Heden & Verleden (106): Hoofdstraat (45)

Product   504 copyWe blijven in de buurt van de vorige aflevering die hier staat en steken schuin de straat over, waar we bij het vroegere 'Het Eper Fruithuis' terecht komen.

Op de eerste foto ziet u de winkel 'Etos-Montizaan', vorige maand gefotografeerd. Op de tweede foto, uit de vorige eeuw, staat 'Het Eper Fruithuis' van de familie W. Das. Vroeger stond op deze plek de Stalhouderij van Van de Hartog. De familie Das heeft een mensenleven lang een groenten- en fruitzaak gedreven in dit pand aan de Hoofdstraat. Het echtpaar W. Das woonde eerst enige jaren in een wit huisje aan de Vlijtweg, dat stond tegenover kolenhandel Smit en gesloopt werd in 1984. Het echtpaar verhuisde vervolgens naar een woning aan het Postpad, het stond precies achter de Eierhal. In verband met de realisatie van het nieuwe gemeentehuis werd de Eierhal in mei 1965 en de woning in juni 1968 afgebroken.

De familie W. Das liet in 1912 op de plaats van de stalhouderij een nieuwe winkel annex woning bouwen. Tijdens de bouw werd de eerste steen gelegd door zoon Jetze Das, die later naar Amsterdam vertrok en bij de bereden politie terecht kwam. Na zijn pensionering werd hij marktmeester in Epe en Vaassen van 1965 tot 1980. Op 31 december 1980 werd hem een afscheidsreceptie aangeboden door het gemeentebestuur vanwege het feit dat hij vijftien jaar de markten in Epe en Vaassen had geregeld. Dhr. Jetze Das heeft nog jaren lang op de hoek Zaailand - Scherpe Egtel gewoond op de Hoge Weerd.

Eén van de kamers van het pand aan de Hoofdstraat werd verhuurd aan kapper H. Koot, die zich daar in 1925 vestigde als barbier en later vertrok naar een pand aan de Beekstraat, waar nu kapper Henk Voskuil zetelt. H. Koot is in 1960 overleden op 58-jarige leeftijd. Opa W. Das overleed op 3 april 1974 en werd 98 jaar. Oma Das had nog een speciale hobby, namelijk sokken breien, daar was ze een echte ster in. Meer dan 100 paar kwamen er jaarlijks van haar breipennen.

Het gezin W. Das had vijf kinderen, drie jongens en twee meisjes. In 1967 was het echtpaar W. Das 65 jaar getrouwd, het ontbrak hen die dag niet aan belangstelling. De vrouw van burgemeester Renken kwam gelukwensen aanbieden en 's avonds om half acht maakte de Koninklijke Harmonie haar opwachting. De groentenwinkel van de familie Das is nog een tijdje als bescheiden showroom van slechts enkele fietsen in gebruik geweest door de heer W. Ooms, die geopend werd op 26 november 1975. De heer W. Ooms verhuurde de winkel aan 'Etos - Montizaan', Hoofdstraat 83, welke officieel werd geopend op woensdag 10 november 1999.

 B130010

Foto gemaakt op 13 november 2014.

Product   504

Foto uit 1960.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

Terzijde

Onthutsend betoog van begaafd spreker Martin Bosma over de publieke omroep. Je zou er van bozigheid niet meer naar kijken.


Onder het motto dat alle kleine beetjes helpen en je maar nooit weet of het je geld oplevert (die kans lijkt ons groter dan een hoofdprijs in de Staatsloterij of Postcodeloterij) is het goed dit even te lezen, vooral als u niet wilt dat hier straks vliegtuigen zo'n verschrikkelijke herrie gaan maken, dat een normaal gesprek voeren er niet meer in zit.De gemeente heeft een beheersplan opgesteld voor het 'Vitensbos', het deel van het Eper bosgebied waar drinkwater wordt gewonnen. Eén van de speerpunten is 'wetten en regels naleven'. Dat suggereert dat dit elders niet gebeurt. Typisch.


 

IMG 20191005 WA0002

Klik er op voor een vergroting en zie dat alle hoop op ons is gevestigd.


de heerdKlik er op voor meer informatie.


 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.