Heden & Verleden (95): Patrijsweg

Product - 1063 copyDeze aflevering van Heden & Verleden sluit aan op de vorige aflevering die hier staat. Het gaat om de Patrijsweg, die loopt tussen de Haverkampsweg en de Buizerdstraat.

Op de eerste foto ziet u de huidige Patrijsweg, met op de achtergrond het begin van de wijk Vegtelarij. Op de tweede foto ziet u een sfeerbeeld van de Patrijsweg in de wijk de Haverkamp. Onder aanvoering van de woningbouwvereniging ‘Beter Wonen’ opgericht in 1917, werden er nieuwbouwwoningen gerealiseerd aan de Patrijsweg. Van de wijk de Vegtelarij was nog geen sprake, de Patrijsweg liep in zuidelijke richting dood. Nu kruist de Patrijsweg de Buizerdstraat gaat over op de Lutuliweg en komt uit op de Allendelaan.

De woningbouwvereniging ging in 1956 over op een nieuwe naam ‘De Vierdorpen’ en momenteel worden sinds 1992 de woningen verhuurd door ‘Triada’. De woningbouwvereniging ‘Triada’ is sinds 1950 eigenaar van de huizen met de nummers 5 t/m 11 en in 1952 kwamen de huizen met de huisnummers 13 t/m 27 daar nog eens bij.

De naam Vegtelarij komt van het woord vicarie. De boeren in Epe vonden het woord vicarie een ongemakkelijke veldnaam, en veranderde deze in Vechterij. Later werd die naam weer verfraaid tot Vegtelarij. Men noemt dit een fraai voorbeeld van volksetymologie. Verder bestaan er nog woorden zoals o.a. Vicarieakker, -kampje, -land, -geertje (=schuin toelopend perceeltje) en de Vicarieën.

 B103504

Foto gemaakt op 11 november 2014.

Product - 1063

Foto uit 1950.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.