Heden & Verleden (104): Hoofdstraat (43)

Product - 448 copyWe verlaten de aflevering van de Beekstraat, die hier staat en verhuizen weer naar de Hoofdstraat, en wel een stukje noordelijker.

We komen dan aan bij het huis dat bij oudere Epenaren nog bekend staat als het huis van Dr. Mijs. Op de eerste foto ziet u het huidige pand, dat niet veel verschilt met het oude pand op de tweede foto. Het enige verschil is eigenlijk dat er nu zo hier en daar vensters zijn geplaatst. Het Noord Veluws Dagblad zat ook ooit in dit pand. Midden jaren 70 van de vorige eeuw fotografeerde ik in mijn vrije tijd voor die krant en bracht de zwart-wit foto's altijd naar de serre - zichtbaar op beide foto's - aan de zijkant van het pand. Tegenwoordig woont er de fam. Van Brug.

Dr. Mijs was een zeer geliefd plattelandsdokter, die met zijn gezin in Villa „Arend-State" aan de Hoofdstraat woonde.
Hij werd geboren 22 juni 1897 in Bindjei, 15 km vanaf  Medan op Sumatra, het voormalige Nederlands Indië. In 1918 was hij afgestudeerd in Leiden. Hij was van 1926 tot 1961 huisarts en had zijn praktijk en huisapotheek aan de Hoofdstraat 35 in Epe. In het karakteristieke pand „Arend-State” hoek Hoofdstraat met de Prinses Julianalaan, waar hij twee keer op een dag spreekuur hield, half negen tot half tien en van één tot twee uur. Overigens heette het pand „Arend-State”  vroeger Villa Capella en het adres was toen Dorpstraat hoek Weertspark.

Villa „Arend-State” is gebouwd in 1901, en was het eerste project dat de Eper Bouw-Maatschappij liet bouwen. Op initiatief van de toenmalige burgemeester Sweerts de Landas werd de Eper Bouw-Maatschappij  opgericht. Zij heeft bestaan van 1901 tot 1931, en had tot doel het bouwen van huizen voor de verkoop c.q. de verhuur op verschillende locaties in het dorp. De eerste steen werd op 2 juli 1901 gelegd door J.L.J.B. Baron Sweerts de Landas die burgemeester van Epe is geweest van 1889 tot 1926. In 1930 liet dokter A. Mijs het pand uitbreiden met een spreek- wachtkamer en keuken.

 B130017

Foto gemaakt op 13-11-2014.

Product - 448

Foto uit 1954.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.