Heden & Verleden (1): Oude Wisselseweg 7 en 9

Foto 4aIn deze eerste aflevering van ‘Heden & Verleden’ vergelijken we de hoek Oude Wisselseweg – Gagelstraat met dezelfde hoek anno 1960.

Opmerkelijk is dat de Wisselseweg toen nog helemaal niet de toevoeging ‘Oude’ had. In 1975 namelijk werd de naam Wisselseweg gewijzigd in Oude Wisselseweg. Omdat deze weg na aanleg van de S9/N309 niet langer de rechtstreekse verbinding met het buurtschap Wissel meer was, heeft de gemeente de naam veranderd om mogelijke verwarring te voorkomen. De bewoners maakten zich sterk voor het behoud van de oorspronkelijke naam en zo kwam men tot het voorvoegsel ‘Oude’.

Zo rond 1960 woonde Henk Jonker de schillenboer op de hoek van de Gagelstraat met de Wisselseweg, nummer 9. Henk boerde en had zo’n acht koeien en wat varkens in de stal staan. Hij is op 1 juli 1931 geboren en was getrouwd met Teuntje de Greef, die op 27 augustus 1933 in Heerde is geboren. De vader van Henk, Jan Bart Jonker, was ook schillenboer. Henk en Teuntje vestigden zich op 9 mei 1956 aan de Wisselseweg 9 en bleven er tot 10 maart 1986 wonen. Ze hadden vier kinderen.

Foto 1

De huidige situatie hoek Gagelstraat – Oude Wisselseweg – 2013.

Foto 2

De oude situatie hoek Gagelstraat – Wisselseweg – 1960.

Foto 3
De huidige situatie hoek Gagelstraat – Oude Wisselseweg uit een ander punt – 2013.

Foto 4
Het huis op de hoek Gagelstraat – Wisselseweg met een kleine uitbouw – 1985.

 

Naast het huis van Henk Jonker, nog net zichtbaar, woonden Gait Jan Dijkgraaf en zijn vrouw Geertje Dijkgraaf v.d. Vosse. Nu is de locatie opgesplitst in de Oude Wisselseweg 7 en 9. Op de hoek, op nummer 7, woont Wim Wolf met zijn vrouw Annelies Wolf-Albers. En op nummer 9 wonen zoon en kleinzoon J.A. (Bart) Jonker, die bij Scania-Trucks in Zwolle werkt.

Het pand aan de Wisselseweg 9 (A23) werd zo rond 1920 voor het eerst bewoond door ene Gerrit Mulder. Later woonden hier nog Gerrit J. Blok en vervolgens Barend J. Tenkink, die het huis op 14 januari 1942 verkocht aan Bart Jonker. Daarna kwamen diens zoon Henk en schoondochter Teuntje er in.

 

* Bron oude foto’s:  Privé-archief – Bart en Dick Jonker

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.