Heden & Verleden (118): Oenerweg

Product   376 copyOok in deze aflevering blijven we aan de oostzijde van Epe en fietsen nu na de vorige aflevering die hier staat, nog iets verder de Oenerweg af, richting het Apeldoornskanaal.

Op de eerste foto, vorige maand gemaakt, ziet u het huidige beeld van de Horsterbrug over het Apeldoornskanaal, gezien vanaf de kant van Oene, richting Epe. Op de tweede foto een heel mooie en sfeervolle prentbriefkaart van de "Horsterbrug", net als de eerste foto, over het Apeldoornskanaal met een ophaalbrug, gezien vanuit Oene richting Epe. Het tweede bruggetje ligt over de "Grift", een brede sloot in het verlengde van het Apeldoornskanaal. Op de derde foto, ook ver uit de vorige eeuw, ziet u wederom dezefde brug, maar nu gezien vanaf de kant van Apeldoorn.

In 1829 werd het Apeldoornskanaal geopend. Tussen 1829 en 1845 passeerden gemiddeld 769 schepen per jaar de Horsterbrug. De laatste brugwachter die de draaiende onderdelen heeft bediend, was dhr. G. Luykman ('Ome Gait'). In 1962 werd het kanaal voor alle scheepvaart gesloten. De aangrenzende dorpen en de provincie Gelderland hebben de intentie uitgesproken om het kanaal op termijn weer bevaarbaar te maken. De recreatieve sector zal hier zeer mee gebaat zijn.

 DSC3315

Foto gemaakt op 29 januari 2015.

Product   376

Foto uit 1926.

009B (1924)

Foto uit 1924.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

 

Iets melden of vragen?
redactie@epernet.nl

 

Terzijde

EPERNET STOPT PER 1 APRIL
Aan alles komt een eind. Ook aan Epernet. Op 31 maart 2012 zijn we begonnen en op 31 maart aanstaande zetten we er definitief een punt achter. Op 31 maart nemen we afscheid met onze laatste woorden en beelden, daarna doen we er definitief het zwijgen toe. Het is mooi geweest. De site blijft met zo’n 6000 artikelen nog tot 1 januari 2021 online, daarna gaat alles op zwart.vrijheid

Klik hier om het volledige, omvangrijke programma te zien waarmee in de gemeente Epe 75 jaar vrijheid wordt gevierd. de heerdKlik er op voor meer informatie.Op woensdag, of soms zelfs pas op donderdag, worden de folders bezorgd waarin winkeliers adverteren met aanbiedingen die de maandag ervoor al van kacht zijn geworden. Gevolg: mensen die op die aanbiedingen af gaan, vissen regelmatig achter het net, ze zijn uitverkocht. Reclamefolders? In Epe soms zonde van het geld.


 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.