Heden & Verleden (107): Brinklaan (2)

Product   320 copyWe verhuizen van aflevering Hoofdstraat 106, die hier staat, naar de Brinklaan en blijven ook nu in deze aflevering bij de alom bekende familienaam Ooms.

Op de eerste foto ziet u "Felice" Schoonheidssalon en Sieraden en "ReproMar", het Copy & Printcentrum van Dirk Martens. Ooit bouwde de heer J.W. Ooms (sr.) op deze plaats aan de Brinklaan in 1930 een rijwielzaak. Zoon W. (Wim) Ooms (jr.) verhuisde later van de Brinklaan naar de Hoofdstraat en opende daar op 26 november 1975 een nieuwe rijwielzaak. Op deze plek aan de Brinklaan zat ook een groentewinkel met als eigenaar Van Leeuwen en later Gert Hertgers. Deze laatste verhuisde zijn groentezaak naar de "Veluwepoort".

Op de tweede foto staat de Rijwielzaak van J.W. (Wim) Ooms uit 1964 zoals de Batavus-reclame voor de winkelruit aangeeft. De familie Ooms woonde al zo rond 1850 aan de Brinklaan wat eerst een boerderij was. Deze boerderij werd in 1929 afgebroken. In het linker gedeelte van de boerderij woonde de familie Ooms, en in het rechter gedeelte de weduwe Veldman, die baakster en eigenaar van het pand was. De familie Ooms kocht het pand in 1911 van de weduwe Veldman.

Ook kapper H. Schurink begon in dit pand zijn kapperscarrière en wel in het rechter deel van de boerderij. Hij is ongeveer veertien dagen bij de familie Ooms in de kost geweest en begon toen in een kamertje zijn barbiersvak uit te oefenen. Tenslotte vond hij een andere plek en wel in het pand van de familie Logen, wat stond op de hoek Parkweg-Stationsstraat. De heer Schurink liet een nieuw pand bouwen (1902) aan de Stationsstraat 8. In de gevelsteen liet hij de datum 27 april 1900 zetten, wat vermoedelijk de datum was toen hij voor het eerst zijn kappersvak ging uitoefenen. Het pand van kapper Schurink werd op 26 september 1981 gesloopt, en moest plaats maken voor een notariskantoor, een tandartsenpraktijk en een adviesbureau.

 DSC2987copy

Foto gemaakt op 24-12-2014.

Product   320

Foto uit 1964. Van links naar rechts: Mevrouw Ooms - Evert Jan Kooiman - Henk Berghorst - Wim Ooms (jr.) en Wim Ooms (sr.).

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.