Laatste reacties

Ventweg langs de S9 volgen vanuit Epe, richting Nunspeet. Juist voor de rotonde in Tongeren, met de afslag naar 't Harde, aan de rechterzijde in het b...
Hallo Willem,
Elly zat volgens mij in de klas bij mijn oudste broer Doede Keuning. Onze ouder waren bevriend met de fam. Van Doornum. Ook mijn vader ...
Op zoek naar Jeanette Jurriens kwam ik deze foto tegen. Haar ouders hadden vroeger een delicatessenzaak in Epe. Ze is waarschijnlijk rond 1952 geboren...
Goedemorgen!
Hoewel dit een oud bericht is, toch even proberen! Hebben jullie toevallig een adres voor mij? Dit lijkt mij een prachtige plek om te f...
Beste heer Van den Esschert,
Verrassend om op deze pagina iets over mijn grootvader te lezen! Ik weet dat hij ruim 20 jaar schoolhoofd in Epe is gewe...

Zoeken

Als Mazzel kon schrijven...

MazzeltjeGelukkig hebben wij het niet zo bont meegemaakt met onze kleine Mazzel, die nu ruim 15 weken jong is. Hij heeft nooit in huis gepoept. Wel geplast, maar die tijd ligt ver achter ons. Hij is een topventje. Mooi karakter, speels, levenslustig, onvermoeibaar, leert snel. Als hij zou kunnen tikken, zou hij het volgende verhaal schrijven.

,,Hallo, ik ben Mazzel. Ik moet wat van Jan tikken en dat doe ik dan ook maar, want als ik doe wat hij zegt, ben ik braaf en goed en ik vind het heel leuk als ik dat ben. Heel soms krijg ik dan een koekje, maar ik ben net zo blij als ze ‘goed zo Mazzel, braaf Mazzel!’ tegen me zeggen en me even aaien. Als ik niet luister, kan hij boos worden en als ìk dan ook boos word, wordt hij nog bozer. Dan gaat hij me zeer doen. Hij heeft me zelfs wel eens gebeten. Dat deed hij toen hij boos was en ik ook boos werd en hem ging bijten en toen ging hij mij bijten. Dat deed hartstikke au, ik schrok er van. Hij is ook zo groot en heeft ook zulke grote tanden. Hij lijkt dan Bikkel wel. Die bijt mij ook als hij heel boos op me is. En hij kan nog harder bijten dan Jan. Weet je wie Bikkel is? Bikkel is mijn aller-, aller-, allergrootste vriend. En hij is ook heel groot. Ik hoop dat ik ook zo groot word, maar Jan zegt dat ik dat niet word. Maar ik geloof er niks van, want ik weet zeker dat ik steeds groter word. Volgens Jan ben ik een Mechelaar, net als Bikkel. Wat dat is weet ik niet, maar ik weet wel dat ik een hond ben, net als Bikkel en dat ik er net zo uit zie als hij, ik ben alleen nog iets kleiner. Dat heb ik ook gezien toen we samen bij huis aan het spelen waren met een touwbot. Ineens zag ik dat vlakbij ons twee honden ook met een touwbot aan het spelen waren. Ook een grote en een minder grote, net als Bikkel en ik. Ik hield meteen op met spelen en ging tegen ze blaffen. Toen zag ik dat die andere kleinere hond ook blafte, maar ik hoorde hem niet. En dat die andere hond net Bikkel was. Toen ik nog eens goed ging kijken, zag ik dat ik Bikkel en Mazzel zag. Dat is gek! Wij stonden hier, maar ook daar!

Ik vind het heel leuk om met Bikkel te spelen. Ik ga heel vaak tegen hem aan of bovenop hem liggen. En ik mag hem bijna overal bijten. Soms vindt hij dat niet goed en als ik dan toch bijt, wordt hij boos en bijt hij mij. Dat doet hij dan heel hard en dat doet zeer! Maar Bikkel helpt mij ook hoor. Als ik met een grote hond speel die steeds hard tegen mij aan loopt waardoor ik val, gaat hij voor me staan en jaagt hij die hond weg. En één keer heeft een hond mij gebeten, héél hard. Het deed hartstikke zeer. Ik durfde niet terug te bijten. En toen kwam Bikkel mij helpen. Hij pakte die andere hond, duwde hem van mij af en ging voor me staan. ,,Afblijven!’’, zei hij tegen die stoute hond. ,,Wegwezen, Mazzel is mijn vriendje!’’ Dus als ik nu een hond tegenkom die me wel eens au kan doen, ga ik meteen bij Bikkel staan. Want mijn vriend Bikkel is de baas van alle honden, ze moeten allemaal naar hem luisteren.

Bikkel helpt mij wel vaker. Als ze iets tegen me zeggen en ik niet weet wat, zegt hij wat ik moet doen of doet hij het voor. Daardoor kan ik ‘zit’ en nu ook ‘blijf zit’. Dan moet ik zitten en mag ik niet weglopen. Ik weet al veel meer hoor. Ik kan heel goed ‘af’ als ik iets in mijn bek heb dat ik af moet doen, ik kan pootje geven, ik kan hier komen, ik kan ‘botje in de mand’ en ‘botje op het matje’ doen en nog veel meer. Goed hè.’’

 

Daar heb ik niet zo veel aan toe te voegen. Misschien nog dat we vaak het gevoel hebben terug in de tijd te gaan. Bikkel voedt Mazzel net zo op en gaat net zo met hem om als Kanjer met hem gedaan heeft. Hij brengt hem dezelfde normen en waarden bij, hij is net zo gek met hem en beschermt hem net zo als hij beschermd is. Een flink aantal foto’s die hieronder staan, hebben we ook van de toen nog kleine Bikkel en zijn leermeester Kanjer. Zo leeft Kanjer voort in Mazzel.

De karaktereigenschappen van zijn ouders zien we ook terug in die kleine. Hij heeft het lieve van zijn moeder en het vasthoudende, bijterige van zijn vader. Net als (een aantal van) zijn broertjes moet hij soms even hard aangepakt worden, maar dan heb je ook een hele tijd niets met hem te stellen en is hij een voorbeeldig hondje. Wat dat betreft is er niet zo veel verschil tussen het opvoeden van een pup en een kind, lijkt me.

Mazzeltje 1

Daar kun je beter niet tussen komen, tussen die grote tanden in die beresterke kaak, heeft Mazzel ervaren. Zo'n spel heeft ook een belangrijke functie. De oudere hond leert de pup hoe hij moet handelen als hij wordt aangevallen en brengt hem naarmate hij ouder wordt allerlei vechttechnieken bij. Bikkel heeft eind vorig jaar nog veel profijt gehad van de stoeipartijen met Kanjer toen hij werd aangevallen door een grotere, agressieve hond. In een flits ontweek hij de aanvaller, greep hij hem in de nek en duwde hij hem met de kop op de grond. Met dank aan Kanjer.

Mazzeltje 2

Mazzeltje 3

Mazzeltje 4

Bikkel houdt nauwlettend in de gaten of het brutale mormeltje van hem niet te ver gaat met de lieve Bella.

Mazzeltje 5

Mazzeltje 6

Mazzeltje 7

Paardje rijden. Bikkel vindt vrijwel alles goed van die kleine en die kleine vindt alles leuk.

Mazzeltje 8

Mazzeltje 9

Mazzeltje 10

Dat paste twee weken geleden nog, nu niet meer.

Mazzeltje 11

Mazzeltje 12

Bikkel leert hem wat 'Blijf zit!' is.

Mazzeltje 13

Stoeien met een bijna even oude labradorpup.

Mazzeltje 14

Mazzel is al op jonge leeftijd stapelverliefd. Op het buurmeisje, een kruising tussen een Sint Bernhard en een Benner Senner, dat vier weken jonger is dan hij.

Mazzeltje 15

Mazzeltje 16

In het voetspoor van zijn grote voorbeeld.

Mazzeltje 17

,,Kom ook maar in het water Mazzel, dat is lekker.''

Mazzeltje 18

Vanmorgen liepen ze voor het eerst als een tweespan, samen met een stok dezelfde kant op, zoals Bikkel en Kanjer ook vaak liepen.

Mazzeltje 19

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.