Ouwe jongens krentenbrood in shantykoor voor oud-mariniers

Shantykoren zingen vooral zeemansliedjes, maar de meeste leden er van hebben hooguit in zee gezwommen of op een veerboot gezeten, nooit echt gevaren. Het Noordveluwse Shantykoor Qua Patet Orbis heeft wel recht van zingen. Het koor bestaat uit oud-mariniers, die onlangs een oefenmiddag hielden op het terrein van Jos Harleman aan de Hertenkampsweg in Vaassen. Ze hebben hun marsmuziek ingewisseld voor onder meer shanty's.

Qua Patet Orbis (Zo wijd de wereld strekt) is zo’n vijf jaar geleden opgericht door de afdeling Noord-Veluwe van het Contact Oud Mariniers (COM) en bestaat uit ruim dertig leden. Het is een gemêleerd gezelschap, variërend van net afgezwaaide veertigers met een reeks tattoos op de armen tot al jaren gepensioneerde veteranen van tegen de negentig jaar met een wandelstok. Maar leeftijden en rangen tellen hier niet en het is meteen ouwe jongens krentenbrood op de oefenmiddag in Vaassen, waar overigens niet alle leden van de partij (kunnen) zijn.

De kameraadschap typeert het koor en de oud-mariniers. Ze delen een verleden bij de Koninklijke Marine en hebben allemaal minimaal negen maanden zware training gehad om te mogen toetreden tot het korps. Bovendien heeft iedereen onder vaak moeilijke omstandigheden ver van huis geopereerd; van Nederlands-Indië tot Suriname en van Bosnië tot Cambodja. Dat schept een sterke band.

,,Een tijdje geleden heb ik een oud-dienstmakker ontmoet die ik veertig jaar niet had gezien en gesproken’’, vertelt één van hen, ,,maar toen we elkaar zagen, was het net alsof die veertig jaar er niet tussen had gezeten; we praatten weer met elkaar alsof we elkaar gisteren nog hadden gesproken.’’

‘Eens een marinier, altijd een marinier’ luidt de begrijpelijke slogan van het COM. De koorleden zijn vrijwel allemaal van het type ruwe bolster blanke pit.  Ze houden van de saamhorigheid en gezelligheid die daar uit voortvloeit. En van zingen, vooral als hun publiek meteen meezingt en –deint. Dan genieten ze het meest van hun eigen koor. Daarom houdt Qua Patet Orbis het op herkenbare Nederlandstalige liedjes. Het repertoire omvat inmiddels zo’n zestig nummers, voornamelijk over zee, strand, drank (‘Zonder drank geen klank’), vrouwen en heimwee, aangevuld met mariniersliedjes, zoals het ‘Mariniers Welkomstlied’ en ‘O, dronken marinier’.

Deze middag opent het koor de oefensessie met de Klok van Arnemuiden en besluit het ‘t eerste blok met het Cannenburgher Klöksien. Met dergelijke liedjes was het optreden tijdens Vaasaqua op Hemelvaartsdag natuurlijk een geweldig succes, want het hele marktplein zong meteen mee. Dat zelfde gold ook voor optredens verder van huis, zoals Sail Amsterdam en een sportdag voor oud-mariniers in Doorn.
Het koor bestaat uit zo’n 25 zangers, drie accordeonisten, een gitarist (met dispensatie, want Tinus van Huffelen is geen oud-marinier), een trompettist en een slagwerker. Jaap van Huffelen is de dirigent. Het aantal Vaassense leden is relatief groot.

De leden oefenen eens in de twee weken in Uddel en treden op bij activiteiten van het COM, in verzorgingshuizen en allerlei evenementen. Ze doen overigens meer bij het COM (met 9000 leden de grootste vereniging van oud-militairen in Nederland), want de Noordveluwse oud-mariniers vormen ook een erewacht bij diverse herdenkingen in onder meer Epe, Vaassen, Gortel, Oene en Nunspeet, besteden veel aandacht aan onderling ‘lief en leed’ en bezoeken regelmatig landelijke activiteiten, zoals reünies. shantyembleem (2)Het koor zou nog wel graag wat willen groeien. Oud-mariniers die zich er bij willen aansluiten, worden met open armen ontvangen. Belangstellenden kunnen zich melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.en dat geldt ook voor degenen die het koor, dat over een eigen geluidsinstallatie beschikt, willen uitnodigen voor een optreden. 

Op donderdag 12 juli is Qua Patet Orbis weer dicht bij huis te zien en horen, want dan treedt het op tijdens de wielerronde van Epe.

Meer informatie over het COM en het shantykoor staat hier

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.