe weg stond dwars door de „Nieuwe Eisch” geprojecteerd. Bakker G.H. Jonker nam het zekere voor het onzeker en ging zich vestigen in de Marktwand in Epe, die werd geopend op 23 oktober 1974. Uiteindelijk is deze N309/S9 enkele honderden meters noordelijker aangelegd en zat Jonker dus eigenlijk “per ongeluk” met twee vestigingen. Er werd door bakker Jonker niet alleen een brood- en banketwinkel geopend, maar tevens een lunchroom genaamd „De Broodzolder”.

In de zestien jaren daarna bleek dit overigens een heel goede zet te zijn geweest. Een spreuk die in de tijd van De Broodzolder” door velen werd gehoord was: Brood van Jonker, licht of donker, eerlijk overheerlijk”. Op 1 januari 1990 is Jonker met de supermarkt en de bakkerij aan de Nieuwe Eisch gestopt en heeft hij „De Broodzolder” verkocht aan de toenmalige bakker Lageweg uit Epe. Deze lunchroom is tot de afbraak van de Marktwand een toplunchroom geweest, waar gezelligheid troef was. De laatste eigenaar van de Nieuwe Eisch de heer C.G. Wolters kocht in 1998 de aandelen van H.H. Jonker & Zn BV (met daarin toen alleen nog het bedrijfspand) en heeft er vervolgens zijn “Casal  Open Vuur Architectuur” gevestigd.

Bovenstaande is een bewerking van een artikel uit de krant van 1978 opgetekend door verslaggever dhr. Jan Bruens.

 5021849

Foto gemaakt op 2 mei 2015.

De Nieuwe Eisch 1

Op deze foto uit 1934 ziet u van links naar rechts: Jan Albers, bakker en bezorger (met bakkersfiets), bakker H.H. Jonker (met witte schort), daarnaast zoon G.H. (Gerrit) Jonker, dan Gerritje van Doorm-van Assen getrouwd met Jan van Doorm v/d Langeweg en mevr. Jonker. Man met paard is Freek Beekhuis uit Emst. De familie Van Doorm werkte ook op „De Nieuwe Eisch en bewoonde ook een huis van de zaak.

De Nieuwe Eisch 2

Foto uit ?

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.