Agenda

Kaalslag aan Heerderweg mag doorgaan van rechter

De rechter heeft de provincie Gelderland toestemming gegeven om te beginnen met het kappen van bomen, ook de 34 beeldbepalende bomen in de Norelbocht. Dat heeft de vereniging Ons Mooi Epe vanavond laten weten.

Ons Mooi Epe meldt: ‘De rechter heeft helaas in zijn uitspraak een onjuist uitgangspunt gehanteerd: de rechter overweegt dat een bestemmingsplanwijziging nodig is om bomen te sparen. Zoals iedereen weet is het vastgestelde bestemmingsplan altijd het uitgangspunt geweest: tegen die achtergrond zijn álle wijzigingsvoorstellen gemaakt en álle gesprekken met de provincie gevoerd. Dit staat ook in álle aan de rechtbank gestuurde stukken. Deze evidente onjuistheid in de uitspraak zal ook voor de provincie een wrange bijsmaak geven.
Op deze manier wil waarschijnlijk ook de provincie geen “gelijk krijgen”.

Bomen Norelbocht
Voor de 34 te kappen beeldbepalende bomen in de Norelbocht maakt de rechter een belangenafweging: het belang van de provincie zo snel mogelijk met kappen te willen beginnen wordt door de rechter zwaarder gewogen dan de door OME e.a. gewenste zorgvuldige afweging die d.m.v. een bezwaarschriftenprocedure kan worden bewerkstelligd.

De uitspraken van 18 januari en deze uitspraak hebben een voorlopig karakter.
Zij geven de provincie echter wél de gelegenheid per direct met kappen te beginnen.
Er is voor OME geen eer meer te behalen via een zgn. “bodemprocedure” alsnog gelijk te krijgen terwijl de kaalslag in m.n. de Norelbocht dan al heeft plaatsgevonden.

De meeste bomen blijven staan
We moeten niet vergeten dat we met z’n allen hebben kunnen voorkomen dat de provincie totaal onnodig 603 bomen had platgelegd. Dat zijn nu nog 225 bomen: nog steeds te veel en onnodig om de Heerderweg “veilig” te maken.
De burgers hebben de Heerderweg voor een gigantische, onomkeerbare kaalslag behoed. Het gemeentebestuur had deze belangen samen met haar inwoners moeten behartigen, maar is daarin schromelijk te kort geschoten.

De provincie heeft ons laten weten dat de verwijdering van de posters bij Ons Mooi Epe in rekening zal worden gebracht. De posters zullen vanavond nog verwijderd worden.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • ben van der sman

  OME de schuld van de problemen op de Heerderweg ?
  “Het sparen van extra bomen heeft voor de overige werkzaamheden ook gevolgen. Mede door een aantal kortgedingen, met name tegen de vereniging “Ons Mooi Epe” (OME) heeft het project al de nodige vertraging opgelopen”. Aldus de frequent in de pers optredende voorlichter van de provincie Gelderland mevr. Borsboom in de Stentor van 9 maart j.l.
  Voor wie het artikel tussen de regels leest wordt eindelijk duidelijk dat de provincie liever kiest voor een rigoureus voortraject door middel van enorme kaalslag zodat de uiteindelijke uitvoering in een sneller tempo kan worden gerealiseerd. Hoewel de voorlichter bepaald niet in haar eerste leugentje is gestikt spreekt ze nu, waarschijnlijk onbedoeld, eindelijk eens de waarheid. Volledige kaalslag maakt een vlotte reconstructie mogelijk en veroorzaakt minder hinder voor het verkeer.
  Het is wel duidelijk wie de zwarte piet toegespeeld gaat krijgen bij iedere tegenslag vertraging of ongemak. Iets dat zeker gaat voorkomen bij de werkzaamheden aan de Heerderweg. Omdat OME deze rigoureuze bomenkap van meer dan 600 bomen heeft voorkomen zijn zij nu, in de ogen van de voorlichter, de aangewezen zondebok voor het feit dat de provincie worstelt met de wijze waarop nu een en ander moet worden uitgevoerd, aldus het artikel. Je zou toch zeggen dat de provincie door alle vertragingen ruim de tijd heeft gehad om dit “probleem” op te lossen.
  Gemakshalve vergeet de provincie dat OME door haar acties veel leed en veel kaalslag heeft weten te voorkomen en een plan had gelanceerd dat domweg beter was, veiliger was en veel meer bomen spaarde dan het provinciale plan. Dat plan had nu al lang gerealiseerd kunnen zijn als de provincie niet zo halsstarrig en onvolwassen had gereageerd. Excuses van de provincie waren meer op zijn plaats geweest dan dit soort onterechte verwijten. Tot vandaag aan toe wordt van provinciale zijde geopperd dat “OME niet moet zeuren omdat ze al zoveel hebben bereikt”. Over onvolwassenheid gesproken.
  Mevr. Borsboom roeptoetert bovendien dat het aantal negatieve reacties de laatste weken fors is afgenomen terwijl zij nog geen week eerder in de pers verkondigde heel veel (!) positieve reacties te hebben ontvangen. Wij moeten haar kwalificatie maar met een flinke korrel zout nemen want wij brengen hierbij in herinnering dat zij aan het begin van het traject het ook heeft gehad over de kap van “enkele” bomen. Wij weten inmiddels allemaal hoe het echt zat. Zaken worden regelmatig veel gunstiger voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn en juist dit aspect van verkapte “propaganda” heeft gedurende het gehele proces heel veel weerstand opgeroepen.

  Naar aanleiding van het proces van de afgelopen 2 jaar kom ik dan ook tot een 3- tal aandachtspunten:
  1. Bij het project Heerderweg is stelselmatig en vanaf het allereerste begin de hand gelicht met onafhankelijke voorlichting. OME heeft dit meerdere malen aangetoond. De rol van voorlichters gaat in de praktijk veel verder dan voorlichting en inhoudelijke bemoeienis door voorlichters moet totaal worden uitgebannen. Voorlichting begint een ware plaag te vormen en is mede de oorzaak van de afkeer van burgers van de overheid. Dit moet in de toekomst beslist anders anders is burgerparticipatie bij voorbaat gedoemd te mislukken.
  2. Dergelijke plannen dienen NOOIT door wegenbouwers en/of door wegenbouwafdelingen te worden ontwikkeld. Bij de provincie is dit echter schering en inslag. Pas in een een veel te laat stadium worden de disciplines groen, stedenbouw en verkeer betrokken. Dit zou juist andersom moeten zijn.
  3. Iedere keer als OME kwam met suggesties en aanbevelingen werd ambtelijk steeds verwezen naar de uitspraken van provinciale- en gedeputeerde staten waardoor, volgens de ambtenarij, verdere discussie niet meer mogelijk was. Van politieke zijde echter kreeg OME continu te horen dat zij zich met dat detailniveau niet bezighielden en zo hoort het ook. Het zou ambtenaren sieren dit soort verwijzingen voortaan achterwege te laten.

  Bovenstaande dient betrokken te worden bij het nader vormgeven van burgerparticipatie waaraan door diverse instanties momenteel hard wordt gewerkt. OME volgt in onze gemeente deze ontwikkelingen nauwkeurig.

 • bastemeijer

  manman, hoe triest wil je het hebben: de kosten voor het verwijderen van de posters worden in rekening gebracht.

 • Daniël Verveer

  Ik denk dat de provincie niet zomaar met zware machines aan de gang kan in die omgeving. Ik kan mij een verhaal herinneren dat er aan het einde van de oorlog een bombardement door de engelsen is geweest waarbij een aantal burgers zijn omgekomen. Er waren iets van twaalf zware bommen afgegooid en slechts een paar ontploft omdat er water in de ontsteking zat ? Of was dat bij Oene ? In ieder geval moeten ze het bos doorzoeken met metaal detectoren voor ze er met machines in kunnen. Er is vast wel iemand van de oudere Epenaren die weten hoe het precies was dat verhaal.

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Zien we vanmorgen twee wielrenners op de Dellenweg van wie het lijkt alsof ze een straalmotor op hun fiets hebben. Het zijn Hein Otterspeer en Jan Smeekens van de schaapsloeg van Jumbo Visma, de ploeg van de even verderop langs de kant staande Jac Orie, die haar tweede trainingskamp van het nog prille seizoen in Epe houdt. Toch een apart idee: de zomer moet nog beginnen en de schaatsers zijn al in training. Respect!VA Krant nr. 4

Lad en Tim staan in de nieuwe VA-krant die rond 22 mei verschijnt.Na Epe in 2011 is nu Heerde uitgeroepen tot zwijnonvriendelijkste dorp van Nederland. En dat terwijl Heerde veel gastvrijer is dan Epe, want daar staan geen 'zwijnenkerende rasters'.


Maandagavond stak een grote rotte wilde zwijnen ter hoogte van de Eper Veste de Kamperweg over richting dorp. De burgemeester: 'Iemand heeft weer eens een hek open gezet.'


Zie je wel! Een voorlieger van de gemeente zegt het ook: ,,Dat komt doordat hekken soms open blijven staan''. Ooit gehoord van de 'sluis'? Moeilijk hè, fouten toegeven. Het is onderhand te vergelijken met een dronken automobilist die tegen een boom rijdt en de boom daarvan de schuld geeft. Ze hebben daar allemaal lange neuzen, net als Pinokkio.


Herman Bolhaar uit Epe is 'Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen'. Een boeiend interview met hem in de Volkskrant.


Voor (niet alleen) voetballiefhebbers: een prachtig verhaal over Marc Overmars en Edwin van der Sar in De NRC. Zo snel kan het gaan. Een goede levensles voor iedereen die het moeilijk heeft. Petje af!


De gemeente is weer lekker bezig. Zegt dat de initiatiefnemers van het zonnepark bij de A50 vooral goed moeten communiceren. Alsof dat alle weerstand wegneemt. Dat zegt een gemeente die voortdurend wordt bekritiseerd vanwege haar gebrek aan communicatie. En dat bezwaar maken geen zin meer heeft omdat er al groen licht is gegeven. Daar had ze vooraf duidelijk over moeten communiceren. Maar dat doet ze niet, want anders kan ze haar zin niet doordrijven. Bah!


Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.


 

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.