Actief bij de SWOE (2): Geheugen trainen, tellen en dansen

Als je de 65 al ruim bent gepasseerd, hoef je je niet vaak te vervelen. De Stichting Welzijn Ouderen Epe organiseert een enorme reeks activiteiten voor de ouder wordende dorpsgenoten. Van dansen tot sport, van creatieve bezigheden tot ontmoetingen, van educatie tot uitstapjes. Voor onze rubriek ‘Welkom bij de club’ bezoeken we een aantal activiteiten. In deze tweede aflevering: country- en linedance.

Het lijkt zo makkelijk als je country- en linedansers ziet. Een groep mensen die op de maat van muziek een paar stappen naar links doet, een paar stappen naar rechts, een paar naar voren en een paar naar achteren, afgewisseld met een hele of halve draai. Daar kun je zo aan meedoen, denk je als je zo’n ‘golvende’ groep ziet.

Maar zo simpel is country- en linedansen niet, blijkt als ik op een maandagmiddag tussen 13.30 en 15.00 uur in de grote zaal van dorpscentrum De Wieken aan de Molenstraat in Vaassen in het lesboek kijk dat dansleidster Dieneke Kalksma voor haar ‘leerlingen’ heeft gemaakt en laat zien. Het barst van de verschillende passencombinaties. Vele tientallen, misschien wel honderd. De meeste combinaties hebben Engelse benamingen, want dat is nou eenmaal de voertaal  in de country- en linedanswereld. En dan moeten ze bij elke dans ook nog in een bepaalde volgorde worden afgewerkt.

Goeiemorgen, dit vergt veel studie voor de bijna twintig deelnemende dames, die een gemiddelde leeftijd hebben die tussen de 75 en 80 jaar ligt! Dit is meteen een pittige geheugentraining.

Maar zo moeilijk maakt gediplomeerd dansdocent Dieneke Kalksma uit Apeldoorn het niet. ,,Het gaat om een aantal basiscombinaties. Als ze die kunnen, kunnen ze al heel veel dansen. En ik houd er natuurlijk ook rekening mee dat niet iedereen nog flexibel is op de leeftijd waarop deze meiden zijn. Bij de shuffle bijvoorbeeld laat ik de hele draai eruit, zodat ze niet duizelig worden. Duizeligheid voorkomen is wel vaker aanleiding om combinaties niet te oefenen.’’

Het vergemakkelijkt meteen de instroming van eventuele nieuwkomers, die geen uitgebreide lessen hoeven te nemen voordat ze een keertje kunnen meedansen. ,,Van één tot half twee kunnen mensen instromen; dan neem ik wat passen met ze door zodat ze makkelijk met de groep kunnen meedoen.’’

Dieneke Kalksma zet een nieuw dansmuziekje op.

De leidster oefent gezamenlijk elke dans eerst even zonder muziek, waarbij ze alle passencombinaties aankondigt en meetelt. Daarna gaat de cd draaien en voeren de deelneemsters de dans uit, met Dieneke als letterlijk sprekend voorbeeld. Er klinkt niet alleen countrymuziek, maar ook rock ’n roll.

Country- en linedansen zijn groepsdansen, waarbij een van de charmes is dat de alle dansers op een rij of in rijen dezelfde bewegingen maken. Maar voor de groep in De Wieken gelden andere prioriteiten. Het gaat de dames om wat lichaamsbeweging op een lekker muziekje, om de gezelligheid, om de sociale contacten. Ze zijn niet allemaal even ritmisch en weten niet allemaal maat te houden, maar dat maakt helemaal niets uit. Ze hebben er allemaal hartstikke veel plezier in en dat is het enige dat telt. 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Het houdt niet op, schijnt het. Appartementen op de plek van de Middenstip, de voormalige RK Kerk en de ABN AMRO-bank. Het centrum wordt er niet mooier op en bestaat straks alleen uit winkels en appartementengebouwen. Dus bouwen voor projectontwikkelaars. Waar blijven de kleine huizen met tuintje voor senioren en starters? Bouwen voor de bevolking!De donaties t.b.v het herstel van de Notre-Dame zijn nu al opgelopen tot 700 miljoen euro! Kan dat geld niet veel beter worden besteed aan de enorme armoede in de wereld?Het wordt steeds gekker in ons land. Hier meer daarover.Niet alleen in Epe, maar in heel het land kunnen ze er wat van. Een goed artikel over de bomenkap in ons land. En hier een filmpjeMooi gesprek tussen Sunny Bergman, u weet wel, de documentairemaakster die vooral bekend is omdat ze jan en alleman van racisme beschuldigt, en cabaretier Theo Maassen, die met zijn show over 'de opkomst en ondergang van de witte man' volle zalen trekt.Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.,,Ik heb een groen hart.'' Welnee man, je wilt gewoon een vette bankrekening.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is! 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.