Heden & Verleden (132): Tongerenseweg

Kolthoven copyWij gaan nu toch nog weer een keer naar de westkant van Epe, naar de Tongerenseweg. De vorige aflevering staat hier.

Op de eerste foto, dit jaar gemaakt, ziet u het welbekende Huize Kolthoven. Het landgoed is momenteel ondergebracht in een 'Stichting tot Behoud en Instandhouding van Huize Kolthoven'. Volgens mij heeft het ook iets te maken met de JP van de Bent Stichting. De tweede foto stamt van ver uit de vorige eeuw. Huize Kolthoven is een fraai herenhuis wat in 1914 is gebouwd door L.C. Kolff. Het herenhuis is opgetrokken in de zogenaamde Rococo stijl en ontworpen naar voorbeeld van soortgelijke huizen in Bonn in Duitsland. Tot de 2e wereldoorlg is Kolthoven bewoond geweest door particulieren. In de oorlog werd het door het Rode Kruis gebruikt als hospitaal. Er kwamen in deze jaren veel evacués uit Arnhem. Na de oorlog is het landgoed in gebruik genoemen als vakantieoord. Ook is Kolthoven in gebruik geweest door de stichting 'Van Harte', die het gebruikte als centrum voor recreatie en opvang van zwakbegaafden.

 DSC9348

Foto gemaakt op 11 februari 2015.

Kolthoven

Foto uit 1924.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.