Heden & Verleden (118): Oenerweg

Product   376 copyOok in deze aflevering blijven we aan de oostzijde van Epe en fietsen nu na de vorige aflevering die hier staat, nog iets verder de Oenerweg af, richting het Apeldoornskanaal.

Op de eerste foto, vorige maand gemaakt, ziet u het huidige beeld van de Horsterbrug over het Apeldoornskanaal, gezien vanaf de kant van Oene, richting Epe. Op de tweede foto een heel mooie en sfeervolle prentbriefkaart van de "Horsterbrug", net als de eerste foto, over het Apeldoornskanaal met een ophaalbrug, gezien vanuit Oene richting Epe. Het tweede bruggetje ligt over de "Grift", een brede sloot in het verlengde van het Apeldoornskanaal. Op de derde foto, ook ver uit de vorige eeuw, ziet u wederom dezefde brug, maar nu gezien vanaf de kant van Apeldoorn.

In 1829 werd het Apeldoornskanaal geopend. Tussen 1829 en 1845 passeerden gemiddeld 769 schepen per jaar de Horsterbrug. De laatste brugwachter die de draaiende onderdelen heeft bediend, was dhr. G. Luykman ('Ome Gait'). In 1962 werd het kanaal voor alle scheepvaart gesloten. De aangrenzende dorpen en de provincie Gelderland hebben de intentie uitgesproken om het kanaal op termijn weer bevaarbaar te maken. De recreatieve sector zal hier zeer mee gebaat zijn.

 DSC3315

Foto gemaakt op 29 januari 2015.

Product   376

Foto uit 1926.

009B (1924)

Foto uit 1924.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.