Heden & Verleden (110): Pr. Julianalaan

Product   793 copyVanaf de vorige aflevering, die hier staat, lopen we een klein eindje terug en komen dan terecht in de Prinses Julianalaan, aan het eind van de rondweg in het noorden.

Op de eerste foto zijn we bijna aan het eind van de Pr. Julianalaan, vlak voor de stoplichten, daar waar de rondweg aan de noordkant van Epe eindigt. Aan de linkerkant ziet u dan de Rabobank. De tweede foto is een mooie prentbriefkaart van de Prinses Julianalaan zo rond 1908, met rechts molen 'De Vlijt' aan de Officiersweg, die toen nog Vlijtweg heette. Links is het Weertspark, later werd dit het Dr. Loeffpark. De Prinses Julianalaan komt hier uit op de 'Dorpsstraat'. De witte woning op de hoek werd o.a. bewoond door de tuinarchitect Nolet.

Met de invoering van het kadaster in 1830 was windmolen 'De Vlijt', zie derde foto, al aanwezig. Het was in eerste instantie een korenmolen. De molen werd al in 1936 gedeeltelijk afgebroken en in 1953 volgde de rest. De fundering is lange tijd in een wijde cirkel zichtbaar gebleven. In 1954 wordt er op die plek een houtzagerij opgericht, genaamd Houtzagerij en Houthandel 'De Vlijt'. De firmanten zijn Aart en Jan Poll Jonker. Bij gebrek aan opvolging worden het terrein en de zagerij in 1975 verkocht als bouwterrein. Door bouwbedrijf Van Norel uit Epe werden er moderne woningen gebouwd, te zien op de vierde foto.

 B130016

Foto gemaakt op 13-11-2014.

Product   793

Foto uit 1908.

90.

Foto uit 1911.

90A

Foto gemaakt op 14-08-2013.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.