Heden & Verleden (134): Zuukerweg/Haverkampsweg

02 copyIn deze aflevering blijven we in de buurt van de vorige aflevering, de Gandhiweg, die hier staat en begeven we ons richting de Zuukerweg.

Op de eerste foto ziet u de hoek Zuukerweg met de Haverkampsweg, de kruising die onlangs nog is aangepast. Door de bomen is het huis De Brouwershof enigszins zichtbaar. Op de tweede foto ziet u andermaal De Brouwershof, maar dan goed zichtbaar. Het werd in 1905 gebouwd ‘tusschen de Coöp. Boterfabriek “Onze Fabriek” en “De Belt”.’ Opdrachtgever was Aart van Lohuizen, papierfabrikant, boer, organist, dirigent, die een jaar eerder zijn boerderij De Waaijenberg in Wissel had verkocht. Aart van Lohuizen noemde zijn nieuwe huis de Brouwershof omdat het werd gebouwd naast de plek waar de familie Brouwer eeuwenlang een bierbrouwerij had gehad. Omstreeks 1891 was de brouwerij omgebouwd tot melk- en boterfabriek. De directeur van de boterfabriek Gauke Geerligs woonde naast de Brouwershof in ‘De Olde Belt’.

Deze fraaie herenboerderij, in 1844 door papierfabrikant Johannes de Goeij gebouwd, was diverse malen verbouwd en via de familie Brouwer in eigendom gekomen van S. Overbosch. Deze verhuurde ‘De Belt’ enige jaren aan drukkerij Hooiberg en verkocht het in 1907 aan gepensioneerd kolonel Brandt. Wanneer ‘De Olde Belt’ is afgebroken, is niet te achterhalen. Het is nu haast niet meer voor te stellen dat in dit gedeelte van Epe meer dan 300 jaar een succesvolle bierbrouwerij stond. Bijgaande foto is afkomstig uit het Streekarchief en zijn door Jan Paasman gedigitaliseerd en bewerkt. De foto toont, dankzij de huidige digitale mogelijkheden, voor het eerst het resultaat wat de fotografen destijds voor ogen hadden, maar vanwege de beperkingen van de toenmalige techniek niet konden realiseren.

 DSC4114

Foto gemaakt op 28 maart 2015.

02

Foto uit 1910.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.