Ode aan de maandagmorgenploegen

Je gaat naar het sportpark van je club, verkleedt je, speelt je wedstrijd of werkt je training af, verkleedt je weer, drinkt misschien nog wat in het clubhuis en gaat naar huis. Je vindt het de normaalste zaak van de wereld dat de kleedkamer en kantine schoon zijn en de rest van de accommodatie er ook keurig uit ziet. Maar zo normaal is dat niet. Vrijwilligers verzetten wekelijks bergen werk om dat zorgenvrij sporten mogelijk te maken. Een fotografische hommage aan al die harde werkers die wekelijks een schouderklopje verdienen, maar dat slechts zelden krijgen.

‘Maandagmorgenploeg’ noemen de meeste clubs de harde kern van hun vrijwilligersleger. Het zijn meestal mannen-op-leeftijd die meteen na het weekend de handen uit de mouwen steken. Ze hebben in hun jonge jaren veelal bij de club gespeeld en zijn nu de pilaren waar de club op steunt. Zonder hen zouden de sportparken volledig verwaarloosd zijn.

SV Epe heeft zes velden, een groot clubgebouw met onder meer een kantine en kleedkamers, veel groen dat de velden omzoomt, veel bestrating en een enorm lang hekwerk rondom het sportcomplex. ’s Maandagsmorgen van pakweg negen tot twaalf uur is een flinke groep oudere mannen aan het werk op de Wachtelenberg. Ze doen de meest uiteenlopende karweitjes. Ze zijn niet de enigen, want een groep jonge vrouwen neemt het poets- en boenwerk in de kantine en kleedkamers voor haar rekening. Hun motivatie is simpel: ,,Mijn zoon voetbalt hier en ik vind dat je je dan ook moet inzetten voor de club waar je kind lid van is’’. In het washok is een vrijwilligster met de was bezig. De spelers van de selectie en de A1 mogen hun plunje na de wedstrijd en training vuil afgeven en vinden die voor de volgende sportieve activiteit weer schoongewassen en –geboend terug. Service van de club, je moet de beste spelers tegenwoordig in de watten leggen.

Er is zo veel werk, dat verschillende vrijwilligers ook op andere dagen aan het klussen zijn. ,,Er is hier altijd werk, elke dag. We zouden er ook best wat vrijwilligers bij kunnen gebruiken.’’

Ik heb op twee achtereenvolgende maandagochtenden foto’s gemaakt om een indruk te kunnen geven hoe veel en wat voor werk er verzet wordt. Bij SV Epe, maar dat had net zo goed een willekeurige andere club kunnen zijn.

  

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.