Heden & Verleden (150): Molenpad

Naamloos3 copyWij sjezen nu vanaf de vorige aflevering die hier staat, richting de Burgerenk en komen aan op het Molenpad, de weg naar Wissel.

Op de eerste foto, onlangs gemaakt, kijkt u het Molenpad af richting de Tongerenseweg, terwijl u voor u de kruising met de Klimtuin ziet. Op de tweede foto ziet u het Molenpad richting Wissel in de vorige eeuw. De boerderij die u op de foto ziet was van Heimen Scholten. Hij woonde hier met zijn vrouw en dochter Trijntje. Het heeft gestaan ongeveer waar nu het eerste huis begint aan het Molenpad, hier woont nu Marinus Endendijk en zijn vrouw Anneke Murk. De twee jongetjes met hun fietsje zijn zoons van Bets van Dorp-Houtman uit Heerde.

De boerderij werd in 1966 afgebroken voor veertien nieuwe woningen, 2 dubbele aan het Molenpad en de rest aan wat nu Klimtuin heet. Rechts op de foto ziet u de loods van meubelmaker Spoelder, die aan de Wisselseweg woonde, direkt naast het Katholieke Kerkhof. Schuin tegenover de boerderij van Heimen Scholten stond de boerderij van Jonas van Mossel, zoon van de bekende familie van Mossel aan de Tongerenseweg, van het Café 't Jagertje.

 5232468

Foto gemaakt op 23-05-2015.

Naamloos3

Foto uit 1966.

Zoals in de vorige aflevering al is aangekondigd, is deze 150e aflevering de laatste van de rubriek 'Heden & Verleden' op Epernet. Wij, Gert van den Esschert en ik hebben met plezier gewerkt aan deze rubriek. U genoot er blijkbaar van, getuige ook de vele reacties die we op een fors aantal afleveringen hebben gehad, wat voor ons eigenlijk overwacht resulteerde in het het fraaie boek 'Ons dorp van toen – zo was 't en zo is 't'. Dit boek maakten we met ons drieën, Jan Stenvert strikten we als eindredacteur, maar verzorgde bovendien alle teksten voor het boek. Hij zocht alle reacties op de verschillende afleveringen bij elkaar en zorgde tevens voor nieuwe aanvullingen. We mogen wel stellen dat zonder Jan het boek er anders uit had gezien, nogmaals dank hiervoor.

Ik ga nu even een paar jaar terug, voor het boek 'Goed goan' een boek over hoofdzakelijk Eper ondernemers, wat Jan Stenvert en ik samen maakten, hadden we foto's nodig voor wat eerst zou heten 'toen en nu'. Wij veranderden de titel in 'Heden & Verleden', dat vonden we niet zo'n algemene term. Gert van den Esschert leverde de oude foto's en ik zocht de huidige situatie er bij. Die oude foto's die Gert leverde waren er zoveel dat we met het restant verder zijn gegaan op Epernet. U als vaste lezer genoot er blijkbaar van en reageerde zoals al gezegd regelmatig, de één wat meer dan de ander en het resultaat ligt nu in de winkels en misschien heeft u het al aangeschaft. Heel blij waren we ook met de sponsoring van de Wibra. Daarom kan het boek voor een zeer aantrekkelijke prijs worden aangeboden. We prijzen ook de samenwerking met Uitgeverij Gelderland die het boek heeft uitgegeven en het uitgeven van streekboeken hoog in hun vaandel dragen. Ook heel blij waren we met de opmaakster Marrida Herms van 'Vorm van Reclame', die het boek fraai heeft vorm gegeven. Alleen is het boek niet gedrukt in Epe, maar verder is het dus een volledig Eper productie.

Aan alles komt een eind, zo ook aan deze rubriek. Het is mooi geweest en ik ga werken aan een andere rubriek, maar dat hoort of verneemt u nog wel. Nogmaals iedereen bedankt voor het lezen van en/of reageren op de rubriek 'Heden & Verleden'.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.