Op pad in Oene: (6) dierenportrettiste Klaarke van der Kolk

De laatste twee dinsdagen van juli ben ik net als veel andere mensen Op pad in Oene geweest, de opvolger van de bekende Donderdag-Oenedag. Op elf adressen was er open huis en de meeste stonden op mijn lijstje voor een foto-impressie. Vandaag deel 6, dierenportrettiste Klaarke van der Kolk van de Eperweg.

Op tafel ligt een map met foto’s. Er zitten foto’s van hondenkoppen in en foto’s van hondenkoppen die met pastelkrijt zijn getekend. Op sommige pagina’s lijken twee exact dezelfde foto’s te zitten. Je moet heel goed kijken om het verschil te zien. Twijfel slaat regelmatig toe. Is het nou een foto of een foto van een tekening/schildering? Idem dito met foto’s van paarden, katten, vogels en wild. 

Klaarke van der Kolk is een gezegend mens. Ze maakt levensechte portretten van dieren, bij voorkeur van honden. Want ze is gek op honden en tweedimensionale kunst. Ze schilderde graag, nam les bij Annelies Dröge in Vaassen, die gespecialiseerd was in het schilderen van honden en paarden en bekwaamde zich zelf verder in het schilderen/tekenen van vooral hondenportretten. Twaalf jaar geleden besloot ze zich daar fulltime op te storten. Bovendien geeft ze teken- en schilderles in haar atelier thuis.

De hondenportretten maakt ze aan de hand van foto’s, die ze het liefst zelf maakt, omdat ze dan een goed beeld van het karakter van het dier krijgt en dat kan fotograferen zoals ze het wil tekenen. ,,Hoe beter de foto, hoe beter het resultaat. Maar er komen hier ook wel mensen die een portret van hun overleden dier willen laten maken en alleen een heel klein fotootje hebben.’’ Maar ook daar kan ze zich meestal wel mee redden. ,,Sommige mensen worden heel emotioneel als ze het portret komen halen. Mensen van wie de hond is overleden, pinken nog wel eens een traantje weg.’’

Ze schildert  alleen dieren, geen mensen. ,,Ik heb zelfs mijn eigen kinderen nog nooit geschilderd of getekend. Ik vind dieren veel mooier om te portretteren.’’

Ze onderscheidt zich niet alleen doordat haar werk zo veel gelijkenis vertoont met de modellen, maar vooral doordat het karakter van de dieren is te zien in haar werk. Dat hoort ze ook vaak van haar opdrachtgevers.

Ze is gemiddeld zo’n vier tot vijf uur bezig met een portret, maar soms heeft ze wel twee maal zo veel tijd nodig. Ze werkt met softpastel en de details tekent ze met een hardere krijtsoort. Ze werkt op pastelpapier, dat ze als het portret af is, op karton plakt. Het materiaal is te kwetsbaar om zo mee te geven, dus laat ze al haar portretten inlijsten. Ze rekent 395 euro voor een portret.

In haar cursussen behandelt ze ook andere technieken, zoals aquarelleren en werken met acrylverf. De cursisten houden zich bezig met onderwerpen als modeltekenen, stillevens, landschappen, bloemen en natuurlijk dieren.

 

Op haar website staat een album met een groot aantal prachtige dierenportretten.

Het eerste begin is er. 

Goed gereedschap is vaak het halve werk, maar dat geldt niet voor het portretteren van dieren. 

Klaarke geeft ook cursussen en zo te zien hebben de meesten vaker een penseel of krijt vastgehouden.
Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.